Linkuri accesibilitate

Mesajul lui Băsescu către Lukoil: „Ia plecați băieți dacă nu vreți să respectați legile statului”


Șeful statului consideră „inadmisibilă” amenințarea lui Vladimir Nekrasov.

În România continuă „saga” legată de ce se întimplă cu compania ruseasca Lukoil si ancheta impotriva ei, declanşata de procurorii anticorupţie, care o suspecteaza de evaziune fiscala si spalare de bani murdari in valoare estimata la 230 de milioane de euro. Cu putin timp in urma şi-a spus părerea despre afacere si președintele Traian Băsescu.

„Ia plecați băieți, dacă nu vreți să respectați legile statului” le-a spus președintele Traian Băsescu rușilor de la Lukoil. Șeful statului consideră „inadmisibilă” amenințarea lui Vladimir Nekrasov, prim-vicepresedintele grupului Lukoil, care a spus că o decizie definitivă privind închiderea Rafinăriei Petrotel din Ploiești va fi luată până mâine în funcție de felul în care procurorii răspund „înțelegerii” propuse de Lukoil.

Procurorii au deblocat conturile companiei rusești și au ridicat parțial sechestul asupra Rafinăriei Petrotel deținute de Lukoil, acuzată că a prejudiciat statul român cu 230 de milioane de euro, într-un dosar de evaziune și spălare de bani, dar închiderea rafinăriei, încă de la începutul urmăririi penale, a fost o decizie a oficialilor companiei ruse, nu a justiției.

Premierul Victor Ponta a intervenit în favoarea Lukoil, iar ridicarea parțială a sechestrului și deblocarea conturilor a fost făcută la presiunea șefului executivului român, care a spus că în această problemă locurile de muncă sunt cele mai importante.

Traian Băsescu socotește însă că amenințarea Lukoil cu închiderea rafinăriei, dacă procurorii nu ridică sechestrul asigurator pus pe patrimoniul și debitele companiei, nu trebuie acceptată de către România. Președintele a cerut guvernului să fie pregătit să preia rafinăria Petrotel, dacă până mâine rușii de la Lukoil nu repornesc lucrul.

„Comportamentul” României trebuie să fie „pe înțelesul rușilor”, a declarat Traian Băsescu, avertizând Lukoil că se află pe o piață europeană reglementată în care nu pot face orice. Dacă nu vor să respecte aceste reguli, cei de la Lukoil „trebuie să se gândească să dispară de pe piața românească”, a subliniat președintele român.

Despre contribuția la bugetul de stat a Lukoil, cu care s-au lăudat reprezentanții companiei, dar despre care a vorbit și premierul Ponta, Traian Băsescu amintește că în ultimii cinci ani Lukoil a avut pierderi, iar în rest este vorba despre acciza pe combustibil. Președintele român a sugerat că Lukoil și-a ascuns de fapt profitul pentru a nu plăti taxe și a adăugat că justiția se află în fața „unui șantaj, a unei presiuni”, iar dacă cedează „nimeni nu va mai face profit” pe piața românească

Propunerii lui Traian Băsescu de naționalizare a rafinăriei Petrotel, pe care Lukoil a cumpărat-o în 1998 de la statul român, premierul i-a răspuns cu o comparație: singura țară din cele 28 membre ale Uniunii Europene care a recurs la procedura naționalizării este Ungaria. Ceea ce omite Victor Ponta să spună este că Ungaria a impus măsuri neprietenoase companiilor occidentale, care respectau regulile pieței, nu celor ruse, care în genere vor condiții preferențiale.

Prim-vicepreședintele Lukoil, care a fost zilele trecut în România, a mai avertizat că 90% din producția Rafinăriei Petrotel se consumă în România, unde compania rusească are peste 300 de benzinării, iar dacă rafinăria se închide carburanții vor trebui importați din Bulgaria sau Rusia, iar prețul va fi mai mare.

Guvernul român analizează problema securității energetice a țării, a anunțat Victor Ponta, care până acum a ținut partea Lukoil, pe motiv că ar fi vorba despre 3500 de locuri de muncă. Și aici există însă mai multe date, sindicatul rafinăriei vorbește despre 2000, în vreme ce o analiză a Ziarului Financiar arată că în joc sunt doar 400.

Afacerea Lukoil pare să depășească limitele economice. Ambasadorul rus în România a menționat de altfel încă de la începerea urmăririi penale împotriva Lukoil că în joc se află relațiile româno-ruse, iar prima măsură de răspuns a Moscovei a fost reducerea importurilor de gaz cu peste 15% din cantitatea programată.

XS
SM
MD
LG