Linkuri accesibilitate

Un excedent bugetar surprinzător (I. Preașcă/MoldStreet)


„Când trecem la standardizarea europeană şi ce oferă aceasta?” (Economist).

Guvernul României subvenționează merele și strugurii aduși de peste Prut, iar pe producătorii români îi omoară. Este ceea ce crede cel puţin un deputat român, democrat-liberalul Lucian Bode, care a fost citat cu această declaraţie de reporterii portalului „Agora” care au preluat, la rândul lor, spusele deputatului de pe „Vocea Transilvaniei. Reacţia politicianului vine după ce s-a aflat că 40.000 de tone de prune și mere și 80.000 de tone de struguri din Republica Moldova, scutite de taxe, urmează să intre, în perioada următoare, pe piața din România. Măsura, menită să-i sprijine pe producătorii moldoveni afectați de conflictul ruso-ucrainean, îi pune, însă, la pământ pe producătorii români care riscă să rămână cu marfa nevalorificată, a avertizat deputatul român.

Când trecem la standardizarea europeană şi ce oferă aceasta?”, este titlul unui articol din „Economist”. Autorii amintesc că semnarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu UE necesită alinierea Republicii Moldova la legislația europeană, ceea ce presupune aplicarea reglementărilor tehnice, dar și adoptarea progresivă a standardelor europene și respectiv eliminarea simultană a standardelor naționale conflictuale. Se sugerează că acest fapt nu se întâmplă deocamdată.

Un alt articol din aceeaşi publicaţie este dedicat nivelului de dezvoltare a agro-turismului în Moldova. În timp ce în ţările din Europa de Est, acesta a cunoscut o dezvoltare rapidă în ultimii ani graţie preţurilor accesibile în comparaţie cu hotelurile, în Republica Moldova antreprenorii abia încep să investească în construcţia şi promovarea agropensiunilor. Funcţionează oficial doar 19 agropensiuni, un număr infim chiar şi pentru o ţară mică. Spre comparaţie, în România există peste cinci mii de astfel de afaceri rurale profitabile.

Ion Preaşca caută pe portalulMoldStreet” explicaţiile unui surprinzător, şi suspect chiar, excedent bugetar de 329 de milioane de lei înregistrat, dacă e să credem datelor publicate recent de Ministerul Finanţelor, în lunile ianuarie-august 2014. Surplusul pare şi mai suspect dacă e comparat cu un deficit de 685 milioane de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut. Raportul Ministerului Finanţelor relevă că excedentul nu este rezultatul unei creşteri spectaculoase a veniturilor în perioada ianuarie-august 2014. Or, acestea au fost cu 1,6% mai mici decât s-a prognozat, dar cu 18,5% mai mari decât în primele opt luni ale anului 2013. În luna august, doi operatori de telefonie mobilă au cumpărat cinci licenţe de activitate pe piaţă, ceea ce a contribuit la creşterea veniturilor, dar din raportul Ministerului Finanţelor nu este clar dacă aceste plăţi au intrat în luna august în bugetul statului, notează autorul.

GOP-STOP, noi am venit de după colţ”, este titlul editorialului semnat de Victor Ciobanu pe pagina web a „Ziarului Naţional” . Autorul analizează declaraţiile lui Renato Usatîi făcute la emisiunea „În profunzime” de la Pro TV. „(...) e una când apari în mass-media în calitate de publicitate plătită, cu întrebări și răspunsuri pregătite și redactate din timp de stafful electoral. Şi e cu totul altceva când apari față în față cu întrebări neașteptate și incomode chiar la care trebuie să răspunzi. Politicienii cu experiență știu să facă acest lucru. Ca să nu mai zic că au cunoștințe elementare în politicile de stat. Renato nu are nici una, nici alta. Ieri am văzut asta cu toții”, notează Victor Ciobanu.

XS
SM
MD
LG