Linkuri accesibilitate

Acord de Asociere pentru Disociere (I)


Pe hîrtie, Ucraina a făcut un pas mare spre Europa. Joi 16 septembrie, Parlamentul European şi Parlamentul Ucrainian au ratificat simultan, televizat şi entuziast un Acord de Asociere care înlătură barierele politice, economice şi comerciale între Uraina şi Uniunea Europeană. E vorba, desigur, de acel Acord pe care Ucraina urma să îl semneze în noiembrie 2013, la Vilnius. Atunci, însă, echilibrul s-a rupt în ultimul moment şi istoria a explodat. În următoarele zece luni, Ucraina a trecut printr-o rebeliune internă care a măturat administraţia Ianucovici şi, mai departe, printr-un război civil provocat de intervenţia nedeclarată a Rusiei.

Crimeea a fost anexată oficial de Federaţia Rusă, iar zone rusofone din Estul Ucrainei au rupt violent legătura cu Kievul şi au intrat de facto sub administraţie rusească. Pe 17 iulie, forţe rebele din regiunea Donetk au doborît un avion de pasageri malaezian cu 283 de persoane la bord, folosind armament balistic rusesc. Şocul a provocat o criză internaţională. Uniunea Europeană şi Statele Unite au lansat mai multe valuri de sancţiuni împotriva Rusiei şi şi-au declarat sprijinul pentru integritatea teritorială a Ucrainei. A urmat o a doua ofensivă a forţelor pro-ruseşti care şi-au lărgit zona de ocupaţie în est. Contraofensiva ucraineană a blocat avansul fără a recupera centrele cheie. Un armistiţiu ulterior a stabilit, practic, o linie de demarcaţie care desparte cele două fronturi. Aşa arată situaţia din teren în momentul în care Ucraina şi Uniunea Europeană au semnat documentul care a declanşat evenimentele ultimelor zece luni. Între timp, 3000 de persoane au fost ucise. Alte cîteva sute de mii s-au refugiat. Distrugerile materiale sînt greu de calculat, dar au trecut deja de cota de război. Rezultatele evenimentelor declanşate de problema Acordului de Asociere sînt mult mai serioase şi mai numeroase decît problema Acordului de Asociere. După zece luni, Ucraina nu mai e totuna cu statul care urma să semneze Acordul în noimebrie 2013 şi să facă, astfel, pasul decisiv spre Europa.

Traian Ungureanu

Fost parlamentar european (2009 – 2019), din partea PD-L (Partidul Democrat Liberal, apropiat președintelui Traina Băsescu) și ulterior a PNL (Partidul Național Liberal).

Jurnalist în România, între 1983-1988, Traian Ungureanu a lucrat la BBC, redacția pentru România, între 1989 – 2003. După care a devenit colaboratorul extern al Europei Libere, unde a scris despre politica din România și Europa, a ținut o cronică sportivă iar după ce a devenit europarlamentar, o cronică europeană. Semnează un blog politic și în fiecare vineri, un Jurnal de corespondent de la Londra.

Opiniile autorului nu reprezintă, neapărat, punctul de vedere al radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG