Linkuri accesibilitate

Arkadi Fimowitsch Schilkloper


Instrumentele la care cântă Schilkloper pot fi bănuite de orice, doar că se poate cânta cu ele jazz nu.

Cariera lui Arkadi Fimowitsch Schilkloper e una cu totul neobișnuită: la vîrsta de șase ani a început să cânte la corn alto în orchestra de suflători a casei pionerilor din districtul Kunțevo, la Moscova. În 1967 a intrat cadet la Școala Militară de Muzică din același oraș, iar în timpul serviciului militar obligatoriu a făcut parte din orchestra Academiei Politice Militare Lenin a armatei sovietice.

Între 1976-1981 studiază cornul franțuzesc la Institutul de Stat pentru Educație Muzicală Gnessins, urmând în paralel cursurile de improvizație de jazz la Studioul Experimental pentru Improvizație Muzicală din Moscova.

A cântat în orchestra Teatrului Bolșoi, și în orchestra simfonică a Filarmonicii de stat de la Moscova.

Din 1984 se dedică exclusiv jazz-ului, iar 1989 lansează împreună cu pianistul Mișa Alperin (cu care am stat de vorbă la microfonul Europei Libere în 2013) albumul „Wave of Sorrow”, primul album rusesc lansat vreodată la faimoasa casă de discuri ECM (Edition of Contemporary Music) de la Munchen.

În 1990 duo-ului Alperin-Schilkloper i se alătură clarinetistul și folcloristul rus Serghei Starostin, și așa ia ființă Moscow Art Trio, vestit pentru abordarea cu totul modernă și lipsită de exagerări patriotice ale unor teme din folclorul rus.

Instrumentele la care cântă Arkadi Fimowitsch Schilkloper, corn franțuzesc, alpenhorn (adică bucium sau tulnic, pe românește) și didgeridoo (instrumentul de suflat al aborigenilor din nordul Australiei), aceste instrumente deci pot fi bănuite de orice, doar că se poate cânta cu ele jazz nu.

Iată de ce nu e de mirare când criticul Jeffrey Agrell scrie că Schilkloper „frecventează locuri pe care un cîntăreț la corn n-ar trebui să le viziteze fără plasă și centură siguranță, cască de protecție și un bilet de la mama lui”. „Cred”, adaugă Agrell, „că lui Schilkloper nu i-a spus nimeni ce dificil e să cânți jazz la corn, și probabil deloc natural, sau poate că fraza asta nu se poate traduce în limba rusă.”

Piesa „Step By Step” apare pe albumul „Presente para Moscou”, din 2003, iar Schilkloper (corn) e acompaniat de Adrian Mears (didgeridoo), Hakberdi Allamuradov (percuție) și Jonathan Sass (tubă).

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG