Linkuri accesibilitate

Statele Unite îşi vor intensifica ofensiva împotriva miliţiilor organizaţiei extremiste a Statului Islamic


Militarii americani nu vor fi implicați direct în luptele din Irak și Siria.

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama şi-a prezentat strategia într-un discurs televizat, în ajunul împlinirii a 13 ani de la atentatele teroriste din 11 septembrie, de la New York.

„Vom slăbi şi distruge” miliţiile extremiste ale Statului Islamic, a asigurat preşedintele Obama , care a precizat că această luptă ar putea dura ani de zile. Şi că Statele Unite nu sunt singure, ci în curs de a strânge o coaliţie de ţări, dispuse să combată extremismul organizaţiei Statului Islamic.

Preşedintele Obama a fost în trecut criticat pentru faptul că a ezitat să reacţioneze la cruzimea ofensivei Statului Islamic. Mai mult, cu o săptămână în urmă, Obama recunoştea chiar că nu ar avea o strategie pentru a combate extremismul islamic în Siria şi Irak.

Lucrurile par să se fi shimbat.

Preşedintele a ţinut să sublinieze nu numai faptul că administraţia sa nu va tolera nici o ameninţare la adresa intereselor Statelor Unite. Dar şi că această ofensivă se va deosebi fundamental de cele lansate în trecut de predecesorul său George W.Bush în Afganistan şi Irak

Diferenţa fundamentală este că militarii americani nu vor fi implicaţi în luptele de pe teren: aviaţia îşi va intensifica raidurile de bombardament în Irak şi Siria, în Irak vor fi trimişi 500 de militari pentru a sprijin, logistic mai ales, armata irakiană şi miliţiile kurde care se luptă cu extremiştii organizaţiei Statului Islamic. Statele Unite vor crea alianţe împotriva terorismului şi vor înarma grupări locale, capabile să facă faţă extremiştilor islamici. Dar acest „război împotriva terorismului” va fi dus prin interpuşi – acesta a fost principalul mesaj al preşedintelui Obama.

Imediat, comentatorii politici au atras atenţia asupra problemelor cu care se va confrunta strategia americană: în primul , unde va găsi America acea opoziţie moderată în Siria, pe care să o înarmeze împotriva organizaţiei Statului Islamic şi cum va reuşi să nu se alieze, pe teren cel puţin, cu preşedintele Bashar al-Assad ?

Planul de a înarma grupările rebele din Siria este aprobat de Congres, a declarat preşedintele Obama.

Într-un comentariu publicat imediat după încheierea discursului, New York Times constată că Barack Obama se pregăteşte să lase următorului preşedinte moştenirea unei Americi implicată într-un nou conflict volatil şi imprevizibil, aşa cum a moştenit şi el războaiele din Afganistan şi Irak.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG