Linkuri accesibilitate

Alerta privind virusul Ebola de la aeroportul din Chișinău a fost falsă


Ministerul sănătăţii a informat toate serviciile frontierei de stat despre simptomele virusului Ebola

Autoritățile medicale moldovene dezmint categoric suspiciunile de Ebola, spunând că japonezul izolat astăzi la Aeroportul Internațional Chișinău este sănătos și că a fost oprit numai un călător suspect, nu doi cum se relatase inițial. Până acum, virusul fatal a ucis peste 1500 de oameni în vestul Africii. Organizația Mondială a Sănătății spune că răspândirea bolii continuă să se accelereze. Despre asigurările liniștitoare date de autorități la Chișinău, relatează Tamara Grejdeanu.

Cetăţeanul japonez care prezenta simptome de răceală a fost transportat la spitalul de boli infecţioase din capitală, iar după prima examinare, consiliul medical a infirmat presupusa îmbolnăvire cu virusul Ebola. În urma investigaţiilor, medicii au stabilit că persoana nu a avut vreun contact cu cineva suspect sau bolnav şi nici nu s-a aflat în zonele în care sunt înregistrate cazuri de febră hemoragică Ebola. Viceministrul sănătăţii Svetlana Cotelea a spus că simptomele de îmbolnăvire pe care cetăţeanul de origine japoneză a spus că le are de acum de 2 săptămâni nu sunt specifice virusului ucigător:

„Practic a fost exclusă suspecţia la febra hemoragică Ebola şi persoana respectivă nu necesită izolare sau supravegherea specifică pentru cazul respectiv, nu există astăzi temei pentru a cataloga cazul respectiv identificat ca o suspecţie de febră hemoragică Ebola.”

Pe 8 august, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat că această izbucnire de febră hemoragică, până acum fiind înregistrate peste 3 mii de cazuri, presupune luarea unor măsuri urgente în domeniul sănătăţii publice la nivel internaţional.

Astfel, ministerul sănătăţii a informat toate serviciile frontierei de stat despre simptomele virusului Ebola şi ce măsuri de intervenţie se cer când există suspiciuni.

Informaţii despre măsurile de precauţie au ajuns şi la alte autorităţi, precum la ministerul de externe, la Agenţia Turismului şi implicit la angajaţii medicali, mai spune Stela Gheorghită, vicedirectoarea Centrului Naţional de Sănătate Publică:

„S-a lucrat pe mai multe domenii concomitent, cu lucrătorii medicali , cei care erau categorisiţi în grupul de risc pentru a face febra hemoragică în caz când nu sunt respectate măsurile de precauţie. Lucrătorii medicali au fost încă o dată instruiţi la compartimentul de detectare precoce a cazului şi organizarea măsurilor primare, inclusiv izolarea, iniţierea tratamentului, precum şi măsurile de prevenţie a transmiterii de la persoana bolnavă la lucrătorul medical. Ulterior au fost instruiţi specialiştii din punctele de trecere a frontierei, deci poliţia de frontieră, s-au reactualizat încă o dată procedurile, care de fapt azi ai arătat că lucrează, au fost puse în acţiune.”

Având în vedere numărul de îmbolnăviri şi riscul molipsirii, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a clasificat toate ţările lumii în câteva grupuri, Moldova fiind inclusă în grupul patru, unde este un risc mic de transmitere şi răspândire a bolii. Stela Gheorghiţă spune că medicii moldoveni nu au dreptul să lucreze cu acest virus, de aceea în cazul unor simptome specifice, confirmarea virusului s-ar face în afara ţării:

„Organizaţia mondială a sănătăţii ne-a transmis denumirea laboratorului care se află în Lyon, Franţa, unde noi în caz de suspecţii putem transmite probele pentru confirmarea acestei boli. Deci persoana se examinează, se trec în revistă toate manifestările, simptomele clinice, se fac anumite investigaţii de laborator, dar confirmarea nu se face în Republica Moldova.”

Autorităţile de la Chişinău, prin intermediul, Agenţiei Turismului şi ministerului de Externe le-ae recomandat cetăţenilor moldoveni să evite să călătorească în zonele afectate de virus. Cele mai multe cazuri de îmbolnăviri şi decese sunt înregistrate în Guineea, Liberia, Sierra-Leone şi Nigeria.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG