Linkuri accesibilitate

Corupția este la fel de răspândită la nord și la sud de Dunăre (România liberă)


Dosarul Microsoft este cea mai mare lovitură primită, în prag de alegeri, de Victor Ponta și, simultan, de Traian Băsescu (22)

Un articol din „România liberă”, semnat de Cristian Câmpeanu, explică în ce fel a fost convinsă Bulgaria să renunțe la construcția gazoductului Soutuh Stream pe teritoriul său.

Explicația este inevitabil și o analiză a ambianței politice din această țară, în care socialiștii au pierdut puterea în alegerile de duminică, câștigător fiind partidul de dreapta alungat de la putere acum câteva luni, în urma unor proteste de stradă.

Victoria e însă relativă, o coaliție va fi foarte greu de făcut, explică jurnalistul. Bulgaria a schimbat cinci guverne în doi ani și noile alegeri nu promit stabilitate. Între seismele care au condus la această situație, Câmpeanu numără și sancțiunile aplicate de Comisia Europeană pentru participarea la South Stream.

A existat și o vizită a senatorului american John McCain, care a transmis Bulgariei un avertisment foarte serios, pentru abaterile de la setul de sancțiuni dispuse de occidentali împotriva Rusiei.

Premierul socialist recent demisionat are studii la Moscova, iar partidul său e foarte apropiat de Rusia. Deosebirea față de România, arată Câmpeanu, este că în Bulgaria dreapta politică are un electorat stabil, format din tineri cu studii superioare. În România, electorat stabil are, dimpotrivă, stânga politică, dar unul cu intrucție mai degrabă modestă. Altmineri, arată „România liberă”, corupția este la fel de răspândită și la nord, și la sud de Dunăre.

Recentul scandal de corupție din România, dosarul Microsoft, în care firme reprezentând gigantul american au derulat contracte dubioase cu statul, este cea mai mare lovitură primită, în prag de alegeri, de premierul social-democrat Victor Ponta și, simultan, de președintele Traian Băsescu, arată Andreea Pora în săptămânalul 22.

Constatarea că „sistemul ticăloșit din timpul lui Năstase (...) și-a schimbat doar câteva măști și și-a mutat calabalâcul la Băsescu și, mai nou, la Ponta” a fost un șoc. Comentatoarea constată că apropiatele alegeri prezidențiale vor avea loc pe un fond de mare tensiune politică.

Dan Cristian Turturică o detaliază, într-un fel, în analiza sa din „România liberă”. El explică, de pildă, de ce viitorul președintele al României are extrem de puține șanse să aducă stabilitate, atâta timp cât demnitarii corupți din cel mai puternic partid din România, Partidul Social-Democrat, nu vor fi scoși pe tușă, până la unul. Lucrul se întâmplă deja - vezi condamnările pentru corupție decise pe bandă rulantă de instanțe - dar mult prea lent. Turturică ar vrea ca toată energia opoziției să fie canalizată spre anihilarea forței de care dispune Victor Ponta. După plecarea lui Traian Băsescu la Palatul Cotroceni, statul va rămâne vulnerabil, crede acest comentator, deci trebuie făcut orice este legal ca PSD să nu mai poată influența procesul decizional.

În revista 22, Andrei Cornea vine cu o altă soluție, pentru care face un apel către susținătorii partidelor din opoziție. Rezumând, apelul ar suna cam așa: votați-l pe Klaus Iohannis, cel de-al doilea clasat în sondaje. Votați-l încă din primul tur, ca să intre în turul doi cu un scor care să-l ajute și psihologic. Altminteri pe oricine veți vota, și în turul unu și în turul doi, nu faceți decât să-l susțineți pe Victor Ponta. Tonul ultimativ al comentatorului e explicat prin senzația că partidele de opoziție par să se fi angajat într-o largă coaliție nu de contracarare a lui Ponta, ci a contracandidatului lui cel mai bine plasat, adică a liberalului Klaus Iohannis.

XS
SM
MD
LG