Linkuri accesibilitate

„Sînt încrezător că viitorul sună bine!”


Natalia Costiuc și Andrei Ioniță împreună cu prof. David Geringas.
Natalia Costiuc și Andrei Ioniță împreună cu prof. David Geringas.

Un interviu cu doi tineri violonceliști de la Berlin, Natalia Costiuc și Andrei Ioniță.

Se împlinesc în curînd 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului, eveniment istoric care, între alte consecințe, a deschis posibilități infinite de circulație între Est și Vest. Doi tineri, o basarabeancă și un român de 20 de ani, născuți nu mult după căderea Zidului, sînt astăzi două dintre speranțele ce își confirmă talentul în lumea muzicii la Berlin. Cei doi sînt sînt tineri violonceliști - Natalia Costiuc, moldoveancă cu studii la St. Petersburg și la Berlin, este laureata unui premiu Beethoven, cîștigat anul acesta la Praga, iar Andrei Ioniță, cu zece zile în urmă, a devenit laureat, cu un prestigios premiu doi, al unuia din cele mai importante concursuri muzicale internaționale din Europa, ARD de la Munchen; ambii speră într-o carieră internațională de succes. Victor Eskenasy i-a întîlnit la Academia Muzicală de la Kronberg, în Germania, unde au participat la o săptămînă de Masterclass și Concerte, Andrei Ioniță fiind cu doi ani în urmă cîștigător al Premiului Principelui de Hessen în calitate de tînără speranță. Discuție cu ei a început cu întrebarea adresată Nataliei Costiuc în ce măsură mai este legată de R. Moldova…

Natalia Costiuc: „Da, bunici am avut acolo și am crescut în Moldova; sigur că mă gîndesc, Moldova e legată de inima mea…”

Europa Liberă: Sînteți doi violonceliști români la Berlin în clipa asta și formați un soi de echipă. Cum vă înțelegeți, vă influențați unul pe altul, vă ascultați unul pe altul atunci cînd cîntați?

La Kronberg im Taunus
La Kronberg im Taunus

Natalia Costiuc: „Sigur, mă bucur foarte mult pentru Andrei că a ajuns foarte sus în carieră și cîntă foarte bine, că este foarte talentat. Îl ascult permanent cînd este un concert…”

Europa Liberă: Andrei, ce părere ai despre violoncelista Natalia Costiuc?

Andrei Ioniță: „Este clar una din cele mai de treabă fete din clasa noastră, vine tot timpul, așa cum a și spus, atunci cînd am recitaluri; sau, noi mai organizăm în interiorul clasei «audiții interne», cum le spunem noi, cîntăm unul pentru altul și Natalia a fost chiar întotdeuna cînd am avut ceva de cîntat. Aici la Kronberg am stat de vorbă și ne-am susținut unul pe altul, ne-am împărtăși păreri negative, pozitive…”

Europa Liberă: Andrei, felicitări pentru - dacă ascultătorii noștri nu știu -, premiul al II-lea pe care l-ai luat la ARD, unul din cele mai importante concursuri de violoncel europene. Ce îți aduce acest premiu, ce perspective îți deschide?...

La o clasă de măiestrie la Academia Kronberg
La o clasă de măiestrie la Academia Kronberg

Andrei Ioniță: „Vreau să spun, în primul rînd că, pentru mine a fost importantă șansa pe care am avut-o de a cînta efectiv în acea sală senzațională [Herkulessal din München], cu Orchestra Radiodifuziunii Bavareze, mai ales concertul de Șostakovici, care este concertul meu de suflet. Finala a fost o experiență deosebită. Ce mi s-a părut incredibil este faptul că acest concurs a putut fi urmărit online de către, probabil, zeci de mii de oameni; așa ceva nu cred că se auzea acum 30 de ani…

Am primit deja cîteva invitații la diferite concerte sau recitaluri. Peste o lună voi cînta în Polonia, la Katowice, cu Orchestra de Cameră Sileziană, Concertul de Haydn în re major. Acolo va fi prezent și Florian Mitrea, cîștigătorul premiului trei [ARD] la categoria pian. Și aceasta a fost o altă poveste și o experiență foarte frumoasă, pentru că am fost amîndoi acolo [la Concursul de la München] și ne-am susținut unul pe altul, psihologic. Și m-am bucurat să reușim amîndoi.

