Linkuri accesibilitate

Guvernul își asumă răspunderea pentru șapte noi legi


Majoritatea parlamentară a vrut să împiedice transformarea şedinţelor de plen într-o platformă de dezbateri electorale.

Guvernul a anunțat cã-și asumă răspunderea pentru șapte legi. Este a doua oarã în două luni când executivul condus de Iurie Leancă ocolește dezbaterea parlamentară, dupã ce la 22 iulie a adoptat prin aceeași procedurã 11 legi. Cum justificã guvernul recurgerea repetată la asumarea răspunderii, ce crede majoritatea parlamentară și opoziție?

Despre pregătirea noului pachet de legi, pentru a fi adoptate prin asumare de răspundere guvernamentală si nu pe cale parlamentară ordinara, în culise se discută încă din momentul revenirii Parlamentului din vacanţă. Totuşi, abia astăzi s-a formulat şi motivul oficial: majoritatea parlamentară a vrut să împiedice transformarea şedinţelor de plen într-o platformă de dezbateri electorale. Este ceea ce a declarat astăzi liderul democraţilor, Marian Lupu, explicând nevoia unei noi asumări de răspunderi, la nici două luni de la precedenta.

„În două luni, cetăţenii vor fi chemaţi la urne, iar partidele se arata ispitite să folosească tribuna Parlamentului pentru campanie, ceea ce se prezumă a fi problema.”

Opoziţia din legislativ, cea comunistă, dar şi cea liberală, si-a exteriorizat reacţia de indignare. Se încalcă din nou Constituţia şi se substituie voinţa poporului cu cea a unui grup de oligarhi de la putere – estimează într-un comunicat PCRM-ul, anunţând pe de altă parte că nu va mai veni în Parlament şi că aşteaptă ca alegerile să pună la punct partidele guvernării.

Valeriu Munteanu
Valeriu Munteanu

Liberalii, pe de altă parte, s-au declarat hotărâţi să aducă subiectul în faţa Curţii Constituţionale, aşa cum ne-a spus deputatul Valeriu Munteanu:

„În situaţia în care guvernul, dar de fapt guvernarea abuzează în mod cinic de articolul 106 din Constituţie, se impune o sesizare de interpretare a acestui articol, ca Curtea să explice care este „întinderea” acestui articol, pentru că în percepţia noastră legiuitorul a prevăzut acest articol pentru situaţii excepţionale.”

Europa Liberă: Iar situaţia actuală cum aţi descrie-o?

Valeriu Munteanu: „Ruşinoasă şi descalificantă. Pentru că primul ministru îşi ia legile subţioară şi vine în Parlament unde are 51 de deputaţi din majoritară, iar aceştia nu găsesc consens ca să le voteze. De ce – pentru că după plecarea lui Ioniţă, există şi alţi deputaţi din PLDM cu comportament similar, aceiaşi situaţie e şi în PD, iar cei șapte fugari din PL îşi fac şi ei jocul.”

Un avertisment a emis astăzi şi fostul premier Ion Sturza: nu deschideţi cutia Pandorei, guvernul aruncat pe ambrazură ar însemna moarte sigură la alegeri – a scris fostul premier care manifestă o simpatie anume faţă de premierul Iurie Leancă pe o reţea de socializare.

Nicolae Osmochescu
Nicolae Osmochescu

Iată însă cum tălmăceşte presupusele fapte de încălcare a Constituţiei expertul in drept constituţional Nicolae Osmochescu, căruia i-am solicitat o părere:

„Nu este de dorit. Clar. Asta se face în cazuri extraordinare. Admitem că acum este aşa o situaţie. Dar asta e dovadă că Parlamentul este insuficient de eficient. Nu este la limita constituţionalităţii, dar nu e de dorit să devină o practică, pentru că este un procedeu nedorit.”

De data aceasta, printre cele șapte legi din pachet figurează cele legate de despăgubirile şi facilităţile promise producătorilor loviţi de embargoul rusesc pe importul de fructe şi legume, scutirea de taxe a unor importuri de păcură, reorganizarea întreprinderii de furnizare a căldurii în Chişinău şi un proiect despre care Ministerul Finanţelor a spus că ar pune la adăpost executivul în faţa unei eventuale crize financiar-bancare.

Previous Next

XS
SM
MD
LG