Linkuri accesibilitate

Victoria Nuland critică dur regresele democratice și corupția din Europa Centrală


Asistentul secretarului de stat american pentru afaceri europene și eurasiatice.
Asistentul secretarului de stat american pentru afaceri europene și eurasiatice.

„„Putem fi puternici numai dacă apărăm pluralismul politic, numai dacă guvernele noastre sînt curate, și transparente.”

Asistentul secretarului de stat american pentru probleme europene și eurasiatice, Victoria Nuland, a lansat o serie de critici neobișnuit de dure la adresa corupției și a regreselor democratice în unele țări din Europa Centrală. Victoria Nuland nu a dat nume, dar presa de la București speculează că ar putea fi vorba de premierul Ungariei Viktor Orban, criticat în trecut pentru mai multe măsuri considerate antidemocratice (între care și limitarea libertății presei), și de premierul României Victor Ponta, al cărui partid, Partidul Social-Democrat, a fost implicat în cîteva scandaluri de corupție, cel mai proaspăt fiind cel legat de licențele Miscrosoft, în care Direcția Națională Anticorupție vrea să ancheteze pentru corupție nouă foști miniștri din toate guvernările de la București din 2001 încoace. Lucian Ștefănescu rezumă cele spuse de Victoria Nuland.

Vorbind joi 2 octombrie la Centrul pentru analiza politicilor europene de la Washington despre amenințările cu care se confruntă azi Europa Centrală, Victoria Nuland a spus că, la 25 de ani de la căderea comunismului, trăim într-o lume mai bună, pentru că acum 25 de ani țările din Europa Centrală au ales calea unei Europe unite, libere și în pace.

Această alegere este însă amenințară în zilele noastre, iar Europa Centrală este din nou pe linia frontului în lupta pentru securitate și pentru apărarea valorilor occidentale, a adăugat Nuland.

Astăzi, subliniază oficialitatea americană, această luptă e din nou internă și externă.

Vorbind despre amenințările externe, Victoria Nuland a făcut referire la cele spuse săptămâna trecută de președintele Statelor Unite Barack Obama, anume că agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei amenință să ne ducă înapoi la zilele când țări mari puteau călca în picioare țări mici cum voiau ele. Pentru că țările din Europa Centrală înțeleg acest pericol mai bine ca oricine, a spus Victoria Nuland, aproape toate au fost cele mai generoase și mai viguroase în a sprijini dreptul Ucrainei de a-și alege propriul viitor, dreptul de a trăi într-o țară mai democratică, mai curată, mai liberă și mai prosperă.

Un alt pericol extern la adresa valorilor occidentale este cel reprezentat de organizația extremistă Statul Islamic, și e vorba de un pericol real, imediat, în fața căruia nimeni nu e imnun în spațiul euro-atlantic. Din cauza asta, țările Europei Centrale s-au alăturat coaliției globale care are ca obiectiv distrugerea acestei grupări extremiste.

În timp ce conlucrăm pentru a ne apăra valorile în plan extern, trebuie să fortificăm aceste valori pe plan intern, a afirmat asistentul secretarului de stat american pentru probleme europene și eurasiatice. În Europa Centrală de astăzi, amenințările interne la adresa democrației și libertății sînt la fel de îngrijorătoare. În întreaga regiune, cancerele gemene ale regresului democratic și corupției amenință visul la care au

Cum puteți dormi noaptea sub plapuma Articolului 5 din Charta NATO, în timp ce ziua aplicați „democrația neliberală”, agitați naționalismul, restricționați presa; sau demonizați societatea civilă?

muncit atît de mulți oameni din 1989 încoace. Deși profită de pe urma beneficiilor oferite de apartenența la NATO și la Uniunea Europeană, există lideri în regiune care par să fi uitat valorile pe care sînt construite aceste instituții. Victoria Nuland îi întreabă pe acești lideri: „Cum puteți dormi noaptea sub plapuma Articolului 5 din Charta NATO, în timp ce ziua aplicați „democrația neliberală”, agitați naționalismul, restricționați presa; sau demonizați societatea civilă? Îi întreb același lucru pe aceia care protejează oficialitățile corupte în fața urmăririi judiciare, ocolesc parlamentul cînd le convine, sau încheie acorduri dubioase care cresc dependența țărilor lor de o singură sursă de energie, în ciuda faptului că și-au asumat o politică de diversificare”. Victoria Nuland face referire în continuare la o altă declarație a președintelui american Barack Obama: guvernele opresive au în comun „cele mai rele practici pentru a slăbi societatea civilă”. Ele creează breșe care subminează securitatea, libertatea și prosperitatea țărilor lor. Asistentul secretarului de stat american pentru probleme europene și eurasiatice spune în încheiere că țările din Centrul Europei trebuie să fie vigilente, în Uniunea Europeană și pe plan național: „Putem fi puternici numai dacă apărăm pluralismul politic, societatea civilă și dreptul de a avea o altă opinie între granițele noastre; numai dacă guvernele noastre sînt curate, transparente și pot fi trase la răspundere în fața poporului pe care îl servesc.”

Potrivit presei de la București, premierul român Victor Ponta a afirmat că aceste critici formulate de Victoria Nuland i-ar fi adresate premierului ungar Viktor Orban, criticat în trecut pentru o serie de măsuri anti-democratice și pentru remarcile sale naționaliste.

Reamintim însă că Direcția Națională Anticorupție din România a lansat o anchetă penală împotriva a nouă foşti miniştri români din guvernările PSD (partidul lui Victor Ponta) care în perioada mandatelor ar fi săvârşit fapte de corupţie, în cazul licenţelor Microsoft pentru şcoli.

Iar președintele român Traian Băsescu a afirmat răspicat că spusele Victoriei Nuland se referă și la România.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG