Linkuri accesibilitate

Maidanul propus pentru Premiul Saharov


Piaţa independenţei de la Kiev
Piaţa independenţei de la Kiev

Printre cei propuși se află jurnalista Tetiana Ciornovol, cu o istorie personală extrem de tragică.



Parlamentul European și-a prezentat în mod oficial lista de personalități și organizații nominalizate pentru acordarea premiului Saharov pentru anul 2014.

Nominalizările erau deja cunoscute, însă abia astăzi au devenit oficiale și definitive.

Printre cele 7 nominalizări se află și organizatorii protestelor de pe Maidan.

Printre ei, cântăreața Ruslana, ziariștii Mustafa Naiem și Tetiana Ciornovol și reprezentanta studenților Ielizaveta Scepetilnikova.

Patru din nominalizări sunt colective, premiul fiind propus pentru două sau mai multe persoane, iar trei sunt individuale. Cele trei nominalizări individualue sunt:

Activista pentru drepturile femeilor, originară din Somalia, Ayaan Hirsi Ali; medicul din Congo Denis Mukwege, și el specializat în tratarea femeilor, în special a celor care au fost victimele unor violuri; și militanta pentru drepturile omului din Azerbaijan Leila Iunus, recent întemnițată pentru activitatea sa.

Nominalizările grupate sunt:

Militanți pentru toleranța religioasă din Irak; interpreți de rap din țări ale Africii de Nord; un grup de organizații religioase creștine; și, în sfârșit, organizatorii manifestațiilor de pe Maidan.

Dintre aceștia, jurnalista Tetiana Ciornovol are o istorie personală extrem de tragică. Ea este cea care a scăpat cu viață, în decembrie anul trecut, după ce a fost bătută cu sălbăticie de agresori care voiau să o asasineze pentru faptul că ancheta asupra averilor unor înalți demnitari ai regimului Ianukovici.

Mama a doi copii, ea este acum văduvă după ce soțul ei, un voluntar în așa-numitul (și controversatul, pentru ideologia sa nationalistă) Batalion Azov, a murit în luna august în luptele din estul Ucrainei.

Comisiile din Parlamentul European vor alege 3 finaliști din cele 7 propuneri. Laureatul va fi decis de catre grupurile politice din Parlament la jumătatea lunii octombrie, iar ceremonia de acordare a premiului va avea loc la sfârșitul lunii noiembrie.

Premiul Saharov e însoțit de o sumă de 50.000 euro.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG