Linkuri accesibilitate

Piaţa petrolului din Moldova este controlată de străini (MoldStreet)


Eduard Baghirov apare într-un material video în care îl laudă pe Evgheni Șevciuk (Ziarul Național).

Piaţa petrolului din Moldova este controlată de străini şi politicieni, scrie, în finalul unei analize, Ion Preaşca pe portalul MoldStreet. El îşi motivează interesul pentru subiect prin faptul că Guvernul, presa, experţii discută intens în ultima vreme despre cât de corecte sau incorecte sunt preţurile la benzină şi motorină în Republica Moldova. Problema este veche de zeci de ani şi reapare în permanenţă atunci când are loc o majorare a preţurilor la carburanţi şi în perioada campaniilor electorale, observă Ion Preaşcă, doar că în pofida unor declaraţii şi decizii ale autorităţilor, situaţia nu s-a schimbat radical şi nici nu are cum să se modifice în condiţiile în care cea mai mare parte a pieţei petroliere se află sub controlul unor giganţi petrolieri regionali şi chiar mondiali, iar companiile locale sunt înghesuite şi practic pe cale de dispariţie. În analiza sa, Preaşcă constată de asemenea că în Republica Moldova pe această piaţă se învârt anual peste un miliard de dolari: 85% din ei sunt împărţiţi între cinci mari companii străine, iar restul le revine la câteva companii controlate de politicieni şi oameni de afaceri locali.

În „Ziarul Naţional”, la acelaşi subiect, Victor Ciobanu face legătură între scandalul cu Lukoil din România şi nemulțumirea-nedumerirea premierului moldovean Iurie Leancă referitor la majorarea prețurilor la produsele petroliere în timp ce acestea scad în toată lumea. ANRE de la Chişinău a efectuat verificări şi la Lukoil. Ce ar trebui să înțelegem din această știre? Că statul a început lupta cu monopoliștii de pe piața petrolieră? Victor Ciobanu crede că asta ar fi înţelegerea pe care ar vrea-o autorităţile de la Chişinău, doar că, în opinia sa, statul român poate lupta cu un gigant petrolier ca Lukoil, iar Moldova – nu. Cazul de referinţă ar fi, potrivit lui Ciobanu, cel de acum doi ani, când Consiliul Concurenței acuzase importatorii de înțelegeri de cartel și îi acționase în instanță, cerând sancțiuni de câteva milioane de lei. Petroliştii au câştigat judecata şi totul s-a încheiat. Aşa că, prețurile vor crește în continuare, chiar și atunci când acestea vor scădea pe piețele internaționale, continuă Victor Ciobanu, iar ANRE și Consiliul Concurenței vor mima lupta cu aceste majorări.

Acelaşi editorial analizează şi o altă ştire – cea despre decizia CCA, agenție de stat care trebuie să reglementeze domeniul audiovizualului, de a amenda câțiva operatori care retransmit posturi tv rusești pentru difuzarea știrilor tendențioase despre Ucraina. O decizie absolut tâmpită, crede autorul. În loc să interzică difuzarea acestor posturi, chiar cu riscul de a produse supărări în Occident, sau să interzică parazitarea operatorilor locali pe posturi străine prin interzicerea publicităţii pe aceste posturi, CCA o face pe durul şi le aplică amenzi mai mici decât ar costa un minut de publicitate. Concluzia autorului este că decât cu un aşa CCA, mai bine fără. SUA, când au finanțat fondarea acestor agenții, au avut în vedere că acestea trebuie să fie independente, ceea ce nu se întâmplă în Republica Moldova.

Reporterii „Ziarului Naţional” scriu că bloggerul rus Eduard Baghirov, suspectat de procurorii de la Chişinău că a fost printre principalii organizatori ai dezordinilor din aprilie 2009, apare într-un material video, realizat de administraţia de la Tiraspol, în care îl laudă pe liderul autoproclamatei republici, Evgheni Șevciuk. Bloggerul, prezentat drept o persoană de încredere a preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, dă asigurări că Moscova va susține enclava separatistă în orice situație. „Președintele vostru, Șevciuk, este tânăr, competent, activ și capabil să poarte negocieri. Cu el comunică toți funcționarii ruși de rang înalt. Cel mai important este să nu apară brusc o confruntare venită din exterior, însă eu cred că, cel mai probabil, acest lucru nu se va întâmpla. Susținerea din partea Rusiei a fost, este și va fi”, declară în în înregistrarea video Eduard Baghirov. Jurnaliştii de la „Ziarul Naţional” precizează, făcând trimitere la Dniester.ru, că în acest video, difuzat la mai multe posturi TV locale, mai mulți oponenți ai lui Evgheni Șevciuk sunt prezentați ca pasibili de a fi acuzați de abuz de putere.

„Ucraina şi Crimeea chineză”, este titlul editorialului semnat de Nicolae Negru pe portalul „Politicon”. Autorul analizează declaraţiile făcute la Chişinău de George Friedman, fondatorul corporaţiei de informaţii şi analiză geostrategică Stratfor, care nu crede că intervenţia Rusiei în Ucraina vine dintr-un reflex imperial, din dorinţa de a reface URSS, ci acţionează dintr-un instinct de supravieţuire, din necesitatea de a-şi asigura securitatea frontierei sale estice, având nevoie de Ucraina ca de o zonă tampon care să o despartă de NATO. Dacă ar fi aşa, Moscova ar trebui să se mulţumească cu Ucraina, crede Nicolae Negru. De ce dar nu lasă în pace Republica Moldova, de ce nu acceptă să o vadă în aceeaşi zonă de comerţ liber cu UE, dacă beneficiile economice şi istoria URSS o lasă rece?, se întreabă retoric el.

Reporterii „Ziarului de Gardă” amintesc despre dosarul fostului ministru al Afacerilor Interne, Gheorghe Papuc, şi ex-comisarului capitalei, Vladimir Botnari, ambii acuzaţi de neglijenţă în serviciu soldată cu moartea tânărului Valeriu Boboc în timpul protestelor din aprilie 2009. De șase luni, în dosar nu se întâmplă nimic. După ce cei doi au fost achitați în decembrie 2011 de Judecătoria sect. Centru, fiindu-le anulate acuzațiile de abuz și neglijenţă în serviciu, părțile sunt în așteptarea unei expertize financiar-contabile, solicitate de avocatul fostului ministru de Interne. Această expertiză ar urma să facă unele clarificări în privința acuzației aduse acestuia privind închirierea unei încăperi și a unei mașini, din contul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) pentru PCRM”, precizează jurnaliştii.

XS
SM
MD
LG