Linkuri accesibilitate

Cei din Moldova încă se zbat pe la ușile consulatelor pentru dreptul lor de a-și obține cetățenia română (Lulea Marius Dorin, Acțiunea 2012, în Adevărul)


Rolul pe care ar trebui să îl joace în regiune viitorul președinte al României (John Feffer, Foreign Affairs, pentru Ziare.com)

„Nu recomand candidaţilor la alegerile prezidențiale din România să vină să susţină duminică în stradă unirea celor două state româneşti”, scrie pe blogurile „Adevărul” Lulea Marius Dorin, președintele asociației nonguvernamentale Acțiunea 2012. El se adresează nominal acelora dintre candidați care au amintit unirea ca pe un punct în programul lor și îi avertizează că marșul programat la sfârșitul săptămânii coincide întâmplător cu prezidențialele, fiind a treia oară când este organizat în octombrie. Lulea Marius Dorin crede că unioniștii sunt, în proporție covârșitoare, tineri educați de pe ambele maluri ale Prutului, și sunt sătui de vorbe. Cei din Moldova încă se zbat pe la ușile consulatelor pentru dreptul lor de a-și obține cetățenia română. ”Trebuie să înţelegeţi nemulţumirea majorităţii participanţilor care sunt foarte dezamăgiţi după 25 de ani de eşec politic”, scrie autorul acestui articol.

În săptămânalul 22, Armand Goșu discută consecințele încheierii mandatelor ministeriale pentru doi politicieni europeni de vârf: polonezul Radoslaw Sikorsi și suedezul Carl Bildt. Cei doi au condus nu doar politica externă a țărilor lor, dar sunt și autorii și susținătorii Parteneriatului Estic, acest ”răspuns european de soft power la politica rusească de consolidare a influenței în fostul spațiu sovietic”. După șase ani de la lansarea Parteneriatul Estic, doar trei din cele șase țări mai țin direcția europeană: Ucraina, Georgia și Republica Moldova. Parteneriatul Estic a fost colacul de salvare de care s-au agățat acolo opoziția politică, societatea civilă, noile generații. Din păcate, spune comentatorul de la 22, ”Fără Bildt și Sikorski, dar cu socialista Federica Mogherini la timona politicii externe a UE, pentru politica estică a Vestului urmează vremuri grele”.

Site-ul Ziare.com publică un interviu în exclusivitate cu unul dintre directorii publicației „Foreign Affairs”. Analistul american John Feffer vorbește despre rolul pe care ar trebui să îl joace în regiune viitorul președinte al României și despre tripla amenințare cu care se confruntă țările din această parte a Europei. Viitorul șef de stat ”ar trebui să treacă dincolo de granițe și să pună accent pe problemele comune cu care se confrunta regiunea - șomajul, exodul creierelor, degradarea mediului înconjurator, dependența de combustibilii fosili”, să lucreze pentru o bună relație cu Ungaria, deși, recunoaște Feffer, ”a conlucra cu Fidesz nu este cea mai ușoară sarcină”. Expertul de la „Foreign Affairs” exprimă discret temerea că viitorul președinte ar putea fi social-democratul Victor Ponta, de aceea insistă pe miza mandatului: independenta justitiei, asigurarea unui rol pozitiv, democratic al statului în creșterea economică echitabilă și sustenabilă, tratament corect si just al minoritatilor. Interviul atinge și o chestiune mai puțin pomenită în ultima vreme: relația României cu trecutul său recent. Este bine că au început, cum-necum, procesele privind abuzurile și crimele din perioada comunistă (vor fi, de altfel, primele alegeri prezidențiale cu perioada de lustrați deja consumată, nimeni nu se mai preocupă de eventualul trecut de informator al securității comuniste al candidaților). Ar fi însă necesar, adaugă John Feffer, ca statul român să facă publice dovezile despre perioada 1989-1990 - adică despre revoluție și mineriade.

XS
SM
MD
LG