Linkuri accesibilitate

Organizaţii civile cer puterii să-şi ţină promisiunile


Vocea solidară a sectorului asociativ o reprezintă Consiliului ONG-urilor şi Consiliului pentru participare care îşi propun să îi determine pe parlamentari să adopte, măcar în ceasul al doisprezecelea, proiectele de legi promise.

Câteva organizaţii neguvernamentale din Republica Moldova au făcut mai demult o listă de 7 proiecte legislative pe care ar fi vrut ca parlamentul să le adopte în regim de prioritate, printre care, legea privind finanţarea partidelor politice sau cea privind reprezentarea femeilor la nivelul autorităţilor locale si centrale. Majoritatea proiectelor de legi au fost votate înainte de vacanţa parlamentară însă doar în prima lectură, chiar dacă au aşteptat ani de zile rândul ca să intre pe agenda legislativului. Acum, când Parlamentul ar urma să-şi reia lucrările, activiștii au înaintat din nou aceste cerinţe. Ei au anunţat şi o serie de acţiuni, inclusiv proteste, încercând astfel să pună presiune pe guvernanţilor să adopte aceste legi până a intra în febra electorală.

Vocea solidară a sectorului asociativ o reprezintă Consiliului ONG-urilor şi Consiliului pentru participare care îşi propun să îi determine pe parlamentari să adopte, măcar în ceasul al doisprezecelea, proiectele de legi promise. Activiştii intenţionează pe durata acestei săptămâni, începând de marţi, să picheteze guvernul şi parlamentul, dar şi să se întâlnească cu şefii fracţiunilor parlamentare pentru a le reaminti că au promis atât în programul de guvernare, cât şi în faţa partenerilor externi să adopte cele 7 proiecte de legi până la încheierea mandatului actualei coaliţii. Directorul CREDO, Sergiu Ostaf:

„Săptămâna aceasta noi am vrea să punem presiuni asupra guvernării ca să realizeze aceste promisiuni. Dacă ele nu sunt realizate atunci nici cetăţenii nu pot culege roadele guvernării actuale.”

Înainte de vacanţa parlamentară deputaţii au adoptat în două lecturi doar unul din cele 7 proiecte şi anume legea care oferă posibilitatea cetăţenilor să direcţioneze parte din impozite unor organizaţii neguvernamentale sau culte religioase. Numită convenţional „lege 2 la sută” a fost adoptată în lipsa însă a unui mecanism prin care ar putea fi pusă în aplicare. Celelalte proiecte de legi asupra cărora insistă ONG-iştii fie că au fost votate doar în prima lectură, fie că aşteaptă rândul ca să intre pe agenda legislativului. Două dintre ele se referă nemijlocit la campania electorală. Este vorba de finanţarea partidelor politice şi reprezentarea femeilor. Nicolae Panfil de la Coaliţia pentru alegeri libere şi corecte insistă ca aceste două iniţiative, chiar dacă par a fi incomode, să fie adoptate în regim de urgenţă ca să poată fi aplicabile cel puţin parţial în scrutinul electoral care urmează să înceapă peste o săptămână.

„Dacă nu vor fi adoptate aceste două proiecte legislative probabil că reprezentanţii guvernării vor merita şi nişte aprecieri mai dure atât din partea societăţii civile, cât şi a societăţii per ansamblu, pentru că vor da dovadă de bună credinţă. Şi asta pentru că au făcut de nenumărate ori promisiuni publice că vor adopta aceste legi, dar nu s-au ţinut de cuvânt.”

Sergiu Ostaf sugerează că adoptarea legii privind finanţarea partidelor ar fi nu în detrimentul ci mai curând în interesul coaliţia de guvernare care se declară pro-europeană. Şi asta pentru că prin această lege se vor confirma sau infirma suspiciunile că partidele care promovează vectorul eurasiatic, între care, cel mai activ, Partidul Socialiştilor, o fac din bani veniţi din exterior, ceea ce ar putea fi taxat prin legislaţia electorală.

„În momentul în care va fi pusă în aplicare această lege, iar competenţele CEC-ului vor fi şi în raport cu controlul finanţelor vom putea spune că celelalte partide nu utilizează bani din exterior, respectă legislaţia şi sunt sinceri în raport cu alegătorii. Dacă majoritatea se va opune să voteze această lege apare suspiciunea că şi ei doresc să facă uz de acest mecanism de finanţare din exterior.”

Reprezentanţii societăţii civile cer majorităţii parlamentare adoptarea în regim de urgenţă şi a legii privind tutunul, dar şi a celei privind transparenţa proprietăţii mass-media, care, în opinia lor, sunt trăgănate din motivul că ar exista lupte de interese economice între reprezentaţii fracţiuniunilor.

În cele 9 zile câte au mai rămas până la începerea oficială a campaniei electorale Parlamentul ar trebui să examineze câteva zeci de proiecte de legi considerate urgente atât de sectorul neguvernamental, cât şi de executiv. Legislativul urma să se întrunească săptămâna trecută, dar şedinţa plenară nu a avut loc. Mai mulţi analişti observă că partidele din coaliţia de guvernare au şi intrat în campania electorală, ceea ce diminuează şansele ca majoritatea parlamentară să mai poată face un front comun.

Previous Next

XS
SM
MD
LG