Linkuri accesibilitate

Comuniştii critică reforma şcolară şi se pregătesc de proteste


Ministra educaţiei Maia Sandu a respins acuzaţiile opoziţiei şi a dat asigurări că reformele vor continua.

În ultimele zile opoziția comunistă și-a intensificat criticile la adresa guvernării pe cel puțin două teme principale: intrarea în vigoare cu titlu provizoriu a Acordului de Asociere la UE și începerea unui nou an școlar pe fondul reformelor promovate de ministrul Maia Sandu și colaboratorii ei.

Un grup de deputaţi comunişti au acuzat astăzi guvernarea că distruge sistemul educaţional. PCRM a cerut oprirea procesului de optimizare a reţelei şcolare, revizuirea Codului Educaţiei, modificarea mecanismului de susţinere a examenelor de BAC, dar şi majorarea salariilor cadrelor didactice şi a burselor pentru studenţi. Parlamentarii comunişti au mai cerut convocarea de urgenţă a şedinţei comisiei parlamentare de profil la care să fie audiată ministra educaţiei Maia Sandu. Opoziţia comunistă a anunţat că demarează acţiuni de protest împotriva coaliţiei de la guvernare care „s-a detaşat de problemele oamenilor, planând în lumea iluziilor europene şi a visurilor personale”, se arată într-o declaraţie vociferată de către deputata Inna Şupac:

„Stimaţi guvernanţi! Coborâți din nori, ascultaţi oamenii: pedagogii, copiii, părinţii şi încercaţi să-i auziţi. Nu uitaţi, ei nu sunt în slujba Dvs., dimpotrivă, Dvs. sunteţi cei care trebuie să-i serviţi.”

Comentând fiecare din revendicările comuniştilor ministra educaţiei, Maia Sandu, a respins acuzaţiile care i se aduc şi a dat asigurări că reformele iniţiate vor continua. Referindu-se la procesul de optimizare a reţelei şcolare, ministra a menţionat că acesta a fost stopat deocamdată, inclusiv pentru că e un an electoral, iar autorităţile locale, cărora le aparţine decizia finală în acest proces, nu vor să promoveze reforme nepopulare. Cât priveşte revendicarea de revizuire a noul cod al educaţiei, dar şi a mecanismului de susţinere a examenelor de BAC ministra Sandu le-a sugerat comuniştilor să nu se aştepte la aşa ceva, pentru că schimbările iniţiate deja au un impact pozitiv. Iar despre majorările exagerate de salarii şi burse invocate de comunişti ministra educaţiei le-a reamintit că au avut 8 ani de guvernare în care au putut face acest lucru.

„Acestea sunt comentariile mele pe aceste revendicări şi înţeleg că PCRM a dat startul unor proteste pe mai multe domenii suntem onoraţi că au început cu educaţia.”

În urmă cu câteva zile, în ajunul intrării în vigoare cu titlul provizoriu a Acordului de Asociere, comuniştii nu au ezitat să critice a câta oară guvernarea pentru semnarea acestui Acord. Într-un comunicat PCRM a acuzat guvernanţii că „au trădat interesele ţării” şi că nu-şi doresc restabilirea relaţiilor cu „partenerul strategic, Federaţia Rusă” notând că „ameninţările şi riscurile la care este supusă economia Moldovei capătă amploarea unui adevărat dezastru.” Opoziţia comunistă şi-a reconfirmat dorinţa de a suspenda acest Acord pentru a-l revizui.

În încheierea comunicatului PCRM a îndemnat alegătorii să respingă la alegerile din toamnă actuala coaliţie de guvernare. Acelaşi apel a fost reluat şi în mesajul liderului PCRM Vladimir Voronin cu prilejul începerii noului an şcolar. Acuzând guvernanţii că au distrus învăţământul Voronin le-a amintit cetăţenilor că la 30 noiembrie vor fi alegeri şi le-a sugerat „să ne dezicem de „serviciile” acestei guvernări şi să deschidem calea dezvoltării, modernizării ţării”.

O campanie de informare împotriva coaliţiei de guvernare intitulată „Nici un vot partidelor din Parlament” a fost lansată ieri şi de fruntaşii a trei partide extraparlamentare, între care şi başcanul găgăuz Mihail Formuzal. Exprimându-şi nemulţumirea de activitatea Guvernului din ultimii patru ani, Formuzal a declarat că partidele din actuala coaliţie nu merită să fie susţinute la alegeri. Tot ieri, şi liderul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon a ameninţat că va organiza un protest de amploare dacă guvernarea nu va denunţa acordul de Asociere, iar Guvernul Leancă nu-şi va dă demisia.

Mai mulţi analişti observă un activism tot mai pronunţat al forţelor politice, activism pe care îl pun în special pe seama apropiatei campanii electorale, în care lupta se va da, spun ei, între vectorul european şi cel răsăritean. După ce au stat mai multă vreme în expectativă formaţiunile ce optează pentru vectorul eurasiatic se află se pare în ofensivă, căutând tot mai ferm să-şi cumpere audienţă anti-europeană din Moldova, remarcă analiştii.

Previous Next

XS
SM
MD
LG