Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: „partidele încearcă să păcălească şi opinia publică, şi normele statuate în Codul Electoral.”


Opinii în dialog despre ultimele desfășurări în campania electorală

Igor Boţan: „Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie practic a demarat şi observăm că formaţiunile politice vin cu anumite inovaţii, care anterior nu prea existau. Partidul Democrat propune alegătorilor să identifice candidaţii care vor fi propuşi pentru înregistrare la Comisia Electorală Centrală. Şi Partidul Liberal Democrat arată că în interiorul partidului există curente diferite şi între aceste curente se duce o discuţie pentru întocmirea listei de candidaţi. Partidul Socialiştilor organizează un congres la care invită personalităţile pe care le va propune pentru a fi înregistrate în calitate de candidaţi la Comisia Electorală Centrală.”

Europa Liberă: Iar participanţii la congres practic au fost invitaţi doar să aprobe ce a decis staff-ul partidului.

Igor Boţan: „Este adevărat. Înţelegem cu toţii că această invitaţie pe scenă a viitorilor candidaţi este o găselniţă pentru acest partid şi pentru viaţa politică din Republica Moldova. Pentru că, aşa cum am mai discutat în acest studio, în Republica Moldova acest sistem electoral proporţional cu liste închise de partid întotdeauna a lăsat impresia că totul se face sub preş şi nici membrii de partid nu înţeleg cum se întocmesc listele de candidaţi.”

Europa Liberă: Bine, dar democraţii, iată, propun o alternativă vizibilă, cheltuie o groază de bani pentru ca să organizeze acest scrutin intern ca să obţină o listă, fie şi de anonimi, dar doriţi de popor.

Igor Boţan: „De fapt, toată lumea înţelege că acest demers al Partidului Democrat, adresarea către alegători, către toţi alegătorii, ca să vină şi să coparticipe este o metodă de a lărgi electoratul acestei formaţiuni prin această propunere: veniţi şi desemnaţi!”

Europa Liberă: Deci, nu rezultatul, ci procedura trebuie să funcţioneze?

Igor Boţan: „Nimeni nu ştie cum vor fi calculate aceste opţiuni finale. Este foarte clar că vor să-şi lărgească electoratul prin acest îndemn de a coparticipa. Eu cred că este ingenioasă această metodă, dar nu cred că va da un rezultat.”

Europa Liberă: Dar şi costisitoare.

Igor Boţan: „Este foarte costisitoare. Şi aceşti bani, cel mai interesant lucru, este că nu vin din fondul electoral. Pentru că doar după ce va fi înregistrată lista de candidaţi pentru participarea la alegeri, Partidul Democrat va deveni concurent electoral. În campania electorală declararea fondurilor este obligatorie. De aici şi fiecare cetăţean are accesul la aceste informaţii privind modul de finanţare, cine au fost finanţatorii ş.a.m.d.”

Europa Liberă: Dar aceasta încă nu este campanie?

Igor Boţan: „Aceasta nu este campanie.”

Europa Liberă: Deci, este o şmecherie. Înainte de campanie, faci o acţiune electorală sută la sută, dar nu eşti obligat să o declari electorală.

Igor Boţan: „Acelaşi lucru l-a făcut Partidul Liberal Democrat. Acelaşi lucru l-a făcut Partidul Socialiştilor. Acelaşi lucru îl face de curând Renato Usatîi, care se lansează. Aceşti bani nu sunt contabilizabili, sunt banii lui personali, el îşi face promotion, adică se promovează pe bani care nu sunt în niciun fel contabilizaţi. Iar imediat după ce, eventual, va fi înregistrat vom vedea că vor dispare concertele. Şi atunci va dispărea şi drogul prin care persoana respectivă îşi îndeamnă cetăţenii.

Cred că normele din Codul Electoral au fost gândite relativ bine, iar partidele politice, ca toţi agenţii, încearcă să păcălească şi opinia publică, şi aceste norme statuate în Codul Electoral.”

Europa Liberă: Până la urmă ce vor vota alegătorii moldoveni? Dumneavoastră, care aveţi experienţa multor sondaje de opinie, exit-polluri, ce votează de regulă electoratul? Lista, promisiunile, obiectivele anunţate în programul electoral?

Igor Boţan: „Din păcate există un răspuns foarte scurt la întrebarea dumneavoastră. Cetăţenii din Republica Moldova, deja în al optulea ciclu electoral, votează răul cel mai mic. Deci, ei, cetăţenii Republicii Moldova, au o viziune despre lumea aceasta, despre vectorul de integrare, despre calitatea clasei politice, şi atunci cu mare dezamăgire votează de obicei răul cel mai mic. Sau, iată, mai avem acest fenomen sociologic în Republica Moldova – cei disperaţi se răzbună şi pot vota o figură care este neaşteptată. Şi iată acesta este efectul, nimeni să nu-şi imagineze că ceea ce se întâmplă acum pe eşichierul politic din Republica Moldova este o abatere de la ceva cu ce ne-am deprins.”

Europa Liberă: Deci, poate fi catapultată acum oricare formaţiune scoasă din neant?

Igor Boţan: „Nu oricare. O formaţiune care vine sau un lider politic care vine şi spune: „Eu vă dau distracţii, pâine mai apoi, după ce mă votaţi. Iar primul lucru pe care îl fac – îi pun la puşcărie pe cei care au guvernat şi v-au jefuit până acumʾ.”

Europa Liberă: Deci, un Mesia politic...

Igor Boţan: „Nu putem spune că este Mesia.”

Europa Liberă: Un Mesia în închipuirea electoratului.

Igor Boţan: „În închipuirea oamenilor. Deci, Mesia a venit să salveze, nu să se răzbune. Iar ceea ce vedem acum pe spectrul politic, oameni care au fost absolut necunoscuţi, prin manipulări destul de inteligente...”

Europa Liberă: Bine, schimb termenul – un şef de corsari.

Igor Boţan: „Da. A propos, cred că această metaforă este una foarte-foarte potrivită pentru ceea ce se întâmplă acum pe spectrul politic din Republica Moldova.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG