Linkuri accesibilitate

Asistăm la o reformatare a stângii politice din R.Moldova? Dacă da, în beneficiul sau în paguba cui?


Liliana Barbăroșie și Sandu Canțîr în dialog cu Anatol Țăranu.

De ce succesul politic de stânga în Republica Moldova pare a fi blestemat să fie binecuvântat la Moscova în primul rând? Abordăm această temă cu analistul politic Anatol Ţăranu, directorul Institutului de Analiză şi Consultanţă Politicon.

Europa Liberă: Ce se întâmplă din punctul dvs. de vedere cu stânga politică în Republica Moldova? Pierderea dramatică de audienţă a PCRM, cel puţin potrivit unor sondaje; efortul foarte zgomotos al socialiştilor lui Igor Dodon de a se afirma ca forţă nouă, „dreptcredincioasă” de stânga şi cu crez „eurasiatic”; clonele şi micile derivate din PCRM etc. care devin tot mai zgomotoase…

Anatol Ţăranu: „Este adevărat. Ceea ce se întâmplă pe partea de stângă a eșichierului din Republica Moldova prezintă un interes sporit pentru analiștii și comentatorii politici, dar, cred eu, și pentru publicul larg. Mulți ani la rând acest segment al scenei politice a fost copios dominat de către Partidul Comuniștilor. Dar în ultima perioadă de timp în interiorul acestui partid se produc schimbări dramatice, aș spune eu, care afectează negativ influența politică a acestui partid și noi asistăm la o scădere a rating-ului partidului în rândurile populației și în mediul alegătorilor, iar, pe de altă parte, asistăm şi la scăderea influenței politice a acestui partid. Vladimir Voronin, liderul neschimbat al Partidului Comuniștilor pe parcursul unui timp îndelungat, până la urmă nu a rezistat ispitei de a-și prelungi

Faptul că nu s-a produs la timp schimbarea în conducerea de vârf a PCRM a adus la o schismă în interiorul acestei formațiuni politice.

până la infinit dominația în acest partid la nivel de conducător al Partidului Comuniștilor şi faptul că nu s-a produs la timp schimbarea în conducerea de vârf a PCRM a adus la o schismă în interiorul acestei formațiuni politice și, repet, ca rezultat influența Partidului Comuniștilor a început să scadă. Este absolut firesc că pe acest fondal imediat au început să apară cei care încearcă să folosească această situație din interiorul PCRM în propriul folos. Și în primul rând aici vorbesc despre Partidul Socialiștilor condus de către Igor Dodon, care tot mai mult și mai mult atrage spre sine acele segmente electorale care se desprind din zona PCRM-lui. Dar nu numai. Au apărut și alte formațiuni politice care pretind această moștenire, această zestre, care rămâne a nimănui şi în acest sens acuma partea de stânga a eșichierului politic trece printr-o perioadă de metamorfoze când nu este clar cine până la urmă va fi acela care se va folosi de toată puterea pe acest segment.”

Europa Liberă: Dle Țăranu, care este rolul Rusiei, aşa cum îl vedeți dvs., în toată această poveste cu regruparea de forțe pe stânga politică?

Anatol Ţăranu: „De fapt despre acesta intenționam să vorbesc mai departe. Partidele de stânga în Republica Moldova au o conotație geopolitică bine pronunțată, dar de fapt acest lucru se referă la tot eșichierul politic. Partidele de stânga tradițional în Republica Moldova sunt partide pro-moscovite, partide pro-est și aceasta este orientarea lor geopolitică. Poate cu excepția Partidului Democrat, care, deşi pretinde la calitatea de partid de centru-stânga, oficial este membru al Internaționalei Socialiste și face partea din guvernarea actuală pro-europeană. Trebuie să menționăm: chiar în interiorul acestui Partid Democrat există forțe, există reprezentanți care au o pronunțată orientare spre Rusia și, într-un fel sau altul, am putea să asistăm la o schimbare a cursului geopolitic al acestui partid în anumite condiții. Nu este vorba deocamdată despre acest lucru, dar, mai știi, pe viitor ar putea să se întâmple și ceva de genul acesta.”

Europa Liberă: Iată de exemplu Serghei Narîşkin a fost văzut şi va mai fi probabil văzut făcând publicitate PSRM. Trebui să înţelegem, de exemplu, că acordul de la 2010, se pare, dintre PDM şi partidul lui Putin, „Edinaia Rossia”, s-a dus pe apa sâmbetei? Îmi amintesc, de exemplu, şi de dl Vasile Tarlev în calitate de reanimator care a curtat în calitate de aspirant politic „Edinaia Rossia”. Cum stau lucrurile în privința asta?

Anatol Ţăranu: „Moscova de mult timp observă mutațiile de pe scena politică moldovenească și încearcă să identifice un lider politic pe care ar putea să mizeze în politica moldovenească, inclusiv dl Tarlev, despre care ați pomenit, a fost acela care a fost examinat foarte serios pentru această calitate. Dar după toate probabilitățile dl Tarlev nu a susținut acest examen şi mai degrabă „ochiul” Moscovei se așează pe Igor Dodon, care, iarăși fără dovezi documentare, dar trebuie să spunem că beneficiază de un ajutor material susținut din partea Moscovei, iar în ultimul timp nu doar material. Faptul că Narîșchin, dar și fostul spicher al Camerei superioare a legislativului moscovit, mai bine zis a legislativului rus, dl Mironov a venit la Chișinău, a asistat la congresul socialiștilor vorbește despre o alegere clară pe care a făcut-o Moscova în favoarea socialiștilor lui Dodon. Și aici trebuie să spun că, de fapt, în fiecare companie electorală, în deosebi în ultimul timp, Moscova foarte clar își exprima adeziunea, susținerea, simpatiile sale față de o anumită formațiune politică. Se consideră că această manifestare fățișă a simpatiilor Moscovei ajută anumite partide politice să înregistreze un rezultat electoral palpabil. De data aceasta, în grațiile Moscovei se găsește Partidul Socialiștilor.”

Europa Liberă: Dar de ce nu PCRM?

Anatol Ţăranu: „Cu PCRM situația este mai complicată. Eu cred că în primul rând liderul PCRM a decăzut din încrederea Moscovei. Și acest lucru s-a întâmplat atunci când Voronin, de o manieră absolut inexplicabilă, naivă într-un fel, a apelat la Moscova pentru ca Kremlinul să elaboreze un plan de reglementare politică în zona Transnistriei. Atunci mulți comentatori politici au vorbit despre faptul că s-a creat situația când “lupul a fost invitat să stăpânească oile”. Până la urmă Moscova a elaborat acest document, ne aducem aminte de memorandumul de tristă faimă Kozak, care iarăși până la urmă dl Voronin a fost nevoit să-l respingă, fiindcă el era contrar intereselor fundamentale ale Republicii Moldova. Acest gest a lui Voronin așa și nu a fost iertat de către Moscova și Moscova a încercat să susțină o rebeliune în interiorul Partidului Comuniștilor, atunci când mlado-comuniștii conduși de către Mark Tkaciuk au încercat să limiteze prerogativele lui Voronin și să acapareze puterea în interiorul Partidului Comuniștilor.”

Europa Liberă: Acum, după acest episod, lumea vorbește despre moartea lentă a Partidului Comuniștilor, iar preşedintele PCRM nici măcar nu se mai oboseşte să infirme aceste „zvonuri”, dimpotrivă, dl Voronin pare a fi optimist că PCRM îşi va reedita succesul. Ce îl poate face să fie atât de încrezător?

Anatol Ţăranu: „El nu are altă ieșire. Situația electorală îl impune să fie foarte optimist și în aceste condiții oricare alt lider politic ar proceda la fel cum face acum Voronin.”

Europa Liberă: Dar ar avea un plan B, din punctul Dvs. de vedere?

Anatol Ţăranu: „Nu este exclus că are acest plan B şi eu cred că dl Voronin înțelege că ora de glorie a Partidului Comuniștilor deja este în trecut. Tot așa cum înțelege că rezultatul electoral care va fi înregistrat de către Partidul Comuniștilor pe data de 30 noiembrie va fi unul mult mai modest decât cele precedente. În acest sens, Voronin pregătește PCRM pentru a ocupa un loc aparte, netradițional pentru acest partid, un loc a unui figurant al unei coaliții de guvernământ. Unii dintre comentatorii și observatorii atenți ai evoluțiilor în interiorul Partidului Comuniștilor vorbesc despre faptul că dacă Voronin nu va fi capabil în rezultatul alegerilor din 30 noiembrie să aducă Partidul Comuniștilor într-o coaliție de guvernământ, descompunerea acestui partid va deveni absolut inevitabilă.”

Europa Liberă: O posibilă o alianţă PCRM-PDM după alegeri, cum se speculează foarte intens? Sau refrenul acesta a plictisit muzicanţii, cum s-ar spune?

Anatol Ţăranu: „Mai degrabă este vorba anume despre această combinaţie la care ar putea să se mai adauge un partid de stânga, în caz că trece pragul. Aici este vorba despre socialiști, poate despre partidului dlui Usatîi care deocamdată dă dovadă că ar putea să treacă pragul. Dar există și posibilitățile unor altor combinații politice pentru a forma viitoarea guvernare. Nu este exclusă nici o coaliție foarte largă, dar asta doar în condiția că Partidul Comuniștilor va renunța la poziția sa relativ rigidă în ceea ce privește orientarea estică și va fi nevoit să se conformeze liniei generale de europenizare a Republicii Moldova. Dar asta deocamdată este o noțiune ce ţine de viitor, care încă nu s-a conturat bine fiindcă nu știm foarte precis care vor fi rezultatele alegerilor din 30 noiembrie.

Europa Liberă: Ar putea o eventuală revenire, într-o formulă sau alta, a stângii, convenţional vorbind, la putere să schimbe dramatic lucrurile în Republica Moldova?

Anatol Ţăranu: „Desigur că acest scenariu nu este exclus completamente. Dacă se va contura o alianță în exclusivitate de stânga, eu cred că schimbarea cursului devine una foarte probabilă, cu toate consecințele unui asemenea pas politic. Nu cred că societatea moldovenească și în primul rând partea ei tânără va suporta mult timp o asemenea tentativă. Din acest punct de vedere Republica Moldova ar putea fi aruncată în vultoarea unor tulburări politice și sociale, ceea nu este de dorit. Dar în toate celelalte combinații eu cred că ar putea să se micșoreze, hai să spunem așa, tenacitatea cursului european, dar în esență el nu poate fi schimbat. Mai degrabă ne așteaptă o asemenea perspectivă în caz că Partidul Comuniștilor va fi admis la guvernare.”

XS
SM
MD
LG