Linkuri accesibilitate

Armatei transnistrene i s-au indicat inamicii convenţionali (Newsmaker.md)


Neînţelegerile între MAI şi CNA pe subiectul testării integrităţii profesionale (Adevărul)

Ion Preaşcă citează într-un articol publicat de Adevărul.md portalul ucrainean Liga.net care arată că „obiectivele strategice ale Rusiei în Ucraina sunt izolarea ţării de porturile de la Marea Neagră şi controlul deplin în Donbass. Rusia se pregăteşte, astfel, să preia controlul tuturor porturilor ucrainene de la Marea Neagră, să ajungă la gurile Dunării şi la hotarul cu România şi Republica Moldova. După Donbass şi Lugansk, următoarele regiuni ce se află sub ameninţarea unei lovituri armate din partea trupelor ruseşti sunt Zaporojie, Herson, Nikolaev şi Odesa,”, se arată în analiza citată în articolul din Adevărul.md.

Un alt articol din aceeaşi publicaţie relatează, sub semnătura Anastasiei Nani, despre neînţelegerile între MAI şi CNA pe subiectul testării integrităţii profesionale: ministerul insistă să-şi verifice propriii angajaţi, deşi în baza noilor prevederi legale, împuternicirea de a desfăşura astfel de testări o au doar Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) şi Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS)”.

„Armatei transnistrene i s-au indicat inamicii convenţionali”, - este titlul unui articol publicat de Newsmaker.md. „Evgheni Şevciuk a chemat militarii să fie pregătiţi pentru a respinge agresiunea din partea Moldovei şi Ucrainei. În articol se mai arată că, vorbind în faţa conducerii forţelor armate ale autoproclamatei Republici Moldoveneşti Nistrene, dl Şevciuk a calificat drept „riscul cel mai mare pentru RMN” ceea ce el a calificat drept „activizarea formaţiunilor militare şi naţionaliste, precum şi a organizaţiilor fascistoide, care predică doctrine ale intoleranţei şi superiorităţii unei etnii asupra alteia, precum şi politica unui stat mono-naţional”. Potrivit liderului transnistrean, „un alt pericol îl constituie „trupele regulate ale statelor vecine în cazul în care conducerea acestora şi-ar realiza planurile agresive de soluţionare a problemelor politice prin metode de forţă”.

Într-un editorial publicat în „Panorama” Serghei Tkaci susţine, între altele, că „…ideile despre „asociere” şi „înflorire a Moldovei pe contul UE” trebuie aruncate ca false. Astea sunt un fel de gunoi mintal. Scopul mişcării UE spre est este Rusia, iar Moldova în această mişcare este doar un instrument de luptă împotriva Moscovei”. „Dacă Europa într-adevăr ar fi dorit schimbări în Moldova, primul lucru pe care l-ar fi făcut ar fi fost arestarea conturilor şi activelor bancare ale oligarhilor – „euro-integratori”, dar şi ei înşişi. /…/ Dacă nu face acest lucru, înseamnă că scopul Occidentului este altul”, mai apreciază autorul.

Editorialistul Petru Bogatu scrie pe blogul său personal, citat de mai mult medii, un articol întitulat „Rebeliunea sutanelor negre”, în care arată că „doar un dușman poate să-i față țării sale una cu asta. În plin război ruso-ucrainean, Mitropolia Chișinăului atacă virulent Uniunea Europeană, aliatul numărul al Republicii Moldova”. Editorialistul se referă la faptul că „miercuri, Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova (BOM) a adoptat o serie de decizii critice prin care condamnă apropierea de Uniunea Europeană, pe care o consideră drept un „pericol” pentru lumea creștină”. „De ce BOM întoarce spatele propriilor enoriași și aruncă pietre în direcția Occidentului care a sprijinit financiar, moral și politic Republica Moldova când îi era mai greu, ținând-o pe linia de plutire în ultimii ani? Mai reprezintă Mitropolia prorusă Biserica Neamului?”, se întreabă dl Bogatu.

XS
SM
MD
LG