Linkuri accesibilitate

Modificările în legislaţia migraţională rusă ce vizează şi muncitorii moldoveni (Agora)


Deficitul de cărbune din Ucraina (MoldStreet).

Portalul „Agora” dă detalii despre modificările în legislaţia migraţională rusă ce vizează şi muncitorii moldoveni. Potrivit unor amendamente ce intră în vigoare de la 1 ianuarie 2015, ei vor avea nevoie în mod obligatoriu de patentă. Patenta va fi de două feluri: funcţiile patentelor în baza cărora cetăţenii străini puteau munci doar pentru persoane fizice, în munci casnice şi gospodăreşti, vor fi completate cu posibilitatea de a se angaja şi la persoane juridice. Cotele pentru locurile de muncă pe care moldovenii le ocupau în baza contractelor cu angajatorii vor fi anulate. Detaliile au fost oferite portalului de către preşedintele Congresului Diasporelor Moldoveneşti, Alexandr Kalinin.

O ştire de pe portalul „Gagauzinfo.md” anunţă că reprezentanţi ai serviciului rus Rosselhoznadzor se află în Găgăuzia pentru a se familiariza cu situaţia din sectorul agricol din autonomie. Ştirea mai conţine asigurările başcanului Mihail Formuzal că producţia locală va satisface toate cerinţele standardelor ruseşti şi garanţii că nu vor exista operaţiuni de reexport.

Jurnaliştii portaluluiMoldStreet” scriu că în Republica Moldova se atestă un deficit de cărbune, în special de marca antracit. „De vină este războiul din estul Ucrainei, în urma căruia o mare parte din infrastructura minieră şi cea de transport a fost distrusă şi nu se mai poate extrage şi nici transporta cărbune din cea mai mare parte a bazinului Donbass. Pentru a evita o posibilă criză energetică Guvernul de la Kiev a fost nevoit să negocieze importul a circa un milion de tone de cărbune din Africa de Sud pentru a putea asigura funcţionarea centralelor termoelectrice”, notează autorii. Ruslan Surugiu, preşedinte al Centrului de Eficienţă Energetică, confirmă existenţa deficitului de cărbune pe piaţa moldovenească şi precizează că lipsa cărbunelui ar putea afecta în special pe locuitorii de la sate şi din centrele raionale. „În condiţiile în care Moldova depinde de livrările de curent din Ucraina, am putea să ne pomenim că ţara vecină va reduce şi aceste livrări şi astfel va creşte dependenţa de Centrala Moldovenească de la Cuciurgan, care este controlată de ruşi”, a mai afirmat expertul.

Portalul „Noi.md” îl citează pe avocatul Stanislav Pavlovschi care a declarat în cadrul Forumului de dezbateri privind integrarea europeană a Republicii Moldova că multe cazuri de corupţie ar putea fi descoperite mai ușor de CNA dacă practica utilizării banilor cash nu ar fi atât de răspândită. „La noi totul se rezolvă cu bani cash, spune Pavlovschi, pentru că dacă nu ar fi aşa, ar exista probabilitatea ca CNA să se autosesizeze în momentul depistării unor tranzacții dubioase.

„Ziarul naţional” scrie despre sesizarea depusă la Curtea Constituţională de fracţiunile parlamentare PLDM şi PLR prin care se solicită controlul constituţionalităţii propunerii de iniţiere a unui referendum republican pentru revizuirea Constituţiei R. Moldova în partea ce ţine de procedura de alegere şi demitere a preşedintelui Republicii Moldova prin votul direct al cetăţenilor. Propunerea este semnată de 37 de deputaţi în Parlament, scrie publicaţia. Nu şi din fracţiunea parlamentară a PD, care are rezerve de ordin tehnic.

Un referendum privind alegerea prin vot direct a șefului statului a avut loc şi pe 5 septembrie 2010, dar a eșuat din cauza prezenței scăzute la urne.

XS
SM
MD
LG