Linkuri accesibilitate

Gazoductul Iași-Ungheni în așteptarea... gazului


Doar după ce va exista un preț fixat la gazul importat din România, va fi stabilit și tariful de distribuție a acestuia pentru consumatorii din Ungheni.

Temperaturile au inceput sa scada si, pur si simplu, iarna se apropie, iar odata cu ea si frigul si odata cu el si facturile la gaze… Radio Europa Libera a căutat sa afle daca se stiu mai multe acum despre cind anume vor incepe să intre pe piata moldoveneasca gazele din România si daca, odata cu ele va scadea si pretul pe care il vor plati consumatorii.

Consumatorii de pe malul stâng al Prutului, din imediata vecinătate a României, mai au de așteptat până gazul va ajunge în casele lor, prin intermediul gazoductului Iași-Ungheni care trebuie să transporte gaz românesc în Moldova. Potrivit ministrului Economiei, Andrian Candu, actul de predare-primire-preluare în proprietate de către compania „Vestmoldtransgaz” încă nu a fost făcut.

Astăzi, după semnarea unui acord de colaborare cu ANRE-ul din România, șeful Agenției Naționale de Reglementare în Energetică, Sergiu Ciobanu, a lămurit de ce gazul românesc încă nu a trecut Prutul:

„Colegilor de la Ministerul Economiei, sunt pe ultima sută de metri de a finisa toate procedurile de semnare a contractului pentru furnizare cu compania românească. Și sunt pe ultima sută de metri de a termina toate procedurile formale sau tehnice pentru ca „Vestmoldtransgaz” să poată să vină să depună pentru licență la ANRE pentru transportul gazului. Așteptăm toate actele necesare și, odată cu depunerea pachetului, ANRE va elibera licență într-un timp foarte scurt. Noi susținem acest proiect și suntem deschiși, așteptăm toate actele pentru a da licență companiei „Vestmoldtransgaz” pentru transportul gazelor natural.

Directorul ANRE, Sergiu Ciobanu, mai spune că doar după ce va exista un preț fixat la gazul importat din România, va fi stabilit și tariful de distribuție a acestuia pentru consumatorii din Ungheni, într-un timp de maximum șapte zile:

„Colegii de la compania „Energocom” vor semna contractual de furnizare cu colegii din România. După ce vom avea claritate cu prețul, deja vom putea face calculele ulterioare pentru tariful care urmează să fie în zona de distribuție Ungheni a gazului. Din păcate, nu cunoaștem care este prețul gazului și de aici nu putem face modelări, dar atât timp cât va fi claritate, va fi un contract semnat, noi avem nevoie maximum de o săptămână de zile pentru a calcula acele tarife și a aproba un tarif pentru cei care vor beneficia de gazul european în raionul Ungheni. Contractul este semnat de compania „Energocom” care este gestionată de către guvernul Republicii Moldova. ”

Fostul director ANRE, Victor Parlicov minimaliza importanța gazoductului Iași-Ungheni, într-un interviu cu Europa Liberă, fără alte elemente de infrastructură necesară și spunea că ar putea rămâne doar un simplu simbol.

l-am întrebat pe fostul premier, Vlad Filat, dacă e vorba doar de simbolistică.

Vlad Filat: „Eu am stat la temelia acestui proiect, eu nu sunt un om al simbolurilor. Acest proiect este unul foarte și foarte important, realizat în etape. Gazoductul Iași-Ungheni reprezintă prima etapă, urmează a doua etapă, construcția stației de compresare și de pompare, și prelungirea gazoductului de la Ungheni către Strășeni.”

Europa Liberă: Bine, dar gazul nu curge prin țeavă…

Vlad Filat: „Urmează la capacitatea pe care o oferă această porțiune de gazoduct în perioada imediat următoare să fie livrat gazul. Iar pentru a finaliza proiectul, noi avem înțelegerile deja cu instituțiile europene și ca termen de finalizare a întregului proiect care ar asigura capacitate de furnizare a gazului natural pentru întreaga necesitate a țării va fi către sfârșitul anului 2016. În acest sens, avem și finanțare.”

Europa Liberă: „Gazprom”-ul, prin „Moldovagaz”, poate torpila funcționalitatea acestui gazoduct?

Vlad Filat: „Moldovagaz” este agent economic al Republicii Moldova și asupra activității acestui agent economic se aplică legea națională. Și să nu uităm că acest agent economic încă are calitate de monopolist. Așa că deciziile statului sunt obligatorii pentru acest agent economic.”

Amintim că gazoductul Iași-Ungheni a fost lansat la 27 august în prezența mai multor demnitari și urma să devină funcțional de la 1 septembrie. Recent, Uniunea Europeană anunța despre alocarea suplimentară a zece milioane de euro pentru extinderea gazoductului Iași-Ungheni pe segmentul Ungheni-Chișinău în scopul asigurării unei alternative de aprovizionare cu gaze a municipiului Chișinău.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG