Linkuri accesibilitate

Fondul Monetar Internațional anticipează relansarea economiei R. Moldova în 2015


Declarația misiunii FMI care s-a aflat la Chișinău între 25 septembrie - 7 octombrie.

Anul viitor se anticipează o relansare a economiei R. Moldova, dar există riscuri sporite de încetinire a creșterii economice, se spune în declarația misiunii Fondului Monetar Internațional.

Potrivit misiunii FMI, după restabilirea puternică a activității economice în 2013, creșterea economică va încetini până la circa 2 la sută în 2014, ca urmare a creșterii moderate a producției sectorului agricol, a reducerii activității economice a principalilor parteneri comerciali ai Moldovei și a impunerii restricțiilor la importul produselor moldovenești.

Declarația FMI spune că „anul viitor se anticipează o relansare a activității economice, odată cu intrarea în vigoare a acordurilor de liber schimb recent negociate și restabilirea cererii pe piața internă, pe măsura consumării incertitudinilor aferente procesului electoral. Volumul mare al rezervelor valutare și nivelul scăzut al datoriei publice constituie factori importanți de amortizare a șocurilor economice, însă aceștia trebuie combinați cu politici macroeconomice și financiare prudente, în vederea atenuării impactului în cazul materializării riscurilor."

În declaratia FMI se mai spune că revigorarea agendei de reforme structurale îi va permite R. Moldova să beneficieze mai bine de beneficiile asigurate de acordurile de comerț liber, și că e nevoie să se dea o atenție deosebită mediului de afaceri, dezvoltării infrastructurii fizice, a resurselor umane, și reformei administrației publice și sistemului de asigurări sociale. Reorientarea sistemului de învățământ spre nevoile pieței muncii va juca un rol important în sporirea productivității, va contribui la crearea a noi locurilor de muncă noi și la inversarea tendințelor migraționiste, se spune în declarația misiunii FMI care s-a aflat la Chișinău.

Previous Next

XS
SM
MD
LG