Linkuri accesibilitate

Lech Jerzy Pilecki: „Viața e acolo unde are loc dezvoltarea, unde oamenii trăiesc tot mai bine cu fiece zi”


Interviu cu consulul onorific al Republicii Moldova de la Bialystok, Polonia.

Europa Liberă: Șefa diplomației, Natalia Gherman, a îndemnat consulii onorifici să sprijine economia Republicii Moldova. Deși există mai multe oportunități de cooperare moldo-poloneză, propun să ne vorbiți dumneavoastră despre dimensiunea economică. Cum pot fi aprofundate relațiile bilaterale în acest domeniu?

Lech Jerzy Pilecki: „Noi am făcut deja multe lucruri concrete în Uniunea Europeană. Noi avem firme și uzine care activează în Polonia și care vor să își comercializeze aici producția pe care dumneavoastră încă nu o aveți, spre exemplu, producția agricolă. Noi avem mașini foarte bune pe care dumneavoastră încă nu le aveți și vrem să le vindem aici. Noi avem fabrici de prelucrare foarte bune care au demonstrat cea mai bună calitate în Europa, poate chiar și în lume care produc lapte, unt și cașcavaluri, noi vrem să le vindem aici, să vă aducem echipamente de producere. Noi vrem să aducem această producție a noastră, uzinele noastre ca să le aveți și dumneavoastră. Aceasta e o cale simplă. Noi am făcut multe lucruri pentru a obține fonduri de la Uniunea Europeană. Noi știm cum se face acest lucru, cum se scriu asemenea proiecte, ca să se găsească și pentru dumneavoastră acești bani. Sunt foarte multe lucruri care pot fi preluate de la noi.”

Europa Liberă: Partenerii din Occident încearcă să apere Moldova de efectele embargoului rusesc. UE și-a deschis piața pentru fructele și legumele moldovenești ca să amortizeze într-un fel impactul asupra producătorilor. În Polonia pot să ajungă aceste produse? Vinul moldovenesc e căutat de consumatorul din țara dumneavoastră?

Lech Jerzy Pilecki: „Sperăm că Uniunea Europeană va ajuta Moldovei pentru ca vinul dumneavoastră, vin bun, de calitate bună, să pătrundă pe piața Uniunii Europene. Pe piața noastră poloneză sunt foarte multe vinuri moldovenești, spre exemplu, Purcari. Purcari e un vin foarte bun, nouă ne place să-l consumăm. Și acum îi îndemnăm pe toți să procure acest vin. Și Cricova e un producător foarte popular în Polonia, vinurile companiei pot fi procurate în foarte multe magazine, acestea se găsesc pe tejghelele noastre. Consumăm vin moldovenesc de mulți ani, dar acum am descoperit și vinuri moldovenești de o calitate mai bună, până acum cumpăram vinuri mai ieftine, iar acum mai bune.”

Europa Liberă: S-a spus că agricultorii vor fi ajutați pentru a-și moderniza procesul de producere și de comercializare a mărfii conform standardelor europene. Or, ca să penetrezi piața comunitară, marfa trebuie să fie competitivă. Aceasta nu se întâmplă peste noapte, iar unora le este frică. Ce poate face țara dumneavoastră ca să-i ajute pe cei care au ce exporta, de exemplu, pe piața poloneză?

Lech Jerzy Pilecki: „Moldova își dezvoltă comerțul cu Polonia și pentru că noi avem consulatele onorifice. Noi vrem să le arătăm tuturor oamenilor din Polonia, din regiunile noastre ceea ce este mai bun în Moldova. Informăm populația nu numai despre vinuri, dar, spre exemplu, și despre nucile dumneavoastră, de calitate bună, despre mere.”

Europa Liberă: S-a anunțat că Moldova va putea exporta în UE 80 de mii de tone de mere. Țara exporta pe piața rusă 90 la sută din volumul total de mere. După ce Rusia a interzis importurile de fructe și legume din Polonia, polonezii mâncau mere ca să-l enerveze pe Putin. Vă întreb dacă merele din Moldova ar putea fi exportate în țara dumneavoastră, ținând cont de faptul că sunteți printre cei mai mari producători de mere?

Lech Jerzy Pilecki: „Dar merele dumneavoastră sunt altfel decât ale noastre. Calitatea înseamnă diversitate. Și noi vrem să mâncăm mere crescute în Moldova. Poate și dumneavoastră veți procura mere de la noi. Ar fi un schimb. Sunt multe produse care pot fi achiziționate de la dumneavoastră. Aveți ciocolată bună, bomboane bune, am văzut pe tejghele în magazine. De aceea și am venit ca să cunoaștem producția dumneavoastră pe care să o putem achiziționa de pe piața dumneavoastră. Și vom povesti în Polonia despre vinuri, despre divinuri, aveți divinuri bune, polonezilor le plac divinurile. Ar fi bine să se găsească pe mesele din casele noastre.”

