Linkuri accesibilitate

De cine depinde creșterea competitivității IT din R. Moldova?


Valentina Ursu în dialog cu Pavel Filip, ministrul Tehnologiei, Informaţiei şi Comunicaţiilor de la Chișinău.

Europa Liberă: Deşi s-a vorbit foarte mult despre nevoia creării acestor parcuri IT în Republica Moldova, a trebuit totuşi să curgă apă la moara timpului, ca să aşteptaţi cabinetul de miniştri să aprobe acest proiect de lege, urmează să treacă şi prin Legislativ. De ce aţi insistat atât de mult pe această idee?

Pavel Filip: „De fapt, am pornit să scriem Strategia pentru sporirea competitivităţii industriei IT, ne-am pus în faţă să vedem care sunt toate constrângerile, piedicile care stau în faţa dezvoltării acestei industrii şi desigur că o parte dintre ele sunt specifice pentru această industrie, dar altele sunt generale pentru mediul de afaceri în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Şi chiar credeţi că puteţi atrage capital străin în acest domeniu?

Pavel Filip: „Sunt sigur că odată cu aprobarea acestui proiect de lege vom demonstra un model de performanţă, vom demonstra de fapt că lucrurile pot fi schimbate cel puţin pentru o industrie în Republica Moldova. Vorbeam că sunt constrângeri specifice pentru industria IT şi aici e un paradox, când în Republica Moldova vorbim că nu avem locuri de muncă, vorbim că salariile sunt mici şi pe de altă parte avem o cerere de specialişti pentru domeniul IT, care sunt cel mai bine plătiţi în Republica Moldova. De fapt, salariile unui specialist din acest domeniu anul acesta a depăşit salariul mediu pentru lucrătorii din domeniul financiar-bancar, este prima dată când această categorie de angajaţi sunt depăşiţi de alţii.”

Europa Liberă: Deci, un salariu mijlociu ar fi?

Pavel Filip: „Ar fi peste 8 000 de lei în domeniul IT. Şi nu sunt specialişti. Cunosc companii IT care au fost în situaţia să se extindă în afara hotarelor Republicii Moldova că nu se găsesc specialişti în interiorul Republicii Moldova. Şi atunci ar fi o constrângere, se regăseşte în Strategia pentru sporirea competitivităţii. Vorbim despre educaţie, îndeosebi despre curricula universitară, pentru că universităţile trebuie să pregătească deja specialişti buni pentru această industrie. Zilele trecute am semnat un memorandum care porneşte un Centru de excelenţă în domeniul IT la Universitatea Tehnică şi el vine pentru a pregăti specialiştii care deja au absolvit facultatea, pentru că ei încă nu sunt gata chiar după facultate să facă faţă, să lucreze într-o companie IT. Cât de cât această constrângere va fi eliminată şi desigur că curricula universitară despre care vă vorbeam, împreună cu Ministerul Educaţiei, trebuie să avem grijă să fie una bună. Dar cel mai important este şi mediul de afaceri. Pentru că după o analiză profundă, pe care am făcut-o împreună cu colegii şi colegii din România de la Pricewaterouse, am scos în evidenţă că, de fapt, din ţările din regiune Moldova plăteşte cele mai înalte impozite în IT. Or, fiecare ţară se străduieşte să vină cu ceva facilităţi pentru această industrie, pentru că este cea de perspectivă. Suntem în epoca informaţională. Industria IT, aceasta ar însemna crearea şi dezvoltarea de programe de softuri, suntem doar 0,8% raportată la produsul intern brut. De aceasta şi am avut curajul să venim cu acest proiect de lege, Parcurile IT, unde impunem un impozit unic, şi o să spun de ce este unic, pentru că nu este vorba doar de nişte facilităţi fiscale. 0,8% ar însemna că bugetul nu riscă să piardă încasările pe care le are şi acum, fiindcă ele sunt foarte joase.”

Europa Liberă: Dar îmi amintesc acea şedinţă de guvern, unde aţi avut o discuţie încinsă împreună cu ministrul finanţelor, care vorbea despre parcul virtual şi banul real.

Pavel Filip: „Exact. Şi mie mi-a plăcut în final fraza ministrului de finanţe, când a spus: „Păi, dacă urmează să aprobăm acest proiect de lege, noi trebuie să modificăm legislaţia”. Or, aici am vrut să ajung, anume în dimensiunea financiară. Avem 23 de ani de independenţă, când în fiecare an nu a fost perioadă să nu resimţim că nu ne ajung în bugetul statului, nu avem bani suficienţi pentru a plăti pensii, salarii, nu avem bani pentru investiţii publice şi tot aşa mai departe. Încercăm să croim cumva din ce avem, dar nicidecum nu putem spori încasările în buget. Or, nu ar însemna că trebuie să schimbăm ceva. Şi eu sunt de acord că trebuie să schimbăm legislaţia, pentru că noi încercăm, de fapt, să ne ascundem după deget. Eu vin din mediul de afaceri, am lucrat o bună parte din viaţa mea acolo, am foarte mulţi colegi, prieteni şi cunosc care sunt realităţile. De fapt, continuă să se plătească salariile în plic şi este un fenomen de amploare şi toată lumea cunoaşte, dar noi încercăm să spunem că nu există acest fenomen în Republica Moldova. Continuă să se diminueze profitul pentru a plăti un impozit mai mic pe profit şi tot aşa mai departe. Continuă să fie diminuat preţul pe invoice pentru a plăti TVA-ul mai mic şi multe alte lucruri ciudate pe care noi le cunoaştem că sunt. Şi întrebarea mă întreb ce întreprindem noi pentru a elimina aceste lucruri? Ce facem noi pentru a acumula bani mai mulţi în buget? Ce facem noi ca toţi să plătească impozitele în ţara aceasta?”

