Linkuri accesibilitate

Când va curge gazul prin conducta Iaşi-Ungheni?


Opiniile a doi foşti premieri ai Republicii Moldova despre mărturia şefului guvernului Iurie Leancă.

O recentă declaraţie a premierului Iurie Leancă referitoare la gazoductul Iaşi-Ungheni trezeşte multe semne de întrebare. Într-un interviu pentru portalul Unimedia, Leancă a spus că autoritățile moldovene și-ar fi data seama târziu că singurul distribuitor pe teritoriul Republicii Moldova, care trebuie să cumpere gazul românesc, este compania MoldovaGaz, controlată de concernul rus Gazprom. „Din păcate, uneori detaliile nu le cunoaștem în totalitate. După ce am dat în exploatare acest gazoduct, au apărut unele detalii”, a spus premierul moldovean, care a mai declarat că deocamdată nu s-a ajuns la o înțelegere cu MoldovaGaz, dar și-a exprimat speranța că gazul românesc va începe să curgă prin țeavă luna viitoare. Construcția conductei sprijinită și de Uniunea Europeană a fost prezentată drept un pas pentru reducerea dependenței energetice a Moldovei de Rusia. În această dimineaţă, fostul director al autorității naţionale pentru energetică ANRE Victor Parlicov ne-a explicat că situaţia nu este atât de simplă cum o prezintă premierul şi că gazoductul nu va putea funcţiona atât de curând cum a promis premierul. Valentina Ursu a căutat să afle mai multe stând de vorba cu doi foşti premieri.

Primele schimburi de gaze naturale dintre cele două state urmau să aibă loc la începutul lunii septembrie, dar chiar șeful Cabinetului de Miniștri, Iurie Leancă, a recunoscut că gazoductul Iași-Ungheni încă nu este funcțional.

Fost premier pe timpul guvernării comuniste, deputata Zinaida Greceanîi, spune despre acest gazoduct că ar fi unul politic:

„Eu cred că este un gazoduct politic. Bine, menirea lui poate să fie alta, să fie transportat prin el gazul de la Gazprom înspre România. Dar s-a luat decizia care s-a luat și eu cred că capacitatea României de a livra gaz către Moldova este foarte mică. Ei singuri procură gaz de la Gazprom. Eu cred că nu este capacitatea de a umple țeava cu gaz.”

Europa Liberă: Ce trebuie acum să facă guvernul, după ce a promis că prin țeavă va curge gazul venit din România?

Zinaida Greceanîi: „Să aducă gaz, să își respecte promisiunea, să se înțeleagă, să fie țeava plină cu gaz, altfel e o descurajare totală pentru toți cetățenii care au văzut atâta pompă la lansare.”

Un alt fost premier, Dumitru Braghiș, e de părere că prin conducta de gaze Iași-Ungheni, între România și Republica Moldova, va curge degrabă gaz românesc, chiar dacă au apărut și unele detalii tehnice după ce a fost dat în exploatare acest gazoduct:

„Problema este că acest gazoduct nu va putea asigura încă toate necesitățile Republicii Moldova în gaze naturale. Și atunci cred că, indiferent de funcționalitatea sau nefuncționalitatea deplină a acestui gazoduct, problema rămâne încă destul de acută pentru noi.”

Europa Liberă: Faptul că singurul distribuitor pe teritoriul Moldovei rămâne a fi Moldovagaz care trebuie să cumpere gazul românesc și Moldovagaz este companie controlată de concernul rus Gazprom ar putea să apară aici anumite divergențe?

Dumitru Braghiș: „Legislația Republicii Moldova destul de clar prevede lucrurile respective și pentru aceste cazuri a fost cândva formată și Agenția Națională de Reglementare în Energetică. În cazul dat, rețelele Moldovagaz nu pot refuza unui alt furnizor de gaze să transporte gazul, tot așa cum rețelele electrice nu pot refuza unui alt furnizor. Se stabilește un preț de tranzit, se stabilesc lucrurile respective și atunci eu cred că teoretic lucrurile acestea nu ar trebui să ducă la unele probleme, discuții în contradictoriu cu Moldovagaz. Să nu uităm că Moldovagaz a obținut licență pentru lucrurile respective, sunt condiții de licență. Din ceea ce cunoșteam eu, cândva, în orice caz, în aceste licențe era clar prevăzut că gazul poate fi tranzitat sau transportat în interiorul Republicii Moldova, nu doar gazul Gazpromului, dar și al altor companii. Și atunci eu cred că aceste lucruri pot fi soluționate.”

Europa Liberă: Faptul că și Uniunea Europeană a investit bani ar putea da credibilitate că prin acest gazoduct va curge gazul?

Dumitru Braghiș: „Sunt ferm convins că în acest gazoduct va apare, mai devreme sau mai târziu, gazul, va curge gazul fiindcă altfel nu avea sens să se investească atâția bani, inclusiv bani publici. Adică pericolul politic este mult mai mare pentru acei care dacă au avut de gând sau au de gând, în perspectivă, să folosească acest lucru doar ca un proiect politic, eu cred că pericolul este foarte mare. Și atunci nu cred că avem kamikadze în cazul dat în Republica Moldova.”

Europa Liberă: La ce vă referiți când spuneți că ar fi un pericol sporit?

Dumitru Braghiș: „Eu cred că populația va sancționa partidele politice, actorii politici care doar din motive politice au făcut atâta tam-tam și au dus republica într-o situație când, având posibilități reale de a se conecta și la o sursă cât de cât de alternativă, acest lucru să nu se întâmple. Și atunci sunt ferm convins că acești politicieni vor fi sancționați. Eu înțeleg că volumele de gaze care pot fi transportate prin acest gazoduct sunt încă limitate, mici, dar bineînțeles că acesta este un prim-pas înspre reducerea dependenței doar de un singur furnizor de gaze.”

Europa Liberă: Ce trebuie să facă guvernul acum?

Dumitru Braghiș: „Să demonstreze cât mai repede că gazoductul este funcțional și să vadă dacă trebuie modificat ceva în legislația în vigoare pentru a asigura funcționalitatea gazoductului și a companiilor care vor fi responsabile de transportarea gazului respectiv la consumatori. Noi am liberalizat și continuăm să liberalizăm acest segment și în domeniul telecomunicațiilor, și în domeniul energetic și, respectiv, al gazelor naturale. În majoritatea țărilor lumii aceste proiecte au avut succes. Sper că va avea succes și în Republica Moldova.”

Valoarea investiției a fost de peste 26 milioane de euro, circa o treime dintre costurile conductei, adică opt milioane de euro, a fost suportată din fonduri europene. Mai mulți experți cu care am discutat sunt de părere că Crăciunul ar putea aduce cadou acest gazoduct.

Previous Next

XS
SM
MD
LG