Linkuri accesibilitate

Parlamentul de la Kiev şi Parlamentul European de la Strasbourg au ratificat concomitent Acordul de Asociere al Ucrainei la UE


Parlamentul de la Kiev şi Parlamentul European de la Strasbourg au ratificat, în sesiuni speciale ţinute în acelaşi timp, Acordul de Asociere al Ucrainei la Uniunea Europeană, care a stat în centrul actualei crize, cel puţin la început.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat că ratificarea acestui acord este un prim pas spre integrarea în UE. „Cine o să mai aibă acum curaj să ne închidă uşa spre Europa? Cine o să se mai opune viitoarei noastre integrări?” – a declarat Poroşenko în şedinţa specială a Radei, la care au fost adoptate şi legile despre statutul regiunilor din estul ţării.

Acordul de Liber Schimb, parte din Acordul de Asociere, nu va intra în vigoare decât la sfârşitul anului viitor, un compromis la care s-a ajuns pe 12 septembrie, în cadrul negocierilor dintre Ucraina, UE şi Rusia. În caz contrar, Moscova ameninţa cu impunerea unor taxe vamale suplimentare, anulând în practică relaţiile comerciale privilegiate de care se bucură Ucraina în CSI.

XS
SM
MD
LG