Linkuri accesibilitate

Ministerul Educaţiei propune noi conținuturi şcolare


La revizuirea programului de studiu au participat experţi naţionali şi internaţionali, dar şi profesori, părinţi, şi elevi…

Ministerul Educaţiei anunţă că la finele acestei luni ar putea fi propus pentru discuţii publice un proiect de revizuire a curriculei şcolare. Documentul, care urmează să ghideze modernizarea procesului de studiu este aproape definitivat, urmând să se decidă care vor fi disciplinele obligatorii şi cele opţionale. Despre esenţa proiectului şi noile standarde pentru cadrele didactice relatează Tamara Grejdeanu:

La revizuirea programului de studiu au participat experţi naţionali şi internaţionali, dar şi profesori, părinţi, şi elevi care au cerut în repetate rânduri o schimbare a conţinuturilor şcolare. Reprezentanţii ministerului spun că la temelia noului concept au stat mai multe obiective, precum educaţia în contextul dezvoltării naţionale şi abilităţile pe care trebuie să le aibă tinerii pentru afirmarea personală şi profesională. Viceministra educaţiei, Liliana Nicolăescu-Onofrei zice că actualmente se discută despre disciplinele care vor fi incluse obligatoriu în orarul elevilor şi cele pe care ei singuri le vor putea alege:

„Cea mai mare dezbatere care continuă şi în acest moment, până definitivăm tot proiectul, bineînţeles că ţine de ceea ce avem în mod concret în curriculum. Deci ce fel de arii curriculare, e suficient ce avem acum, deci limbă şi comunicare, matematică şi ştiinţe, om şi societate, tehnologii, educaţie fizică sau trebuie să facem şi altceva. Ce fel de discipline obligatorii, bineînţeles toată lumea ştie acest lucru şi elevii din regiuni, dar şi cei din Consiliul Naţional al Elevilor, toată lumea mereu zice, mai puţine discipline obligatorii.”

Liliana Nicolaescu-Onofrei mai spune că o abordarea nouă a sistemului este ca programul de studiu să le ofere copiilor competenţe care să îi formeze ca cetăţeni activi, responsabili şi implicaţi. Asta ar însemna între altele ca tinerii să nu îşi dorească doar un document de studii ci să lucreze conştiincios şi să înţeleagă nevoia aprecierii corecte, logică pe care ministerul o promovează şi pentru susţinerea examenelor de bacalaureat. Liliana Nicolaescu-Onofrei:

„O adevărată provocare pentru echipele care urmează să lucreze din anul următor la acel ghid de evaluare a curriculumului şcolar este partea de valori, pentru că dacă nu o să ne întoarcem la partea de valori şi la educarea lor, atunci în continuare o să avem acei cetăţi care nu neapărat vor fi activi şi proactivi, dar care se vor gândi că este mai bine,mai uşor să obţii un beneficiu fără a depune efortul necesar.”

Odată cu modificarea programului şcolar, ministerul va lansa un nou model de atestare a cadrelor didactice. Astfel profesorii vor fi evaluaţi suplimentar după nivelul de cunoaştere a elevilor şi a modului lor de învăţare. O altă cerinţă este ca dascălii să asigure la ore o atmosferă motivantă şi să comunice eficient cu elevii. Asemenea rigori care să stimuleze progresul în educaţie vor fi indicate şi pentru managerii şcolari, spune Valentina Chicu, specialistă la ministerul educaţiei, întrucât directorii trebuie să tindă spre inovaţie şi îmbunătăţire a procesului de studii:

„Managerul astăzi nu este suficient să poată proiecta, să poată organiza, coordona, evalua, implica oamenii, trebuie să aibă neapărat acele competenţe de lider. Dacă nu le are atunci nu poate să contribuie la dezvoltarea instituţiei, poate să îşi aducă aportul doar la asigurarea funcţionării normale a instituţiei. Noi ne dorim manageri care pot asigura dezvoltarea instituţiilor de învăţământ.”

În codul educaţiei este prevăzut că directorii instituţiilor şcolare pot rămâne în această funcţie nu mai mult de două mandate a câte 5 ani. Reprezentanţii ministerului anunţă că atât pentru manageri cât şi pentru cadre didactice vor fi instituite modele de formare profesională, după cele internaţionale, unde profesorii dobândesc noi abilităţi în cadrul aceleiaşi instituţii prin intermediul schimbului de experienţă.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG