Linkuri accesibilitate

Crearea unei Transnistrii ucrainene este aproape un fapt împlinit (Nicolae Negru/Politicon.md)


Cât de corectă va fi campania electorală din această toamnă? (anchetă în Ziarul de Gardă)

Crearea unei Transnistrii ucrainene este aproape un fapt împlinit, după armistiţiul semnat la Minsk, în condiţiile în care Ucraina nu deţine controlul asupra unor părţi din regiunile sale de est, Doneţk şi Lugansk, de la graniţa cu Rusia. Este ceea ce scrie astăzi pe site-ul Politicon.md analistul şi editorialistul Nicolae Negru. De acum înainte există, crede Negru, ca şi în cazul Republicii Moldova, o singură posibilitate ca Ucraina să „rezolve conflictul”, să reîncorporeze teritoriul ocupat: numai dacă aceasta va coincide cu dorinţa Moscovei, care „evaluează” în rolul de „forţă morală” şi de „separatist”. Pentru autorul analizei, condiţiile Moscovei sunt previzibile: Ucraina să nu se mişte spre vest, să rămână la cheremul Rusiei, să participe la refacerea URSS. Moscova a şi cerut modificarea acordului de asociere UE-Ucraina, mai observă Nicolae Negru. Lavrov (şeful diplomaţiei ruse serghei Lavrov) îi recomandă oficial Kievului să dialogheze cu „Novorossia”, după cum îi recomanda Chişinăului să dialogheze cu Tiraspolul. „Cercul, în aparenţă, s-a închis,” încheie pe o notă tragică Nicolae Negru.

Ion Preaşcă scrie pe portalul „MoldStreet” că companiile WIEE România, o subsidiară a gigantului rusesc Gazprom, şi MET Romania Energy Trade, divizia de trading a MOL Romania au exportat 2,35 milioane de MWh (220 de milioane de metri cubi de gaze) din România, în primele şase luni ale acestui an, potrivit unui raport al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Documentul arată că circa 68% din exporturi au fost efectuate de WIEE, iar restul de 32% au revenit companiei MET. Portalul economica.net, la care face trimitere autorul, susţine însă că exporturile au fost efectuate în Republica Moldova în sistem backhaul, adică virtual, doar pe hârtie, pe gazoductul Iaşi-Ungheni. Într-o postare pe blogul său, Dumitru Chisăliţă, actualul director la Romgaz, citat de Ion Preaşca, susţine că backhaul-ul este doar un serviciu specific activităţii de transport, un instrument comercial care permite curgerea virtuală (comercială) a gazelor într-un sens în care nu este posibilă curgerea fizică. Astfel niciun metru cub de gaze nu a trecut graniţa moldo-română, dar schema presupune că livrarea către clientul final se face de către un operator de piaţă din ţara vecină (adică Republica Moldova), cu gaze locale, contravaloarea acestora decontându-se în România.

Diana Păvăleanu a încercat să afle în „Ziarul de Gardă” „cât costă interpreţii de concerte electorale“. „Cine mai mult achită, pentru acela muzică bună se cântă, în campania electorală. Şi cine dacă nu cei mai buni interpreți autohtoni vor aduna mulțimea, la discursurile electorale ale politicienilor? Odată cu demararea campaniei electorale, începe şi vânarea cântăreţilor celebri de către partidele politice. Mai mulți interpreți autohtoni şi-au stabilit deja onorariile de aproximativ 2000 de euro și așteaptă oferta, indiferent de culoarea şi de valorile promovate de formațiunile politice”, notează autoarea. Bunăoară, jurnalista a contactat cunoscuta formaţie Akord şi a pretins că este de la PCRM. Formaţia Akord, deşi primise oferte din partea altor partide politice, s-a declarat dispusă să aleagă, în funcţie de preţ, lăsând să se înțeleagă că platforma politică promovată de partid contează mai puţin, menţionează autoarea. „Avem şi alte oferte, de la alte partide, dar încă nu am dat niciun răspuns. Contează mai multe detalii, în special bugetul. Noi am negociat, pentru un program de 35-45 de minute, un preț de 1800 de euro, căci avem şi noi cheltuielile noastre. Dar dacă apare o altă ofertă, de 2000 de euro, bunăoară, putem renunţa”, a spus managerul formaţiei, Iurie Bădicu.

Victor Moşneag analizează în „Ziarului de Gardă” relaţia democratului Vladimir Plahotniuc cu Constantin Țuțu, cel mai bun luptător moldovean, multiplu campion național și mondial la kickboxing și Muay Thai. „Vlad Plahotniuc, prim-vicepreședintele Partidului Democrat, considerat unul dintre cei mai influenți politicieni din R. Moldova, apare tot mai frecvent alături de Constantin Țuțu, sportiv inculpat în cadrul unui dosar penal, tărăgănat de mai multă vreme la Judecătoria Orhei (Constantin Ţuţu a fost implicat într-un schimb de focuri în urma căruia a decedat un bărbat, iar altul a fost rănit). Plahotniuc chiar îl laudă pe acesta și îl felicită pentru performanțele sale sportive. Pe de altă parte, Constantin Țuțu dedică victoriile sale PD-ului, partid pe care-l promovează inclusiv în reportaje difuzate la una din televiziunile controversatului businessman și politican”, observă Victor Moşneag. Autorul a solicitat opinia avocatului Roman Zadoinov. „Bineînțeles că atunci când un judecător vede imaginile cu inculpatul lângă o persoana așa de influentă, poate fi influențat. Bineînțeles că nu e normal ce se întâmplă, dar noi nu putem face nimic”, a explicat Roman Zadoinov.

Jurnaliştii de la „Ziarului de Gardă” au încercat să afle de la mai mulţi politicieni şi analişti politici cât de corectă va fi campania electorală din această toamnă.Vom avea alegeri, dar, după cum se vede deja, ele se vor desfășura cu participarea masivă a banilor din afară. Fluxurile financiare sunt enorme și acest fapt se datorează legislației noastre, care este una foarte permisivă, fără filtre de protecție. Astfel, riscurile ca alegerile să fie influențate din afară, prin acești bani pompați în anumiți actori electorali, este foarte mare. Obiectivitatea votului din 30 noiembrie va avea de suferit. Ne așteaptă o campanie electorală dificilă, cu posibile „surprize”, ținând cont că subtextul acestor alegeri este unul, eminamente, geopolitic”, a declarat analistul politic Anatol Ţăranu. „Rusia mereu a investit în alegerile din R. Moldova, dar niciodată atât de mult și atât de deschis. De ce? Pentru că vrea să ne rupă din drumul nostru pro-UE, de aceea a pus la bătaie bani grei”, a spus şi Ecaterina Mardarovici de la Clubul Femeilor 50x50.

XS
SM
MD
LG