Linkuri accesibilitate

Ascensiunea euro-scepticilor


Partidul populist şi eurosceptic, Alternativa pentru Germania (AfD) a intrat în parlamentul din Saxonia.

Alegerile de duminică pentru landtag-ul din Saxonia – adică parlamentul regional din acest land federal est-german – „au schimbat coordonatele politice ale republicii“, nota luni un comentator al ziarului „Landeszeitung“ din Lüneburg - „În urmă cu cîţiva ani parlamentele regionale mai erau dominate de o majoritate creştin-democrat/liberală.“

După aceste alegeri, liberalii au dispărut din toate landtag-urile, aşa cum au dispărut anul trecut şi din Bundestag (parlamentul federal).

Intrarea partidului naţional-conservator şi eurosceptic Alternativa pentru Germania în landtag-ul din Dresda (capitala Saxoniei) ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru partidele tradiţionale din Germania, care au dominat în ultimele decenii viaţa politică: Uniunea Creştin-Democrată (CDU), Partidul Social-Democrat (SPD) şi Partidul Ecologist.

Alternativa pentru Germania (AfD) a obţinut aproape 10 la sută din voturi. Chiar dacă Uniunea Creştin-Democrată a rămas cel mai puternic partid parlamentar (care a obţinut 39,4 %), el va trebui să-şi caute un partener pentru a forma un viitor guvern care se poate sprjini pe o majoritate în landtag.

Actualul şi viitorul prim ministru al Saxoniei,

Stanislaw Tillich
Stanislaw Tillich

a exclus orice colaborare cu euroscepticii din Alternativa pentru Germania (AfD).

Tot aşa, creştin-democraţii exclud şi o coaliţie cu post-comuniştii din Partidul Stîngii (Die Linke) – care a obţinut 18,9 la sută din voturi, situîndu-se pe locul doi.

Opţiunea va fi încheierea unei mari coaliţii cu social-democraţii (pentru care au votat 12,4 la sută dintre cei chemaţi la urne). O alianţă cu ecologiştii (care au obţinut 5,7 %) este greu de imaginat pentru că nu ar avea o bază solidă în parlament.

În pofida acestui fapt, primul ministru Tillich (cel mai cunoscut reprezentant al comunităţii etnice minoritare a sorbilor din Germania) a anunţat că va discuta şi cu ecologiştii în vederea stabilirii unei “alianţe viabile şi stabile”.

Pe de altă parte, Tillich a salutat faptul că extrema dreaptă, care pînă acum a fost reprezentată în landtag-ul din Dresda, n-a mai trecut pragul electoral. (Pentru Partidul Naţional-Democrat – NPD – au votat, totuşi, 4,9 la sută din electorat.)

În curînd vor avea loc alegeri regionale în alte două landuri estice, în Brandenburg şi în Turingia. Analiştii sînt de părere că tabloul rezultatelor din Saxonia se va reflecta şi în cele două landuri, adică: liberalii nu vor mai intra în niciun parlament, post-comuniştii îşi vor consolida poziţiile, iar ascensiunea euroscepicilor va continua.

Previous Next

XS
SM
MD
LG