Linkuri accesibilitate

Ce riscă România dacă nu ține seama de avertismentele formulate voalat de Victoria Nuland


Romania - newspapers, press, generic, Aug2010
Romania - newspapers, press, generic, Aug2010

Siguranța de sine pe care-o afișează candidatul social-democrat Victor Ponta poate fi mai mult propagandă decât adevăr sociologic (Gândul.info

Un articol din cotidianul „România liberă” explică ce riscă România dacă nu ține seama de avertismentele formulate voalat săptămâna trecută de adjunctul secretarului de stat american. Riscă pierderea garanțiilor de securitate ale NATO. Victoria Nuland a ținut un discurs foarte critic la adresa unor lideri din Europa de Est, în cadrul unui forum strategic SUA-Europa Centrală, organizat de un think-tank din Washington dedicat evoluțiilor politice din fosta Europă comunistă. Simplul fapt că există un asemenea grup de studiu ar trebui să dea de gândit, scrie autorul acestui articol, Cristian Câmpeanu. El crede că țările vizate sunt trei: Ungaria, România și Bulgaria, deși fiecare dintre șefii de guvern a negat. Cele spuse de Nuland reprezintă o clară schimbare de optică la Washington, unde se face deja legătura între securitatea statelor din regiune și respectiv consolidarea statului de drept și combaterea corupției. Criza ucraineană n-ar fi fost posibilă decât într-o țară distrusă pe dinăuntru de corupție. Altfel spus, ”granița de Est a NATO nu poate fi apărată decât de state puternice, devotate instituțiilor democratice și valorilor europene și ferite de flagelul corupției”. Jurnalistul „Românie libere” comentează apoi reacția premierului român Victor Ponta, care a spus mai întâi că n-ar fi vorba decât de Ungaria, după care a încercat să mute atenția asupra președintelui Traian Băsescu, pe motiv că acesta avea pe agendă o întrevedere cu premierul ungar Viktor Orban. Adevăratul test de-abia îi așteaptă însă pe guvernanții de la București, se spune în „România liberă”. Curând se va vedea dacă parlamentarii majorității dau sau nu undă verde să fie cercetați cei nouă foști miniștri suspectați în cel mai recent scandal de corupție: afacerea Microsoft.

Presa de la București pare să nu-și fi acordat încă bine instrumentele pentru campania electorală în care s-a intrat de vineri, în vederea prezidențialelor din 3 noiembrie. Două articole atrag totuși atenția, fiindcă exprimă aceeași îndoială: siguranța de sine pe care-o afișează candidatul social-democrat Victor Ponta poate fi mai mult propagandă decât adevăr sociologic. Sondajele de opinie îl dau favorit detașat, dar ar fi numai sondaje de casă, comandate de propriul partid. Și chiar așa fiind, cifrele lasă destul semne de întrebare, după cum arată Rodica Ciobanu în Gândul.info. Deocamdată, Ponta se silește să-i demoralizeze, cu aerul lui victorios, pe cei care ar vota opoziția - mai ales pe vreunul dintre candidații încă necreditați cu șansa de a se regăsi în turul doi, precum Elena Udrea sau Monica Macovei.

Post Scriptum-ul unui articol semnat de noul comentator politic al săptămânalului ieșean „Suplimentul de cultură” - e vorba de Florin Ghețău - pune în circulație o informație tulburătoare: Cristian Adomniței, președintele Consiliului Județean Iași, i-a adus public acuzații vicepremierului Liviu Dragnea, care se află și în conducerea PSD. Dragnea ar fi venit la Iași să racoleze primari ai opoziției, cu obișnuitul șantaj: primiți fonduri doar dacă treceți la PSD. Iașul e un județ-cheie pentru PSD, or deocamdată are mulți primari din opoziție. Florin Ghețău vede aici disperare din partea partidului de guvernământ. ”Dacă Ponta ar avea într-adevăr 57% în turul al doilea, așa cum arată sondajele de casă ale PSD, ce rost ar mai avea enervarea electoratului instruit din mediul urban?”, se întreabă comentatorul.

XS
SM
MD
LG