Linkuri accesibilitate

Manevre NATO în Marea Neagră, cu participarea Ucrainei


Navele care iau parte la exerciţiul Sea Breeze 2014, din Marea Neagră, 8 septembrie 2014
Navele care iau parte la exerciţiul Sea Breeze 2014, din Marea Neagră, 8 septembrie 2014

Rusia este nemulțumită de manevrele militare ale NATO în Marea Neagră, însă a respins astăzi acuzaţiile de provocare formulate de Canada.

Trei nave ale NATO iau parte în manevrele multinaționale „Sea Breeze 2014”, care au început luni, 8 septembrie, în Marea Neagră.

Manevrele constau în testarea unor operațiuni maritime, operațiuni de salvare, de protecție și navigație, precum și a comunicațiilor. Ele vor dura până miercuri 10 septembrie inclusiv, iar la ele participă Ucraina, Georgia, România, Canada, Spania, Turcia și SUA.

NATO e reprezentat de o fregată canadiană (HMCS Toronto), una spaniolă (ESPS Almirante Juan de Borbon) și cea românească Regele Ferdinand.

In urma acțiunilor Rusiei în Ucraina, NATO a întărit măsurile de apărare în direcția membrilor est-europeni ai Alianței, efectuând mai multe zboruri de patrulare deasupra țărilor baltice și întărind forțele navale din Marea Neagră și din estul Mării Mediterane. La reuniunea la vârf NATO de săptămâna trecută din Marea Britanie (4-5 septembrie) s-a decis și crearea unei forțe de intervenție rapidă destinată în special apărării țărilor est-europene.

Rusia este nemulțumită de manevrele militare ale NATO în Marea Neagră, însă a respins astăzi acuzaţiile de provocare formulate de Canada, potrivit căreia fregata canadiană a fost survolată de un avion de vânătoare rusesc în timp ce efectua o manevră în Marea Neagră.

Conform legislației internaționale, vase de război din state neriverane pot staționa în Marea Neagră vreme de 21 de zile.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG