Linkuri accesibilitate

Ucraina între lustrație și huliganism


Arsen Avakov: „„Încă o pereche de fețe pocite și Europa se va întoarce cu spatele la revoluția noastră victorioasă”.

În așteptarea promulgării unei legi a lustrației la Kiev, activiștii nerăbdători ai unei Ucraine post-maidan s-au apucat deja să-i „lustreze” pe oficialii și politicienii corupți: îi aruncă la coșul de gunoi într-o campanie, uneori violentă, popularizată pe rețelele de socializare online. O relatarea a corespondentului Europei Libere, Tom Balmforth.

Printr-un joc de cuvinte, activiștii ucraineni și-au întitulat campania „Trash Bucket Challenge”, inspirându-se de la denumirea popularei campaniei online „Ice Bucket Challenge”, menită să atragă atenția asupra sclerozei amiotrofice laterale.

În campania originară, participanții își toarnă o găleată cu apă rece în cap, difuzează înregistrarea pe rețelele de socializare, și îi provoacă pe alții să ia parte și ei. În campania ucraineană, însă, participanții sunt luați cu de-a sila și aruncați literalmente la coșul de gunoi de către activiștii care sunt deseori membri ai grupării naționaliste Sectorul de Dreapta.

Eroii sunt feluriți funcționari și politicieni apropiați fostului regim al președintelui Victor Ianukovici.

Printre țintele cele mai recente este Nestor Șufrici, deputat al Partidului Regiunilor, care a condamnat campania armatei ucrainene împotriva separatiștilor din estul țării.

Când a vizitat Odesa la 26 octombrie pentru o întâlnire electorală, Șufrici a fost atacat și bătut lângă sediul unei clădiri a administrației regionale de o bandă de activiști mascați.

Pentru unii, „Trash Bucket Challenge” semnalează acumularea unui sentiment de frustrare și nemulțumire față de corupția endemică, abuzul de putere și amânarea reformelor.

Pe 16 septembrie, deputatul Vitali Juravski a fost aruncat într-o ladă de gunoi lângă Rada Supremă de la Kiev pentru că a votat împotriva unei legi a lustrației menită să curețe administrația de elementele corupte ale fostului regim.

Legea încă așteaptă semnătura președintelui Petro Poroșenko iar, între timp, se lungește lista celor aruncați cu violență la gunoi în campania „Trash Bucket Challenge”.

Într-o declarație făcută serviciului ucrainean al Europei Libere, activistul Sectorului de Dreapta, Iuri Mindiuk, a spus că organizația înțelege că membrii ei au depășit limitele legii. „Dar suntem și mai îngrijorați de faptul că lustrația în Ucraina ar putea să nici nu aibă loc și că vechii bandiți care au furat țara nu vor fi nevoiți să răspundă niciodată”, a spus Mindiuk.

Cazul lui Nestor Șufrici la Odesa a întrecut însă limita până la care autoritățile erau păreau să tolereze campania. Șufrici a suferit o contuzie și a apărut la televizor înfățișat cu ochiul bandajat, pe patul de spital. Autoritățile au lansat o anchetă de huliganism. Formațiunea lui Șufrici și-a exprimat îndoiala că ancheta se va solda cu vreun rezultat.

Într-o postare pe pagina sa de pe Fasebook, ministrul de interne, Arsen Avakov le-a cerut activiștilor radicali să pună capăt campaniei spunând că Ucraina poate pierde din cauza ei sprijinul Occidentului.

„Încă o pereche de fețe pocite ale unor șufrici și pîlîpîșîni linșați și Europa se va întoarce cu spatele la revoluția noastră victorioasă. Mă tem că și America. Domnilor radicali, nu vă purtați ca niște debili marginali, nu cădeți pradă dorinței stupide, instinctive și provocate de a face dreptate cu justiția mulțimii”, a scrs Avakov.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG