Linkuri accesibilitate

Şi-a găsit sacul peticul


Ziarista energică și cetățeanul aghezmuit.

Văd pe sticlă un soi de reportaj realizat în vîltoarea Zilei Vinului. O ziaristă energică se apropie de un omulean beat criţă şi îl întreabă: „Cîte pahare aţi băut?”

Iar omuleanul cu privirea tulbure îi răspunde cu greu: „Da eu ti întreb pi tine cîţi ani ai?”

Am rămas o vreme, după această secvenţă, cu privirea pierdută în gol. Ce fusese asta? Nu prea înţelegeam. Cît de important şi necesar e un asemenea reportaj? Şi ce ne spune scurtul dialog dintre ziarista energică şi cetăţeanul turmentat de alcool?

Apoi am simţit un soi de lehamite şi de decepţie profundă. Din punctul meu de vedere era suficient ca cîţiva dintre petrecăreţii beţi şi penibili să fie filmaţi, dacă se dorea scoaterea în evidenţă a exceselor care însoţesc sărbătorile din centrul capitalei. Dar care e sensul să discuţi cu un om căruia i se amestecă în gură cuvintele? Ce poate să-ţi zică un om beat turtă? Sau ratingul se obţine prin ridiculizarea unui om beat? Pesemne, nu mai contează ce discutăm, ci contează să rîdem de vorbele penibile-stupide ale cuiva.

Întrebarea ziaristei energice a fost: „Cîte pahare aţi băut?” Foarte inspirată şi profesionistă e întrebarea asta. Ea nu e la îndemîna oricui. Mie, de pildă, nu mi-ar fi trecut prin cap să pun asemenea întrebări.

Iar răspunsul cetăţeanului aghezmuit a fost pe măsură: „Da eu ti întreb pi tine cîţi ani ai?” Şi-a găsit sacul peticul!

XS
SM
MD
LG