Linkuri accesibilitate

În Rusia apar tot mai multe voci critice faţă de politica lui Vladimir Putin în Ucraina


Poster VKontacte în metrou la Novosibirsk: „Nimeni n-are nevoie de mine pentru că Rusia îi are pe ai ei”.
Poster VKontacte în metrou la Novosibirsk: „Nimeni n-are nevoie de mine pentru că Rusia îi are pe ai ei”.

Diana Răileanu trece în revistă câteva relatări din presa rusească.

Aceste voci par să se înmulţească pe măsură ce se înmulţesc ştirile despre militari ruşi care ar fi fost ucişi în lupte în Ucraina, repatriaţi şi îngropaţi pe ascuns în regiunile ruseşti de la graniţă.

Lideri de opinie din Federaţia Rusă nu se feresc să folosească în comentariile lor de pe mediile de informare şi socializare termenul de „invazie” pentru a descrie acţiunile militare din estul Ucrainei. Printre cele mai mediatizate comentarii este cel al fostului magnat petrolier Mihail Hodorkovski, stabilit în Elveţia, în trecut închis de regimul Putin sub acuzaţia de fraudă fiscală şi neplata impozitelor. Hodorkovski a acuzat autorităţile de la Kremlin că „mint” afirmând că nu sunt implicate în conflictul din Ucraina. „Să ştiţi că putem şi trebuie să oprim ceea ce se întâmplă. E suficient să ieşim în stradă, să-i ameninţăm cu greva. Puterea va bate în retragere pentru că este laşă. Dacă ne vom preface că o credem, vom plânge pe la înmormântări”, scrie Hodorkovski. El îşi încheie comentariul cu angajamentul că nu va înceta să vorbească la subiect.

Într-o adresare către voluntarii ruşi care luptă în Ucraina, publicată în această dimineaţă pe portalul postului de radio Eho Moskvî, unul dintre liderii opoziţiei ruse, Boris Nemţov, atrage atenţia că Vladimir Putin, în calitate de comandant suprem al forţelor armate ruse, ştie că operaţiunile din estul Ucrainei sunt ilegale. „El nu are mandat pentru război, nu are permisiunea Consiliului Federaţiei pentru aplicarea forţei armate în afara ţării, tocmai din acest motiv minte că militarii ruşi s-au rătăcit în regiunile Lugansk şi Doneţk. Din acest motiv ruşii Leonid Kiciatkin şi Aleksandr Osipov au fost înmormântaţi pe furiş la cimitirul din Pskov, iar rudele lor sunt ameninţate că vor rămâne fără ajutoare dacă vor spune adevărul”, scrie Nemţov. Fostul prim ministru numeşte operaţiunile violente din estul Ucrainei – războiul lui Putin pentru putere şi bani.

Un alt punct de vedere care a provocat sute de comentarii şi a fost republicat pe diverse portaluri informaţionale este cel al bloggerului rus Anton Nosik, supranumit „tatăl internetului rusesc”. El a ajuns la concluzia că ipoteza potrivit căreia armamentul pe care îl utilizează voluntari ruşi din Doneţk şi Lugansk a fost găsit în depozitele militare abandonate ale armatei ucrainene din regiune este o poveste de adormit copiii. „Douăzeci şi trei de ani armata ucraineană nu a luptat cu nimeni, deci e lesne de presupus că armamentul în acele depozite ar fi fost ruginit. (...) Ca prin minune însă a fost descoperită o cantitate mare de muniţii de parcă din acele puncte s-ar fi pregătit cucerirea întregii Europe”, scrie Anton Nosik.

Pentru istoricul Andrei Zubov, cel care a devenit vedeta internetului după ce a fost concediat pentru atitudine critică faţă de politica Kremlinului, invazia rusă în Ucraina ar demonstra slăbiciunea preşedintelui rus Vladimir Putin. Într-un interviu pentru portalul Gordon.com, profesorul de la Universitatea de Relaţii Internaţionale de la Moscova (MGIMO) a remarcat şi nemulţumirea crescândă printre populaţia rusă faţă de moartea ostaşilor ruşi în Ucraina şi de căderea acestora în prizonierat. „Toate la un loc fac ca situaţia să fie una la limită”, crede profesorul Zubov.

XS
SM
MD
LG