Linkuri accesibilitate

Traian Băsescu: R. Moldova rămâne „o prioritate majoră” în politica externă românească


Traian Băsescu
Traian Băsescu

La reuniunea diplomaţiei române de la Bucureşti a fost prezentă şi ministrul de externe de la Chişinău, Natalia Gherman.

La București, au loc între 27 și 29 august Zilele Diplomației Românești, la care își anunțaseră prezența anul acesta și miniștrii de externe ai Republici Moldova, Ucrainei și Georgiei. Despre convorbirile anuale pe tema priorităților externe ale României, relatează, Sabina Fati:

Dacă pentru ministra de externe a Republicii Moldova, România este partenerul strategic al țării sale și unul dintre actorii importanți pe linie economică, omologul său de la București a declarat că Republica Moldova rămâne „o prioritate majoră” în politica externă românească.

Natalia Gherman a ținut să spună la reuniunea anuală a ambasadorilor români unde a fost invitată împreună cu șefa diplomației georgiene, că drumul european al Republicii Moldova n-ar trebui perceput drept „o amenințare la adresa cuiva” și a subliniat că stabilizarea situației Ucrainei este „în interesul vital” al Chișinăului.

Ministrul român de Externe, Titus Corlățean a expus pe de altă parte obiectivele României: în primul rând întărirea cooperării cu partenerii strategici, în special cu Statele Unite, care este “cheia de boltă” a diplomației românești, rămâne în al doilea rând „statutul special al relațiilor cu Republica Molodva”, obiective urmate de dorința Bucureștiului de aderare la spațiul Schengen și de consolidarea relației cu Beijingul.

China apare pentru prima dată în ultimii 25 de ani ca o prioritate a politicii externe de la București, despre care a vorbit și președintele Senatului, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, explicând că „relația istorică cu China trebuie dezvoltată pe toate laturile sale”. Este o schimbare majoră de paradigmă în politica diplomatică a României, care ar putea avea loc dacă premierul socialist Victor Ponta, favorit în cursa prezidențială va câștiga scrutinul din luna noiembrie. De altfel, Ponta se pregătește să plece la Beijing la finele acestei săptămâni pentru o vizită consistentă atât din punct de vedere economic, cât și politic.

Potrivit unor surse guvernamentale, Rusia a respins cererea României de survol a spațiului aerian, făcută pentru avionul premierului, la o zi după ce ministrul Tituts Corlățean a declarat că România dorește o cooperare cu Moscova “în beneficiul ambelor părți”, dar fără a face „rabat” de la regulile și obligațiile internaționale asumate și ținând seama de faptul “că viitorul acestei relații este direct legat de modul în care va fi rezolvată criza din Ucraina”.

Ministrul român de Externe a mai adăugat că „situația din Ucraina pare a fi extrem de gravă”, după ce președintele de la Kiev a spus că țara sa se confruntă cu „invazie rusă nedisimulată”. Din punctul de vedere al șefului diplomației române „nu este un risc de securitate direct la adresa României”, dar, cu toate acestea, ar fi necesară convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Reuniunea anuală a ambasadorilor din România se va încheia mâine cu primirea acestora de către președintele Traian Băsescu și cu discursul acestuia privind prioritățile strategice ale țării. E posibil ca pentru prima dată aceste priorități să fie văzute în mod diferit de către ministerul de resort și de către președinție, cel puțin în ceea ce privește noua orientare spre China și Orientul Îndepărtat pe care și-o dorește guvernul.

XS
SM
MD
LG