Europa Liberă: Dumneavoastră credeţi că promovând acest proiect de lege puteţi urni carul din loc?

Pavel Filip: „Eu sunt sigur că vom demonstra acest lucru, pentru că este un model. Mie mi se spune: „O.k., noi avem un sistem perfect fiscal. Noi avem, de fapt, toate organele de control, dacă cineva nu plăteşte, merge un inspector şi îl controlează, îi depistează toate încălcările”. Or, cine nu cunoaşte în ţara noastră că atunci când vine un inspector te poţi înţelege cu dânsul? Şi atunci îi plăteşti lui bani în buzunar şi îţi face un act cu amendă minimală. Aceasta este realitatea, dar noi iarăşi ne prefacem că nu cunoaştem această realitate. Or, impozitul unic înseamnă că nu am nevoie de controale, de fapt, că nu am nevoie să plătesc salariile în plic, nu am nevoie să diminuez profitul, pentru că plătesc un singur impozit. Am avut vânzări de 1 milion de lei, am plătit 120 de mii de statului şi să facă statul ce vrea cu ei.”

Valentina Ursu
Valentina Ursu

Europa Liberă: Dumneavoastră insistaţi pe ideea ca să rămână la 12% acest impozit unic?

Pavel Filip: „Eu mi-aş fi dorit să fie mai puţin, dar sunt de acord şi industria este de acord şi cu 12%. Ce ar însemna 12%? Ar însemna acelaşi impozit care se plăteşte astăzi, dar în schimb, cei din industrie au nişte reguli transparente de joc. Deci, nu mai au ce căuta inspectorii cu controale la ei, pentru că lucrurile stau foarte simplu – am vândut de 1 milion şi am dat 120 de mii la stat. Şi acum avem facilităţi, de fapt, pentru industria IT, pentru că impozitele sociale se plătesc doar la nivel de două salarii medii pe economie. Este un lucru foarte bun, dar pe de altă parte, cunosc multe companii care au refuzat aceste facilităţi. De ce? Pentru că vine inspectorul la sfârşit de ani şi zice că a comis o greşeală sau alta, îi face un o recalculare unde este impus să plătească integral tot impozitul care nu a fost plătit şi plus o amendă de sută la sută. Şi companiile zic că nu costă pielea cât dubala, până la urmă. Acesta este elementul principal şi mi-aş dori ca toţi să înţeleagă. De fapt, noi prin acest proiect de lege nu venim pentru a oferi nişte facilităţi fiscale, se plătesc aceeaşi bani în buget, venim pentru a impune nişte reguli clare de joc. Or, până la urmă, constrângerile pe care le-am identificat încercăm să ne îngrădim de ele – dacă am un impozit unic, nu are ce căuta inspectorul cu controale la mine şi tot aşa mai departe, eu am nişte reguli foarte clare de joc. Or, aceasta este foarte important pentru cei care vin cu investiţii.”

Europa Liberă: Domnule ministru, dumneavoastră aţi insistat pe ideea că acest proiect va asigura un climat cât mai favorabil pentru profesioniştii şi antreprenorii din domeniul IT. Vorbim doar de importul inovaţiilor IT sau şi despre fondarea, crearea unor companii autohtone locale?

Pavel Filip: „Vorbim despre toate, inclusiv despre acei tineri care astăzi lucrează acasă şi nu stau în niciun mod angajaţi ai unei companii, şi nu fac plăţi sociale şi nici nu beneficiază, de fapt, de aceste plăţi sociale sau poliţa de asigurare, asigurarea medicală. Or, pentru a nu plăti impozite, deci, lucrează poate pentru companii străine, poate pentru companii autohtone, dar ei stau în umbră. Or, când va avea posibilitatea să se înregistreze drept rezident al unui parc, trebuie să scoatem în evidenţă că ele sunt virtuale, el poate sta în continuare acasă să lucreze, atunci el va fi asigurat şi social, şi medical. Până la urmă, au de câştigat cu toţii. Acesta este modelul – că are de câştigat şi statul, au de câştigat şi cei din industrie.”

Europa Liberă: I-aţi făcut un lobby bun. Este o problemă să treacă şi de votul Parlamentului?

Pavel Filip: „Încă nu am trecut de guvern. Pentru că parcă a fost aprobat, peste o săptămână am mai primit nişte scrisori de la Cancelaria de Stat şi de la Ministerul de Finanţe şi peste o săptămână am ridicat iarăşi întrebarea în şedinţa de guvern şi premierul singur era mirat, şi a zis: „Bine, noi doar cu toţii ne-am asumat o responsabilitate politică. Şi am aprobat acest proiect de lege să meargă mai departe”. Până astăzi nu am văzut semnat şi publicat şi bănuiesc că deja va ajunge în Parlamentul de legislatura următoare. Dar oricum, îmi pare bine că am avut o discuţie cu colegii, o discuţie foarte bună. De fapt, toată lumea îşi dă seama că trebuie să schimbăm ceva în acest sens.”

XS
SM
MD
LG