Linkuri accesibilitate

„Trăim într-o ţară care trebuie să fie permanent într-o creştere”


Opinii ale locuitorilor capitalei despre cei 23 de ani de independenţă ai Republicii Moldova şi viitorul ţării.

În localităţile din Republica Moldova au avut loc astăzi manifestări prilejuite de aniversarea a 23 de ani de la proclamarea independenţei ţării. Depuneri solemne de flori, hore încinse în Piaţa Marii Adunări Naţionale din capitală şi expoziţii de obiecte meşteşugăreşti - la toate a fost prezentă şi corespondenta Europei Libere Diana Răileanu:

Portul tradiţional a dat culoare în acest an manifestărilor care au avut loc la Chişinău. Preşedintele ţării, Nicolae Timofti, ministra Culturii, Monica Babuc, dar şi sute de oameni pe care i-am întâlnit pe stradă şi-au etalat cu mândrie ii-le, catrinţele sau cămăşile tradiţionale. Privirea mi s-a oprit la costumul unei femei ajunse la vârsta înţelepciunii. Zinovia Moruz, din Gradişte, Nisporeni, purta o ie din in topit:

„Îmi place să păstrez lucruri vechi în casă. Când le arăt cuiva, îi pare bine.”

Europa Liberă: La Dvs pare de mulți ani…

Zinovia Moruz: „Da, 85 de ani are!”

Europa Liberă: Dvs ce vârstă aveţi?

Zinovia Moruz: „75.”

Europa Liberă: Aţi venit singurică de la Nisporeni?

Zinovia Moruz: „Da, am jertfit 80 de lei din pensia mea să văd ce se petrece aici. Îmi place că se schimbă multe. În anii 90 păreau lucrurile delăsate, astăzi însă e mai vioaie lumea. Suntem mai săraci, însă, muncim mult, dar bani tot nu avem.”

Ca şi anul trecut, Ministerul Culturii a organizat o paradă a portului naţional. 30 de colective coreografice din toată ţara au prezentat costumele specifice zonelor din care vin. În discursul său preşedintele Nicolae Timofti a îndemnat oamenii la unitate şi le-a sugerat, oriunde ar fi, să nu uite tradiţiile naţionale:

„Atunci, de la declararea Independenţei, noi am revenit la tradiţiile noastre, la cultură, istorie, limbă şi asta ne dă puteri să fim un popor cu demnitate, un popor unit şi să mergem înainte. Doar prin unitate şi credinţă vom reuşi. Noi trebuie să ne identificăm prin cultură, prin ţinuta noastră naţională.”

La amiază, majoritatea vizitatorilor au fost atraşi de târgul meşterilor populari. Bijuterii, costume tradiţionale şi sculpturi în lemn – toate expuse la în scuarul Catedralei:

„Mă numesc Tocană Ion. Sunt din raionul Căuşeni şi fac mobilă atrăgătoare.”

Europa Liberă: 23 de ani de Independenţă Dvs cum îi caracterizaţi?

Tocană Ion: „Pe de o parte, parcă e bine, dar parcă şi nu prea. Noua conducere nu prea ne-a oferit un trai mai bun. Stăm rău cu economia.”

Bucuria sărbătorii nu am citit-o pe feţele tuturor celor cu care am stat de vorbă. La 23 de ani de la proclamarea independenţei mulţi se plâng de sărăcia şi grija zilei de mâine:

„Trăim într-o ţară care trebuie să fie permanent într-o creştere.”

Europa Liberă: Dar ce ar trebui să se schimbe în ţară ca oamenii să nu lase casă şi masă şi să plece peste hotare?

„Să nu fie corupţie!”

Europa Liberă: Tu ce vârstă ai?

„13 ani!”

Europa Liberă: La 13 ani ştii de corupţie?

„Da, ştiu că puterea noastră fură din banci, de la stat. Acest lucru împiedică dezvoltarea ţării.”

Europa Liberă: Crezi că vei ajunge să trăieşti într-o Moldovă fără corupţie?

„Tind spre asta!”

„Ca s-o ducem mai bine ar trebui să se schimbe conducerea. Uitaţi-vă cum trăiesc ei! Foarte bine! Dar noi? Murim de foame.”

Chiar dacă ploaia din după amiaza zilei a mai alungat din dornicii de a petrece, autorităţile speră că oamenii nu vor lipsi, totuşi, de la concertul de la sfârşitul zilei, considerat evenimentul cheie al sărbătorii.

Previous Next

XS
SM
MD
LG