Linkuri accesibilitate

Istoria propoziţiei fracturate a lui Hans-Dietrich Genscher din seara zilei de 30 septembrie 1989


Refugiați est-germani în curtea ambasadei Germaniei Federale de la Praga, octombrie 1989.
Refugiați est-germani în curtea ambasadei Germaniei Federale de la Praga, octombrie 1989.

25 de ani de la prăbuşirea comunismului.

În zorii zilei de 1 octombrie 1989 au sosit primele vagoane cu est-germani în gara din Hof, un orăşel de frontieră din Germania Occidentală.

Încă nu trecuseră nici 24 de ore de cînd cei aproximativ 4.000 de refugiaţi din Ambasada vest-germană de la Praga au aflat că vor putea părăsi Cehoslovacia.

Vestea aprobării plecării nestingherite a est-germanilor din ambasadă le-a fost adusă de nimeni altul decît de ministrul federal de externe, Hans-Dietrich Genscher.

În seara zilei de 30 septembrie 1989, Genscher i-a anunţat pe cei care au cerut azil în incinta ambasadei că vor putea pleca:

„Am venit astăzi la dumneavoastră pentru a vă comunica, că azi plecarea...”

Ceea ce a mai spus Genscher nu s-a mai auzit din cauza aplauzelor frenetice ale celor care luaseră decizia să nu se mai întoarcă în Germania comunistă şi care de cîteva săptămîni aşteptau să se întîmple ceva.

Hans Dietrich Genscher la televiziunea ARD
Hans Dietrich Genscher la televiziunea ARD

Scena cu un Genscher care reuşeşte să rostească doar o jumătate de propoziţie este arhicunoscută, devenind un simbol pentru schimbările revoluţionare ale anului 1989 care au cuprins întregul bloc răsăritean.

Pe lîngă imaginile filmate şi transmise atunci de televiziunea germană, mai există şi o înregistrare făcută de un amator.

Pe această înregistrare se aude întreaga alocuţiune, cît şi partea a doua a propoziţiei istorice pe care Genscher a rostit-o atunci la Praga:

„... plecarea dumneavoastră a devenit posibilă”.

Într-un amplu interviu, difuzat marți seară de televiziunea germană ARD, Genscher a repetat partea a doua a propoziţiei care se pierduse în aplauzele şi strigătele de bucurie.

Evocînd acele momente emoţionante, Genscher a povestit că în drum spre Praga s-a tot gîndit ce le va spune oamenilor şi cum le va comunica ştirea.

Totodată, fostul șef al dimplomației germane a relatat despre temerile refugiaţilor de a străbate teritoriul RDG-ului.

După negocieri diplomatice complicate, autorităţile est-germane şi-au dat acordul ca cei refugiaţi să plece în Republica Federală. Trenurile rezervate pentru refugiaţii din Praga trebuiau însă să treacă prin RDG.

Genscher i-a asigurat atunci pe refugiaţi că nu li se va întîmpla nimic şi că vor ajunge fără probleme pe teritoriul vest-german.

Deşi era sigur de promisiunea făcută refugiaţilor şi avînd acordul Berlinului de est, fostul ministru de externe totuşi mai avea oarecare îndoieli că s-ar putea produce vreun incident neprevăzut.

În interviu povesteşte, că după ce în zorii zilei de 1 octombrie 1989 a primit informaţia că primele garnituri au sosit în RFG, el nu s-a mai culcat.

În schimb, a deschis o sticlă de vin şi împreună cu soţia sa a sărbătorit finalul fericit al acestei operaţiuni care a intrat în istorie.

XS
SM
MD
LG