Europa Liberă: Despre prezența culturală a Poloniei în Moldova se cunoaște grație Ambasadei, dar și Institutului Cultural Polonez, prin expoziții inedite, festivaluri de filme, lansări de carte. Există rezerve nevalorificate pe acest tărâm?

Lech Jerzy Pilecki: „Noi vrem să dezvoltăm schimburile culturale, să vină formațiile din Moldova la noi, iar ale noastre – la dumneavoastră. Noi avem operă foarte bună. Dumneavoastră aveți foarte mulți soliști care cântă ca privighetorile, vrem să îi ascultăm la noi. Vrem să vină soliștii din Moldova să cânte la noi.”

Europa Liberă: Se zice că țările din regiune, membre ale Uniunii Europene, ar susține parcursul european și democratic al Moldovei. Cum vedeți dumneavoastră această cale pe care trebuie să o parcurgă țara?

Lech Jerzy Pilecki: „Zece ani am ridicat foarte multe întreprinderi ca să putem intra în Uniunea Europeană. La noi a avut loc procesul de renaștere economică. În zece ani, de când suntem în Uniunea Europeană, știm că a fost singurul drum posibil pentru noi. Acum în Polonia trăim timpul de aur al dezvoltării noastre.”

Europa Liberă: Polonia și-a asumat terapia de șoc pe drumul spre economia de piață, aderând la UE. Cum au convins autoritățile de la Varșovia cetățenii țării că ei trebuie să facă un sacrificiu în numele zilei de mâine?

Lech Jerzy Pilecki: „Eu cred astfel: oamenii deștepți care știu ce este Uniunea Europeană, care se deplasează prin lume au văzut ce înseamnă Uniunea Europeană, ce înseamnă cultura occidentală. Viața e acolo unde are loc dezvoltarea, unde sunt inovații, unde e dezvoltată tehnica, unde oamenii trăiesc tot mai bine cu fiece zi. Am să vă dau un exemplu, regiunea din care vin eu este ca țara dumneavoastră după mărime, noi am primit în această regiune mai mult de patru miliarde de euro, noi am făcut circa 900 kilometri de drumuri bune, noi. Infrastructura s-a dezvoltat. Dacă ați fi văzut ce drumuri erau zece ani în urmă și ce drumuri sunt acum, e o diferență enormă. Am construit canalizare, apeducte, diferite clădiri, teatre, cinematografe, centre comerciale mari. Trebuie să vă spun că la noi acum e o altă viață.”

Europa Liberă: Economia poloneză poate fi văzută drept un adevărat miracol. Polonia se pare că este singura țară din UE care a reușit să evite intrarea în recesiune. Cât de importante sunt investițiile străine? Și se poate spune că ele sunt mai prezente într-o țară membră a UE?

Lech Jerzy Pilecki: „Neapărat. Investitorii din Occident, din America, din Asia se uită că valuta noastră este stabilă, ei vin la noi, dezvoltă producerea. Se asamblează automobile și se produc diferite mărfuri. Țara a ajuns la un asemenea nivel de dezvoltare încât despre aceasta se poate vorbi în toată lumea. Și despre aceasta trebuie să știe și oamenii dumneavoastră. Vă mai dau un exemplu: o săptămână în urmă am fost martor cum administrația regională de unde vin și eu a semnat cu Ministerul Dezvoltării Infrastructurii un contract care prevede că în următorii cinci ani noi vom primi de la Uniunea Europeană 18,5 miliarde de dolari numai pentru regiunea noastră. Iar regiunea noastră este de mărimea Moldovei dumneavoastră.”

Europa Liberă: Probabil că această asistență este oferită Poloniei pentru că în țara dumneavoastră există stabilitate. Moldova se confruntă cu fenomenul separatismului, având această rană deschisă, Transnistria, așa cum e numită de către guvernanți.

Lech Jerzy Pilecki: „Noi cunoaștem. Și noi avem dificultăți cu Rusia care vă creează probleme în regiunea transnistreană.”

Europa Liberă: Dar cum ar trebui să fie relațiile cu Federația Rusă?

