Linkuri accesibilitate

John Kerry: „Angajamentul Americii în lume nu trebuie pus în discuție”


Hillary Clinton, Madeleine Albright, Henry Kissinger, John Kerry, James Baker și Colin Powell, la inaugurarea construcției Centrului pentru Diplomație Americană.
Hillary Clinton, Madeleine Albright, Henry Kissinger, John Kerry, James Baker și Colin Powell, la inaugurarea construcției Centrului pentru Diplomație Americană.

Corespondența zilei de la Washington.

Secretari de stat din mai multe generatii s-au aflat joi la Washington pentru inaugurarea construcției Centrului pentru Diplomatie Americană. Care a fost mesajul acestei inedite reuniuni? E intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Secretarul de stat american John Kerry a avertizat impotriva tendintelor izolationiste, in America, la intilnirea cu cinci dintre predecesorii sai, toti directori onorifici ai viitorului Centru pentru Diplomatie Americană.

Kerry a adaugat ca in aceste vremuri marcate de incertitudine, rolul Americii in lume creste. Lui i s-au alaturat Henry Kissinger, James Baker, Madeleine Albright, Colin Powell si Hillary Clinton. Dintre cei sapte secretari de stat in viata au lipsit doar Condoleezza Rice si George Schultz.

„Angajamentul Americii in lume nu trebuie pus in discutie”, a spus Kerry, referindu-se la punctele fierbinti ale lumii, in care diplomatia americana e testata: Irak, Siria, Ucraina, Gaza, Sudul Sudanului, Libia si Corea de Nord.

„Nu spun ca putem sau ca trebuie sa facem ce e de facut singuri. Nu asta spun, dar lumea – cred ca toti cei aflati aici inteleg – nu va rezolva problemele cu care este confruntata fara noi”.

„Pot sa va spun”, a continuat Kerry, „ca lumea nu are insomnii gindindu-se la prezenta Americana. Imi spun ca sint ingrijorati de ceea ce se poate intimpla in absenta noastra”.

Secretarul de stat a mai spus ca angajamentul global face parte din ADN-ul american. John Kerry i-a elogiat pe predecesorii sai aflati la eveniment, referindu-se la meritele acestora, in politica externa americana.

Hillary Clinton are aspiratii prezidentiale inca nedeclarate. La celalalt pol, Henry Kissinger ramine un reper al diplomatiei americane, fiind consultat de presedinti, de-a lungul anilor, atit democrati cit si republicani.

Colin Powell, unul dintre putini secretari de stat de formatie militara, este si acum venerat la Departamentul de Stat, pe care l-a modernizat.

Despre succesele lui James Baker in negocierile dintre israelieni si palestinieni s-a vorbit in ultima vreme pe fondul mai putin reusitelor incercari recente.

Punctul de vedere al lui Madelaine Albright se face auzit des pe fondul situatiei din Ucraina, o regiune a lumii cu care prima femeie secretar de stat este foarte familizarizata.

Centrul pentru Diplomatie Americana, a carui constructie beneficiaza de fonduri private de 25 de milioane de dolari, se va afla la Departamentul de Stat, va avea expozitii interactive si va oferi programe de pregatire. Cladirea va fi terminata intr-un an si jumatate.

XS
SM
MD
LG