Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: E-sanatate.md.


Invitata serii este Sorina David.

„Astăzi pe platforma E-Sănătate citiți un material despre contraindicațiile și miturile pe care le respectă multe dintre gravidele din Moldova. „Multe femei cu sarcini foarte dorite respectă de frică toate indicațiile, inclusiv cele recomandate de mama și bunica“, spun medicii. De la doctori aflăm însă că gravidele pot afla că, de exemplu, au voie să bea cafea în timpul sarcinii, că-și pot vopsi părul sau că nu trebuie să mănânce pentru doi, ci doar sănătos. Recomandările sunt pentru femeile sănătoase, care nu au avut avorturi spontane sau sarcini concepute artificial, precizează specialiștii.

Dintr-un alt material realizat în spitalele din Moldova, aflăm că uneori metodele de diagnosticare sunt mai traumatizante decât maladiile. Cel puțin așa se întâmplă în cazul micuților care sunt nevoiți să treacă aparatul de radiografie. Asta pentru că majoritatea spitalelor publice din țară folosesc și acum aparate roentgen produse cu cinci decenii în urmă. Astfel, pentru a urma procedura, micuții sunt legați de mâini și suspendați într-un cui al aparatului roetgen, exact ca o haină. Mai grav este că unele spitale dispun de utilaj modern, însă medicii refuză să lucreze cu el, pentru că nu ar fi la fel de comode ca cele vechi.

Pacienții din Moldova își vor putea ține în curând istoriile medicale în format electronic și le vor putea accesa online. Sistemul Informațional Integrat în Sănătate (SIIS), lansat de Platforma E-Sănătate.MD, are inclusiv această opțiune. Este vorba de acea cartelă medicală a pacientului cu care operează astăzi toate instituțiile medicale din țară și care se ține acum pe suport de hârtie. Așadar, medicii nu vor mai fi nevoiți să lipească în cartela a pacientului foile cu rezultatele examenelor medicale. În sistem, informațiile vor fi păstrate în arhiva instituției medicale și vor fi trecute automat și în dosarul electronic de sănătate al pacientului. Astfel, acesta nu va fi nevoit să le poarte cu el ori de câte ori merge la doctor.

Ministerul Sănătății este obligat să efectueze o serie de atribuții care îi revin prin lege altei instituții. Problema este că legea există, însă instituția nu. Vorbim despre Colegiul Medicilor, care nu este funcțional nici astăzi, după jumătate de an de la intrarea în vigoare a documentului. Astfel, atribuțiile conferite absolut legal acestui organ inexistent, le îndeplinește tot Ministerul Sănătății, la fel ca înainte. Potrivit specialiștilor de la Centrul Național Anticorupție care efectuează acum evaluarea riscurilor de corupție la Ministerul Sănătății, legea trebuie revizuită, deoarece creează blocaje. Între timp, încercările actualei Ligi a Medicilor de a reanima cumva Colegiul se dovedesc a fi inutile.

Republica Moldova a fost recunoscută tot timpul pentru faptul că rata succesului în fertilizarea in vitro este mai mare decât în alte state. Se pare însă că acest lucru le reușește medicilor moldoveni prin faptul că introduc mai mulți embrioni în uterul pacientelor decât ar fi normele. Acest lucru este reglementat cu strictețe în alte state, însă nu și în Moldova. Specialiștii atrag atenția că atunci când se introduc mai mulți embrioni, sunt șanse mari de graviditate dublă sau triplă, însă puține sunt duse la capăt cu succes. Riscurile sunt foarte mari, inclusiv de avort spontan sau naștere prematură, ceea ce face ca unii micuți să rămână cu sechele pe viață.”

XS
SM
MD
LG