Linkuri accesibilitate

Radek Sikorski: „este si un success al nostru, al polonezilor, că încă un stat ca Moldova aspiră spre standardele europene”


Ministrul de externe polonez Radoslaw Sikorski
Ministrul de externe polonez Radoslaw Sikorski

Un interviu cu ministrul de externe al Poloniei la Chișinău despre situația politică și relațiile internaționale la ora actuală.

Oficialitățile UE au anunțat că vor mări pachetul de asistență financiară oferită Moldovei pentru punerea în aplicare a Acordului de Asociere, că vor fi mărite din nou cotele pentru importul fructelor moldovenești, iar guvernarea de la Chișinău va primi ajutor pentru a pune în aplicare reformele necesare pentru ca țara să fie pe deplin un stat democratic și de drept. Aceste declarații au fost făcute astăzi de către reprezentanții celor 28 de state membre ale Uniunii Europene adunați la Chișinău la cea de-a IX-a Reuniune a Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova. Ministrul de externe al Poloniei, Radek Sikorski, a spus că Varșovia sprijină aspirațiile Moldovei spre standardele europene si spre calitatea de membru al UE.

Radek Sikorski: „Intâi septembrie este o data care in Polonia se leaga de un singur eveniment – 75 de ani de la inceperea celui de-al doilea razboi Mondial. Ma bucur ca aici, in Moldova, data de 1 septembrie are o conotatie pozitiva - data cind a inceput transpunerea in viata a prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana.

Este o urmare a Parteneriatului Estic propus de Polonia, deci este si un success al nostru, al polonezilor, că încă un stat ca Moldova aspiră spre standardele europene si spre calitatea de membru al UE. Si vom sustine Moldova pe aceasta cale la fel cum am sustinut-o si pina acum.

Moldova are inca in fata riscuri si pericole enorme, cum ar fi coruptia, transparenta tenderelor sau restabilirea economica, la fel ca si asigurarea sectorului de securitate, Moldova fiind victima unui conflict inghetat, a unui conflict care, precum stim, ar putea fi solutionat, asa cum s-a propus deja citiva ani in urma, in baza federalizarii tarii, adica a unor aranjamente cu Transnistria, adica cu zona controlata de catre separatisti, astfel ca ei in temeiul principiului de veto sa poata influența asupra viitorului geopolitic al intregii tari. Aceasta pare a fi ceva foarte cunoscut si nu intimplator.

Se pare ca opinia publica internatională ar trebui sa traga anumite concluzii. Imi pare foarte bine ca azi este aici nu doar comisarul european Stefan Füle, si o serie de ministri europeni de externe, dar si Presedintia italiana a UE, in frunte cu ministrul de externe Federica Mogherini, desemnata pentru functia de Inalt Reprezentant pentru politica externa a UE. Ma bucur ca am avut posibilitatea sa o felicit personal cu acest prilej, și îmi pare că cunoasterea cazului Moldovei ar fi extrem de folositor pentru analiza situatiei din Ucraina.”

Europa Liberă: Liderii europeni l-au ales pe premierul polonez Donald Tusk în calitate de nou președinte al Consiliului European. La o conferință de presă după alegerea sa, Tusk a spus că Uniunea Europeană are nevoie de o poziție curajoasă, dar nu radicală în conflictul din Ucraina și că scopul ei trebuie să fie pacea. Ce are de castigat Polonia si regiunea de la aceasta numire a lui intr-o functie inalta si tesponsabila a UE?

Radek Sikorski: „Consideram ca este o victorie prestigioasa, o confirmare a justetei politicii externe poloneze si a rolului Poloniei in Europa, dar si o consolidare considerabila a securitatii Poloniei. Acum fiecare care ar dori sa atinga Polonia, stie ca va avea de furca cu toata Europa.”

Europa Liberă: Statele Unite și Uniunea Europeană au anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei, după ce au constatat că nu și-a schimbat substanțial politica față de vecina ei Ucraina, care se confruntă de trei luni cu separatiștii pro-ruși din regiunile estice ale țării, după ce Rusia i-a anexat o parte din teritoriu, peninsula Crimeea. Ce va urma?

Radek Sikorski: „Eu am o încredere medie fata de sanctiuni si ele vor avea efect pe durata medie de timp, dar Ucraina lupta azi. Cred ca cei care au luat asupra lor responsabilitatea negocierii cu Federația Rusă , in primul rind Germania, ar trebui sa propuna cum ar dori sa se rezolve acest conflict.”

XS
SM
MD
LG