Linkuri accesibilitate

Arseni Iațeniuk: Ucraina dorește să intre în NATO


Situația din estul Ucrainei, 29 august 2014.
Situația din estul Ucrainei, 29 august 2014.

Alianța Nord-Atlantică are o reuniune de urgență la Bruxelles pentru a discuta criza ucraineană.

Premierul ucrainean Arseni Iațeniuk a anunțat că guvernul său va cere parlamentului de la Kiev să abandoneze statutul de țară nealiniată a Ucrainei și să facă demersurile necesare pentru intrarea în NATO.

Declarația lui Iațeniuk survine în contextul luptelor care se dau în estul Ucrainei între forțele guvernamentale și separatiștii pro-ruși. Alianța Nord-Atlantică are o reuniune de urgență la Bruxelles pentru a discuta criza ucraineană, la o zi după ce Washingtonul a pus întreaga vină pentru acest conflict pe seama Rusiei, spunînd că a mințit în legătură cu rolul pe care îl are.

Pe de altă parte, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus că acuzațiile lansate de Occident cu privire la implicarea armatei ruse în luptele din estul Ucrainei sînt presupuneri:

„Nu ni s-au prezentat nici un fel de fovezi ale unei ... invazii.”

În același timp, armata ucraineană a dat publicității o declarație în care se spune că apelul președintelui Vlaidmir Putin privind crearea unui coridor umanitar care să permită retragerea trupelor ucrainene încercuite în est o dovadă că rebelii sînt conduși și controlați direct de la Kremlin.

Comisia Europeană a dat publicității o declarație în care se spune că situația din Ucraina este subiect de îngrijorare serioasă și globală.

Potrivit declarației citite vineri de purtătorul de cuvînt Jonathan Todd, obiectivul Comisiei Europene este de a găsi o soluție la criza din Ucraina care să se bazeze pe integritate teritorială, suveranitate și independență și cu respectarea strictă a standardelor internaționale.

În declarația de la Bruxelles se mai spune că Uniunea Europeană a fost fermă în a arăta că comportamentul recent al Rusiei este contrar standardelor și principiilor internaționale.

„Trebuie să ne continuăm dubla abordare - să ținem deschis canalul diplomatic și să menținem presiunea asupra Rusiei”, se spune în încheierea declarației Comisiei Europene legată de criza din Ucraina.

Națiunile Unite au prezentat vineri la Geneva și la Kiev un raport în care se spune că în conflictul din Ucraina au fost uciși aproape 2.600 de oameni din luna aprilie încoace.

Raportul ONU notează și o serie de abuzuri serioase în domeniul drepturilor omului, precum și încălcări comise de armata ucraineană în încercarea de a recuceri teritorii de la rebelii pro-ruși.

ONU spune că creșterea masivă a numărului de victime - aproximativ 36 de pe zi - se explică prin faptul că luptele au loc în zone dens populate.

Raportul mai spune că nu e cunoscut numărul exact al celor ținuți în captivitate în Ucraina, dar că pînă la 17 august se știa de cel puțin 468 de persoane despre care se crede că sînt deținute de diverse grupări armate.

Înaltul comisar ONU pentru drepturile omului Navi Pillay a afirmat că luarea ca țintă a civililor în mod deliberat este o încălcare a legislației internaționale și că trebuie făcut mai mult pentru protejarea acestor civili.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG