Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: E-sanatate.md


Invitata serii este Virginia Dumitraş de la platforma E-sanatate.md.

:

„Citiți despre lansarea Sistemului Informațional Integrat în Sănătate (SIIS). Este vorba despre un soft accesibil online, care schimbă modul de gestionare a instituțiilor medicale din Moldova. El vine să înlocuiască scrisul documentelor medicale de pe suport de hârtie pe suport digital. Prin intermediul Sistemului Informațional Integrat în Sănătate, orice programare, bilet de trimitere, examene medicale, teste de laborator, elaborarea rapoartelor sau statisticilor se vor face în format electronic și vor putea fi accesate în regim online. Sistemul este comun pentru toți lucrătorii medicali din Moldova și permite vizualizarea inclusiv a dosarului electronic de sănătate al pacientului de către specialiști din diverse instituții medicale. Toate însă cu acordul bolnavului și cu respectarea tuturor datelor cu caracter personal. Sistemul a fost creat de Platforma E-Sănătate.MD.

Tot pe E-sănătate citiți un interviu cu pediatrul Diana Covalciuc, specialistă în medicină fizică și reabilitare, dar și directorul Centrului Tony Hawks. Specialista ne-a vorbit despre necesitățile și problemele copiilor cu dizabilități, dar și despre fricile părinților care îi aduc pe micuți la reabilitare. Diana Covalciuc spune că viața acestor copii s-ar schimba dacă familiile nu i-ar izola acasă, iar societatea nu ar mai fi una acuzatoare, ci care i-ar accepta așa cum sunt.

Pe platforma noastră puteți afla mai multe despre papilomatoza laringelui, boala care poate fi transmisă în timpul sarcinii și poate afecta grav bebelușul dumneavoastră. În Moldova sute de copii devin victime ale acesteia și ajung să suporte, pe parcursul vieții, și peste 200 de intervenții chirurgicale.

Irina Papuc scrie că în Moldova, deși din 2001 există o lege care reglementează introducerea pe piață a produselor modificate genetic, aceasta nu este aplicată. Bunăoară, certificarea acestora înainte de plasare pe piață nu se realizează în totalitate, iar etichetarea produselor modificate genetic, la fel, a rămas o normă pusă pe hârtie doar de dragul mândriei, că am avea legi bune. De facto, ce intră exact pe piață și în ce cantități se pare că nu știe nimeni. Se întâmplă din cauză că în Moldova nu există laboratoare acreditate care să detecteze produsele modificate genetic. În aceste condiții, moldovenii nu știu ce consumă.”

XS
SM
MD
LG