Linkuri accesibilitate

Vitalie Marinuţa: „Să ne mişcăm cu paşi cât mai rapizi nu numai spre integrarea în Uniunea Europeană, dar şi în structurile NATO”


Vitalie Marinuţa
Vitalie Marinuţa

De vorbă cu fostul ministru al apărării despre statutul de neutralitate şi securitatea R. Moldova.

Deja de pe poziţia de fost ministru al apărării, adică mai exact în lipsa unei poziţii oficiale, Vitalie Marinuţa, care şi-a pierdut mandatul în februarie curent, optează ferm în favoarea aderării Republicii Moldova la NATO. Liliana Barbăroşie l-a întrebat pe fostul demnitar militar, într-un interviu în exclusivitate pe care ni l-a oferit, pe ce îşi bazează convingerea că acum ar fi momentul potrivit pentru formularea unei cereri la adresa Alianţei Nord-Atlantice:

Vitalie Marinuţa: „Personal consider că momentul a fost o dată cu crearea Republicii Moldova, în anii 90, atunci când republicile baltice şi-au îndreptat pasul spre Uniunea Europeană şi organizaţia de securitate europeană NATO, atunci trebuia să o facem şi noi, să nu ezităm, dar să ne apreciem încotro mergem. Într-adevăr, în contextul celor ce se întâmplă în Ucraina, personal consider că pentru Republica Moldova este necesar să se aprecieze încotro mergem. Acum când Ucraina are deja o voce destul de fermă spre o eventuală aderare la NATO, sau în primul rând la Uniunea Europeană, se înţelege destul de bine că trebuie să fie şi în aranjamentele de securitate. Noi nu putem să stăm într-o parte, este poziţia mea.

Mereu am fost un susţinător al cooperării cu NATO, reieşind din faptul că avem statutul de neutralitate, dar consider necesar pentru Republica Moldova ca noi să ne uităm şi la acest statut, dar să revizuim şi relaţia noastră cu NATO. Personal consider că nu putem să mergem în Uniunea Europeană cu dimensiunea socială, cu dimensiunea economică, culturală, dar să rămânem fără dimensiunea de securitate. Eu nu pot să comentez viziunea guvernului, actualmente nu sunt membru al guvernului, dar îmi expun opinia mea şi opinia mea este, da, este momentul şi noi trebuie să decidem.”

Europa Liberă: Domnule Marinuţa, dar când erați membru al guvernului nu odată aţi zis, poate nu chiar ferm, dar aţi zis că deocamdată suntem neutri şi nu avem altceva ce face. Dacă în toţi aceşti ani, de la 90 încoace, le spuneau poate clar cetăţenilor că asta-i singura umbrelă de securitate, nu credeţi că acum cetăţenii ar avea poate altfel de atitudine? Această politică, cum ar veni duplicitară, nu ne face mai mult rău decât bine?

Vitalie Marinuţa: „Sigur, cetăţenilor trebuie de explicat că NATO deja nu mai este acel NATO cu care se confrunta fosta Uniune Sovietică. Nu este Uniunea Sovietică, nu este nici acel NATO. Dacă noi duceam o politică de explicaţie, o politică de a lămuri oamenilor cu ce se ocupă NATO, care este programa ei de dezvoltare, să lămurim oamenilor că nu NATO ne doreşte pe noi sau ne atrage, sau ne pune condiţii şi această organizaţie este beneficiarul principal. Noi suntem acei beneficiari de securitate.

Şi vedem că pe parcursul anului 2009, dar şi înainte, Armata Naţională mergea ferm în consolidarea acestor relaţii şi îndeplinirea acelui plan individual de parteneriat Moldova-NATO. Mai mult ca atât, noi avem o cooperare destul de bună la momentul actual, dar care ar putea să aibă şi o susţinere politică mai amplă ca să o putem ridica la alt nivel.

Numai participarea contingentului nostru în misiunea Naţiunilor Unite, dar care este implementată de NATO în Kosovo, deja demonstrează că noi avem capacităţi şi putem să cooperăm destul de bine. Rămâne ca voinţa politică într-adevăr să nu fie duplicitară, dar să ne apreciem încotro mergem.

Participarea noastră la actualul summit NATO din Marea Britanie este datorită participării noastre într-o operaţiune condusă de NATO. Eu consider că cu cât mai mult vom fi implicaţi pe acest domeniu, cu atât mai multă recunoștință vom avea şi în lume.

Pentru mine este clar, atât timp cât avem statutul de neutralitate în Constituţia Republicii Moldova, trebuie într-adevăr să-l respectăm. Dar, într-adevăr, dacă noi ne dorim securitate în condiţiile neutralităţii, noi trebuie să plătim pentru aceasta. Dar dacă dorim să mimăm, aşa cum se mimează deja de 23 de ani domeniul de securitate şi apărare, atunci aşa şi să spunem, oameni buni, stimaţi cetăţeni ai Republicii Moldova, noi mimăm şi avem ce avem.”

Europa Liberă: Dar iată aţi zis, când eraţi în această funcţie nu puteaţi spune atât de ferm, de ce domnule Marinţa?

Vitalie Marinuţa: „Este o politică a guvernului, este o echipă. M-am expus atât cât am putut, când am fost înţeles, când nu am fost înţeles, dar cel mai important este că echipa de la Ministerul Apărării a făcut posibilul ca acel vector european, inclusiv şi pe domeniul de securitate, acele 20 şi ceva de acorduri semnate, aplicaţii noi, studierea de către studenţii noştri şi de către ofiţerii noştri în şcolile din ţările NATO.

Personal sunt pe poziţia ca statutul de neutralitate al Republicii Moldova să fie revizuit, reieşind din noile condiţii geopolitice, noi să abolim acest statut de neutralitate şi să ne mişcăm cu paşi cât mai rapizi spre integrarea nu numai în Uniunea Europeană, dar şi în structurile NATO. Aceasta a fost poziţia mea dintotdeauna şi eu cred că este una benefică pentru Republica Moldova, în special în condiţiile când şi Ucraina trece printr-o agresiune din partea Rusiei, şi noi avem probleme destul de mari. Noi trebuie să ne apreciem, eu nu sunt adeptul politicii picioarelor în două luntre.”

XS
SM
MD
LG