Linkuri accesibilitate

Sistemul bisericesc, în atenţia reporterilor de investigaţie (RISE Moldova)


Vor face partidele de stânga un singur bloc? (Jurnal de Chişinău)

Sistemul bisericesc a intrat în atenţia reporterilor de investigaţie. Pagina electronică a grupului „RISE Moldova”, un grup de jurnalişti, programatori şi activişti din Republica Moldova şi România, publică un articol în care sunt scoase la lumină proprietățile ascunse, firmele și conexiunile preoților cu lumea interlopă. Asta după ce ieri săptămânalul de investigaţii „Ziarul de Gardă” prezenta averea Mitropolitului Vladimir. Materialul publicat de RISE Moldova face referinţă şi la duhovnicul mănăstirii Ciuflea din capitală, care este vecin de vilă cu Mitropolitul şi mai deține şi două apartamente într-un bloc situat practic peste drum de Mănăstire, cu o suprafață totală de aproape 100 m.p. El este duhovnicul mănăstirii unde, acum doi ani, câțiva indivizi au sustras din safeul acesteia aproximativ 300 de mii de lei în diferite valute, dar și două arme letale. Ulterior, amintesc reporterii RISE Moldova, mitropolitul Vladimir a declarat presei că nu vede o problemă în faptul că într-un lăcaș de cult sunt păstrate arme de foc.

Svetlana Corobceanu scrie în „Jurnal de Chişinău” că partidele de stânga din Republica Moldova s-ar putea uni într-un bloc electoral la viitoarele alegeri şi locomotiva acestui bloc ar fi PCRM, în cazul în care va fi înlăturat Vladimir Voronin de la cârma partidului. Autoarea face trimitere la surse care au solicitat anonimatul. Acestea au declarat jurnalistei că la Chişinău se află mai mulţi experţi ruşi care poartă discuţii cu toate partidele proruse în vederea formării unui bloc electoral la viitoarele alegeri. Printre aceştia sunt reprezentanţi ai lui Vladislav Surkov, consilierul preşedintelui rus Vladimir Putin, şi deputatul rus Kazbek Taisaev.

La acelaşi subiect Mariana Raţă de la „Ziarul Naţional” scrie că Republica Moldova a devenit în ultima vreme o „atracție turistică” populară pentru deputații din Duma de Stat a Federației Ruse. „Vin în R. Moldova în special deputații ruși cu viziuni radicale despre modul în care ar trebui soluționat conflictul transnistrean și cu „merite deosebite” în „soluționarea” conflictului înghețat din Osetia de Sud”, notează autoarea. Mariana Raţă aduce exemplul aceluiaş Kazbek Taisaev, secretar al Partidului Comuniștilor din Federația Rusă, care a declarat că a venit la Chişinău cu scopuri „nobile”, (autoarea ia acest cuvânt între ghilimele) pentru a-i împăca pe Mark Tkaciuk și Igor Muntean cu Vladimir Voronin. Deputatul a mers şi la Tiraspol, unde, potrivit jurnalistei, marţi, 2 septembrie, când regiunea transnistreană marca ziua independenţei, s-au aflat mai mulţi demnitari ruşi.

Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, a recunoscut, între altele, în cadrul emisiunii „Alb&Negru” de la „Unimedia” că are cel puţin două restanţe de când se află la conducerea acestei instituţii. Finalizarea centrului agro-alimentar în Chișinău, ar fi o restanţă. Ministrul o motivează prin invidia şi corupţia unora, fără a da nume, care nu i-au permis să înceapă proiectul. De asemenea, cea mai grea reformă pe care nu a reușit să o realizeze Vasile Bumacov este cea din domeniul științei și învățământului în agricultură.

Jurnaliştii Agenţiei de ştiri „IPN” au realizat un interviu cu ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, Linas Linkeavicius. Domnia sa a declarat că Uniunea Europeană nu va putea combate corupţia în locul Moldovei, nu va putea face reforme pentru Moldova, nu va putea achita conturile. Uniunea Europeană poate dar să o ajute aşa cum a ajutat-o şi o va ajuta şi pe viitor. „De exemplu, cotele la export pentru fructele şi strugurii moldoveneşti au fost ridicate în două rânduri de două ori într-un timp foarte scurt şi va putea să le majoreze şi în continuare, dacă va exista această necesitate, inclusiv din cauza sancţiunilor anunţate de către Federaţia Rusă”, a declarat, între altele, oficialul.

XS
SM
MD
LG