Lech Jerzy Pilecki: „Relațiile cu Rusia trebuie construite astfel încât Rusia să nu creadă că noi le suntem dușmani, ci că le suntem parteneri de dezvoltare a statului, de dezvoltare a culturii. Noi facem totul ca să fie astfel, pentru ca ei să nu creadă că suntem dușmanul care nu trebuie decât bătut. Cred că acesta e un proces de durată foarte mare și nu va dura doar un an sau patru ani. Trebuie să vorbim cu Rusia, nu să țipăm, liniștit să discutăm, nu există altă cale.”

Europa Liberă: Dumneavoastră ce credeți, ce ar fi în capul liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, acum, când războiul ruso-ucrainean pare să nu se sfârșească, iar situația din regiune rămâne a fi una incertă?

Lech Jerzy Pilecki: „Nu știu acest lucru. Dacă aș ști, l-aș controla pe Putin. Dar Putin vrea să reconstruiască ceea ce a fost în URSS. El vrea să întoarcă acele timpuri. Eu cred că istoria este ireversibilă. Ce a fost trebuie să rămână în trecut. Cred că Putin va ajunge la asemenea concluzii în mintea lui ca să vă fie mai ușor și dumneavoastră, și nouă.”

Europa Liberă: Rusia deține destule pârghii pentru a încetini parcursul european al Moldovei. Cum credeți, de ce Moscova nu se uită cu ochi buni la acest drum european pe care îl parcurge Moldova?

Lech Jerzy Pilecki: „Nu pot să vă spun. Dar Moldova e amplasată teritorial astfel încât se află aproape de Marea Neagră, are ca vecini pe Ucraina și România. Și el vrea să facă ceea ce a fost înainte de anul 1989, un singur imperiu. Vrea să fie imperator, are visuri imperiale, dar aceasta este o mare greșeală. Cred că Putin își va schimba atitudinea și nu va fi un obstacol pentru ca Moldovei să se dezvolte ca o țară democratică cu oameni buni, liberi care vor să facă ceea ce este mai bine pentru dânșii, nu să se afle sub regimul unei țări străine. Moldova este o țară frumoasă, și minunată, cu oameni buni, dar nu ruși, ci moldoveni. În toată lumea prețul libertății este mare. Și trebuie să fim pregătiți că pe Moldova o așteaptă timpuri foarte grele. O generație de oameni va aduce schimbarea pentru următoarea generație, ca să trăiască toată lumea bine.”

Europa Liberă: Cum ar trebui să i se explice omului simplu că în UE se trăiește mai bine decât, să zicem, în Uniunea Vamală sau în spațiul euroasiatic?

Lech Jerzy Pilecki: „Spuneți-le acestor oameni să treacă Nistrul și să compare cu ceea ce e la dumneavoastră. Spuneți-le să meargă în Polonia să vadă cum trăim acum. Și să vadă secvențe din filmele de pe timpuri. Acum e puțin mai greu de trăit aici, dar va fi mai ușor în cinci-zece ani. Oamenilor trebuie să li se spună acest lucru. Și lor trebuie să li se spună că atunci când Moldova va intra în Uniunea Europeană, pentru regiunea transnistreană vor fi închise toate hotarele, oamenii nu vor putea merge în Occident, oamenii vor fi închiși în acele teritorii. Acum nu ai nevoie de viză ca să mergi în Polonia sau în Germania. Poate veți trece la moneda europeană întrucât veți fi deja membri ai Uniunii Europene și parteneri cu țări care au o dezvoltare bună.”

Europa Liberă: Parteneriatul Moldovei cu Uniunea Europeană depinde de lupta împotriva corupției?

Lech Jerzy Pilecki: „Lupta cu corupția este o problemă cu care se confruntă toate țările. Trebuie schimbată administrația coruptă. Corupția se începe și se dezvoltă în administrații de către funcționari, cheia corupției este la funcționari. Dacă veți face astfel încât numărul funcționarilor să fie mai mic și să aveți legi bune, atunci și corupția va fi stârpită. De asemenea, e necesar ca toate uzinele și fabricile dumneavoastră să treacă în mâinile proprietarilor, e și acesta un drum care trebuie parcurs. Mai trebuie în școlile dumneavoastră profesionale, în licee să se povestească cât de nocivă este corupția pentru dezvoltarea țării.”

Europa Liberă: Ținând cont de realitățile din Moldova, câți ani credeți că i-ar trebui țării să devină membru al Uniunii Europene?

Lech Jerzy Pilecki: „Cred că mai aveți nevoie de cinci-zece ani ca să ajungeți ca țara noastră. Însă totul va depinde de sumele de bani pe care le veți primi din Uniunea Europeană, dacă asistența financiară va fi mare, Moldova se va dezvolta accelerat. Trebuie să calculați foarte bine cum veți investi în dezvoltarea țării orice euro primit.”

XS
SM
MD
LG