Linkuri accesibilitate

Primejdiile referendumului scoțian pentru independență


Este limpede că o Scoție independentă ar accelera și ieșirea Angliei din UE.


„Un divorț dureros”, a spus premierul britanic David Cameron, lansând un apel scoțienilor, înainte de referendumul de joi, al cărui rezultat rămâne incert.

Liderul independentiștilor scoțieni, Alex Salmond, le-a cerut alegătorilor să nu se lase influențați de presiunile Londrei și să pună capăt celor trei secole de uniune cu Anglia, despărțindu-se de ceea ce a fost numit „dilema lui Braveheart”, de la numele eroului medieval al luptei împotriva Angliei.

Tensiunile sunt mari pe măsură ce se apropie referendumul de joi. Pentru Uniunea Europeană, în primul rând. Este limpede că o Scoție independentă ar accelera ieșirea Angliei din UE.

Scoțienii sunt mult mai filo-europeni decât englezii. Premierul britanic David Cameron a promis un referendum in legătură cu ieșirea Angliei din UE pentru 2017 (cu condiția să câștige alegerile generale de anul viitor), iar fără entuziasmul pro-european al scoțienilor, tabăra anti-europeană englezească ar putea să câștige.

Apoi, exemplu Scoției riscă să devină primejdios prin faptul că ar putea fi urmat de atâtea alte mișcări separatiste din Europa, trecând din Catalonia și Țara Bascilor, prin Flandra, până la diferitele tendințe separatiste ale unor regiuni italiene și până la mișcările autonomiste ale maghiarilor din România sau Slovacia.

Sigur, există precedentul pașnicei, exemplarei separări a Cehiei și Slovaciei. Aceea s-a întâmplat însă imediat după căderea comunismului, într-o țară artificială care nu făcea parte din Uniunea Europeană. In schimb, dezmembrarea Marii Britanii ar diminua atât statutul și prestigiul acesteia, cât și pe cel al Uniunii Europene, care cu greu și-ar mai putea justifica denumirea de Uniune dacă părți din ea o părăsesc.

Pana și SUA au intervenit in dezbatere, cerând scoțienilor sa rămână in Marea Britanie. "Avem nevoie de un aliat unit si puternic", a spus Washingtonul, făcând aluzie la importanța Marii Britanii în NATO, cât și la faptul că submarinele nucleare britanice sunt bazate în Scoția.

Instituțiile UE, in schimb, s-au abtinut sa intre in dezbatere, excepția fiind președintele Comisiei UE, Jose Manuel Barroso, care, intr-un interviu, a avertizat Scoția ca dacă devine independentă nu va putea adera niciodată la UE. Afirmația lui Barroso a stârnit însă indignare în Scoția și a fost de altfel contrazisă de experți și juriști.

In privința dificultăților economice, de asemenea, se subliniază că Scoția, cu petrolul Mării Nordului, se situează pe locul 14 al bogăției mondiale in funcție de PIB, înaintea Germaniei, a Franței si… desigur, a Angliei.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG