Linkuri accesibilitate

Germania vrea să reducă „migraţia pentru ajutoare sociale”


Vizaţi sînt din nou mai ales romii din România şi Bulgaria.

Miercuri, ministrul german de interne Thomas de Maizier şi colega lui de cabinet social-democrată și ministru al muncii Andrea Nahles au prezentat un proiect de lege gândit să reducă abuzurile în domeniul social comise de cetăţenii ai Uniunii Europene.

Dar în era corectitudinii politice, cei doi miniştri au început prin a lăuda virtuţile legilor care garantează libertatea de mişcare în Uniunea Europeană, și care aduc Germaniei un flux continuu de forţă de muncă de înaltă calificate.

Unele oraşe se plâng insistent însă că nu mai pot face faţă cetăţenilor europeni care pretind (pentru că au dreptul) ajutoare sociale.

Aşa că miercuri, cei doi miniştrii au propus să se limiteze la şase luni perioada cât un cetăţean al Uniunii Europene poate sta în Germania pentru a-şi căuta de lucru.

Cea mai problematică propunere este impunerea unei interdicţii de până la cinci ani de intrare în Germania, europenilor care au fost prinşi că au abuzat sau fraudat sistemul de ajutor social.

O măsură atât de drastică nu poate fi impusă decât dacă o persoană reprezintă un pericol la adresa securităţii naţionale.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat imediat că proiectul german va fi analizat cu grijă pentru a stabili dacă nu încalcă principiile de bază ale Uniunii Europene, mai ales dreptul de a călători liber dar şi de a se stabili şi lucra liber în interiorul Uniunii Europene.

Oficialitatea europeană a precizat însă că are încredere în colegii germani că au elaborat o lege conformă cu normele europene, pe care le cunosc şi respectă – informează publicaţia EUobserver.

Proiectul german mai include o prevedere extrem de problematică din punct de vedere european: şi anume să fie limitat dreptul părinţilor ce a cere ajutorul lunar pentru copii – un ajutor fix, care variază între 190 de euro pentru primii doi copii şi 215 euro pentru următorii.

Banii se acordă pentru fiecare copil, indiferent de venitul familiei. Familiile sărace însă mai au dreptul la un ajutor social suplimentar de 140 de euro pentru fiecare copil.

La prima vedere pare absurd ca un milionar şi un şomer să primească aceeaşi bani pentru un copil, dar ideea de bază a acestui ajutor este că revine copilului, nu părinţilor.

După propunerea înaintată miercuri în cabinetul german, acest ajutor ar urma să fie redus la nivelul ajutorului similar acordat în ţara de origine a cetăţeanului european stabilit în Germania. O încălcare a regulilor europene. Ceea ce este permis, și autorităţile germane cer deja, este ca părinţii să dovedească faptul că nu primesc acest ajutor şi în ţara de unde vin, şi în Germania.

Faptul că sistemul social este abuzat nu este contestat de nimeni. Contestabilă este aserţiunea că străinii ar abuza mai mult decît germanii.

Iar miercuri, ministrul muncii Nahles a fost obligată să recunoască faptul că „nu există cifre care să documenteze la cât s-ar ridica acest abuz”.

Iar în Parlamentul European nu sunt puţin deputaţii, chiar şi germani, care se îndoiesc că aceste abuzuri ar pune în pericol sistemul social.

Ei atrag atenţia că în scurt timp au loc două alegeri locale importante, primele în landul Saxonia din estul Germaniei.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG