Linkuri accesibilitate

Evtuşenkov - al doilea Hodorkovski?


Vladimir Evtuşenkov
Vladimir Evtuşenkov

Ştirea a dat fiori reci investitorilor şi indicele rus de bursa MICEX a scăzut cu două procente de azi dimineaţă...

Potrivit revistei Forbes, averea omului de afaceri rus Vladimir Evtuşenkov este estimata la aproape 7 miliarde de dolari si el ocupa in clasamentul revistei pozitia a 15 intre cei mai bogati oameni de afaceri ruşi. Omul de afaceri se afla in arest la domiciliu fiind acuzat de spalare de bani. Unii experti au comparat cazul cu cel al lui Mihail Hodorkovski de acum 11 ani, iar Hodorkovski a declarat cotidinanului Vedomosti că, la fel ca în cazul său şi aici el vede „mîna lui Igor Sechin”, presedintele companiei de stat Rosneft si unul dintre cei mai apropiati colaboratori ai liderului de la Kremlin.

Hodorkovski l-a acuzat in 2003 pe Igor Sechin ca ar fi orchestrat din umbră prabusirea companiei sale Yukos, ale carui active au ajuns in mina consilierului presedintelui Vladimir Putin. „În ultimii 11 ani el nu a devenit mai destept, dar a devenit mai lacom”, a declarat din Elveţia Mihail Hodorkovski ziarului rusesc. El crede ca Sechin, vrind ca evite o prabusire a preturilor la petrol, vrea sa pună mîna pe compania Bashneft, care se afla in centrul investigatiei in cazul omului de afaceri Vladimir Evtuşenkov, aflat in arest la domiciu sub acuzatia de spalare de bani. Hodorkovski crede că Putin nu mai este in stare să vada „ce se petrece chiar sub propriul său nas” şi ca ar fi „pierdut complet controlul”.

Comitetul Federal de Invstigatii a spus ieri ca banuieste ca Evtuşenkov ar fi luat parte într-o schema de spălare de bani cind compania sa AFK Sistema a cumpărat acţiunile de la Bashneft. Purtatorul de cuvînt al Comitetului, Vladimir Markin:

„In cursul investigatiei penale a cazului am gasit suficiente date pentru a banui ca Yevtuşenkov şi-a dobindit proprietăţile sale largi prin mijloace ilegale. El a fost deja acuzat si au fost impuse restrictii inainte de a fi adus in instanţă, adica 2 luni de arest la domiciu. Investigatia in acest caz este in curs si o cantitate mare de documente a fost confiscata şi asteapta sa fie analizata de experti.”

AFK Sistema a devenit principalul actionar al companiei din Bashneft in 2009 şi de atunci compania a avut una din cele mai mari rate de creştere din industria petroliera ruseasca. Purtatoarea de cuvint a companiei Olga Gudina a spus ca AFK se va lupta pentru a-şi dovedi nevinovăţia:

„Conducerea AFK Sistema considera cumpărarea de actiuni de la Complexul energetic din Başkortostan ca fiind legală şi transparentă. Companie colaboreaza in totalitate cu investigatorii şi intenţioneaza sa faca uz de toate mijloacele legale pentru a-şi apăra poziţia.”

Compania Rosneft, la rindful ei, spune ca nu are nici un amestec in intreaga afacere şi ca nu intenţioneaza sa cumpere Bashneft-ul.

Hodorkovski crede însă ca Evtuşenkov plăteste preţul pentru ca nu a vrut să-i vîndă lui Sechin si companiei de stat pe care acesta o conduce acţiunile de la Bashneft.

Presedintele Uniunii Industriaşilor şi Antreprenorilor din Rusia, Aleksandr Şohin, a declarat că acest caz este de fapt o reeditare a celui impotriva lui Hodorkovski, o acuzatie respinsa imediat drept „nepotrivită si nefondată” de purtatorul de cuvint al lui Putin, Dmitri Peskov.

Ştirea a dat fiori reci investitorilor si indicele rus de bursa MICEX a scazut cu doua procente de azi dimineata, asta dupa ce, datorita situatiei din Ucraina, moneda ruseasca rubla cunoaste o devaluare constanta…

XS
SM
MD
LG