Compozitorul piesei impuse mi-a propus, pentru că am cîștigat premiul special pentru acea piesă [Suita pentru violoncel solo], Tobias PM Schneid, mi-a propus să o înregistrăm cîndva, cînd va fi liberă Radiodifuziunea bavareză. Ideea este că în Germania stagiunile sînt deja pline, cel puțin pentru anul următor, stagiunea 2014-2015, dar, teoretic, foarte multe orchestre din Germania te pot invita în diferite stagiuni viitoare să cînți ca solist cu orchestra: Hessiche Rundfunk, Bayerische Rundfunk, Saarbrucken…”

Europa Liberă: Parte din premiu este dedicată promovării, publicității tale pe internet…

Andrei Ioniță: „Da, cred că eram singurul finalist, din toate categoriile, care încă nu avea o pagină de Internet. Am primit un premiu special care constă în realizarea unei pagini de Internet, gratuit pentru mine, și mă bucur pentru asta. Să vedem cum va ieși…”

Europa Liberă: Natalia Costiuc, ai o pagină de Internet?...

Natalia Costiuc: „Nu, n-am, tot nu am. Și eu sînt un pic celistă care n-are… Da, trebuie să ai așa ceva pentru o carieră, să arăți oamenilor ce fel de violoncelist ești, să ai incluse și înregistrări. Internetul, acum, în timpurile moderne, este foarte important.”

Europa Liberă: Ne-am văzut în urmă cu doi ani. Ce ai cîștigat între timp ca experiență urmînd cursurile de la Berlin și cum vezi perspectivele pentru viitor, pentru o carieră?

La Concursul Beethoven de la Hradec (Cehia)
La Concursul Beethoven de la Hradec (Cehia)

Natalia Costiuc: „Am făcut foarte mult în timpul acesta. Am terminat studiul în Berlin, am făcut diploma la UdK [Universität der Künste Berlin], acum sînt la master, am terminat și cursurile în St. Petersburg unde eram studentă, stau acum la Berlin și am o colaborare la Deutsche Symphonie Orchestra cu [dirijorul] Tugan Sohiev, o orchestră foarte bună. Iar cu trei luni în urmă am cîștigat un Concurs Beethoven la Praga [în fapt la Hradec în Moravia]. Da, am planuri de viitor foarte multe, dar nu știu ce a să fie…”

Europa Liberă: Andrei, cum vezi acum viitorul, cu această experiență a Concursului ARD în spate?

Cu violoncelistul britanic Steven Isserlis la Academia Kronberg
Cu violoncelistul britanic Steven Isserlis la Academia Kronberg

Andrei Ioniță: „Am primit invitații de la foarte mulți tineri artiști, de o vîrstă cu mine, poate ceva mai mari, care locuiesc în primul rînd în Berlin, să facem muzică de cameră, să dezvoltăm pe viitor un trio, un cvartet. Aceste concursuri sînt, practic o platformă. Nu știi niciodată ce va veni după aceea. Este prea devreme acum, nici măcar la două săptămîni după Concurs să vă spun: da, deja am primit contracte cu 15 agenții și 30 de Filarmonici. Așteptăm acum să vedem ce va urma și eu sînt încrezător că viitorul sună bine!”

Violoncelistul Andrei Ioniță, laureat al Concursului Muzical Internațional ARD München
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:00 0:00

Scurt extras de la cursul de măiestrie al prof. David Geringas cu Andrei Ioniță

***

În concertul final de Academia Kronberg
În concertul final de Academia Kronberg

Andrei Ioniță a participat la Academia de la Kronberg la cursurile de măiestrie ale profesorului David Geringas și a fost invitat să cînte în încheierea concertului de gală, în calitate de cîștigător al precedentului Premiu „Landgraf von Hessen. Anul acesta premiul a fost împărțit între alte două speranțe ale violoncelului, Laura van der Heijden, în vîrstă de 15 ani și polonezul Maciej Kulakovski (18 ani), născut la Gdansk. Premiul ce constă în „Bursa de Studii Boris Pergamenșikov” (un stipendiu lunar pe timp de doi ani, însumînd 10 mii de euro) i-a fost acordat tinerei georgiene din Tbilisi, în vîrstă de 17 ani, Lizi Ramișhvili.

XS
SM
MD
LG