Linkuri accesibilitate

A început înscrierea oficială a partidelor pentru alegerile generale din 30 noiembrie


Un reportaj de Alla Ceapai.

15 partide şi-au depus actele pentru a fi înscrise în campania pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie. Pragul electoral pentru a intra in parlamentul Moldovei este de 6 la suta pentru partide, 9 % pentru blocurile formate din 2 partide si 12 % pentru blocurile electorale cu mai mult de 2 partide. Comisia electorala centrala are 7 zile la dispozitie ca să decidă daca partidele care şi-au anunţat candidatura vor avea si dreptul de a se prezenta in campanie. Mai multe despre aceasta zi electorala de la Alla Ceapai.

Primul loc în buletinul de vot îi poate aduce unui concurent electoral, aşa cum susţin unii sociologi, până la câteva mii de voturi în plus, întrucât unii din obişnuinţă sau din neatenţie votează cu „primul”. În Moldova această poziţie avantajoasă este disputată în urma unei trageri la sorţi chiar în prima zi de înregistrare a concurenţilor electorali. Astfel se explică, probabil, de ce aproape jumătate din partidele care au dreptul să candideze s-au grăbit tocmai astăzi să ajungă primele la CEC să depună actele pentru înregistrarea în cursă.

Mai mulţi concurenţi electorali prezenţi la CEC au argumentat în faţa jurnaliştilor de ce anume formaţiunea lor ar trebui să se bucure de cea mai mare susţinere din partea alegătorilor:

Valeriu Streleţ: „PLDM vine cu o listă de candidaţi care să răspundă aşteptărilor societăţii, şi care să ne asigure un parcurs orientat pe obiective majore. Avem toate premisele să obţinem victorie în alegeri. ”

Igor Dodon: „PSRM are o echipă dintre cele mai puternice şi profesioniste care poate să scoată din criză ţara. Chemăm oamenii să voteze pentru Moldova în Uniunea Vamală.”

Corina Fusu: „PL este un partid care îşi ţine promisiunile, iar pe viitor ne propunem să ne concentrăm toate forţele pe rezolvarea problemelor economico-sociale.”

Artur Reşetnicov: „” Oamenii au încredere în PCRM. suntem primii azi care am depus pachetul de acte şi cu siguranţă vom fi primii şi pe 30 noiembrie când vom câştiga alegerile.”

Sergiu Sârbu: „Am depus actele pentru înregistrarea PD cu mari speranţe că clasa politică va fi reformată, va fi schimbată, demonstrând aceasta prin faptul că lista noastră electorală a fost formată în baza votului alegătorilor.”

După tragerea la sorţi, norocul de a fi primul pe buletinele de vot, a surâs Partidului Democrat. Lista de candidaţi a PD, formată în urma unor alegeri interne în partid, a fost făcută publică abia azi. Analizând-o mai mulţi comentatori au observat că poziţiile cheie au revenit candidaţilor apropiaţi vicepreşedintelui formaţiunii controversatului om de afaceri Vladimir Plahotniuc, ceea ce atestă influenţa indubitabilă a acestuia în interiorul partidului, spun comentatorii. Spre deosebire de scrutinul precedent, din 2010, Plahotniuc apare chiar de la început în listă, plasat pe locul doi, după liderul democraţilor Marian Lupu.

Dintre celelalte partide parlamentare PLDM şi PLR aflate la guvernare vor fi pe locul patru şi respectiv cinci în buletinele de vot, PCRM- pe locul 13, urmat de PL. Liderii acestor formaţiuni la fel se regăsesc în capul listelor de candidaţi. Deşi mulţi considerau oportună întâietatea premierului Iurie Leancă, acestuia i-a revenit poziţia a doua în lista candidaţilor liberal democraţi. Expresia unui compromis intern a fost, probabil, neincluderea în listă a mai multor candidaţi cu reputaţia pătată, aşa cum a insistat lui Leancă.

O altă surpriză este lipsa din lista de candidaţi a PLR a proeminentei deputate Ana Guţu, care a zis că nu se regăseşte în lista întocmită de formaţiunea a cărei vicepreşedintă este. Ion Hadârcă a anunţat astăzi că mai poartă negocieri cu PLDM pentru crearea unui bloc electoral în frunte cu Iurie Leancă. Anterior şi premierul Leancă, în disonanţă cu poziţia partidului din care face parte, a dat de înţeles că partidele din coaliţie ar trebui să participe împreună în scrutin.

În timp ce partidele de dreapta nu par prea determinate să formeze un bloc electoral, pe eșichierul de stânga s-a şi format un bloc astăzi. Este vorba de blocul „Alegerea Moldovei – Uniunea vamală” în frunte cu başcanul autonomiei găgăuze Mihail Formuzal, care a îndemnat pe socialişti, comunişti şi pe cei din Partidul Renaşterii să i se alăture.

Liderul socialiştilor Igor Dodon şi cel al partidului Renaşterea condus de Vladimir Mişin sunt deocamdată singurii lideri de partide care şi-au cedat întâietatea pe listele de candidaţi. Prima pe lista Partidului Socialiştilor este ex-premierului Zinaida Grecianâi. Un alt ex-premier, cel mai longeviv din istoria Moldovei, Vasile Tarlev este cap de listă la partidul condus de Mişin.

CEC a mai anunţat că opt persoane au cerut fişe ca să-şi adune semnături pentru a putea disputa un fotoliu de deputat independent. Pentru a fi înscrişi în cursa electorală ei au nevoie de cel puţin 2 mii de semnături. Între aceşti, cotat cu cele mai mari şanse de experţi, este cunoscutul activist pentru drepturile omului Oleg Brega:

„Nu am pentru cine vota şi vreau să candidez ca să am măcar un candidat credibil. Clasa politică de până acum, şi cea care a fost la guvernare, şi cea care s-a prefăcut că face opoziţie, s-a compromis. Cred că dacă ajung unul contra la o sută măcar o să pot să demonstrez cum trebuie să se poarte un ales al poporului, să asculte poporul, să ia decizii în interesul poporului şi nu să voteze cum ia zis liderul de partid.”

Mai mulţi experţi prognozează că în actuala cursă electorală s-ar putea înregistra un număr record de concurenţi, însă aşa cum sugerează cele mai recente sondaje de opinie, doar între 4 şi 6 partide ar putea ajunge în viitorul legislativ.

XS
SM
MD
LG