Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Discriminare.md”


Invitata serii este Natalia Ghilaşcu, redactoarea-şefă la portalul discriminare.md.

„Ediţia electronică a ziarului Discriminarea pe înțelesul tuturor arată că studenții orfani care au depășit vârsta de 25 ani riscă să nu mai primească alocații din partea statului începând cu noul an de studii. Un tânăr orfan care învață la Colegiul Agroindustrial consideră că autoritățile impun cenzură de vârstă în oferirea indemnizațiilor, iar acestea sunt nedrepte cu mii de alți studenți de vârsta lui, care riscă să nu mai primească ajutorul financiar din partea statului. Indemnizația lunară pe care o primea până acum Sergiu Golubțov ajungea la 1700 lei, din aceste surse financiare el putea să-și asigure cazarea și alte cheltuieli de trai. Actualmente, Legea cu privire la ajutorul social pentru unele categorii de persoane prevede că tinerii orfani care își fac studiile după 18 ani beneficiază de dreptul de indemnizații, fără a fi menționată o limită de vârstă.

Mai multe persoane care utilizează un scaun rulant sunt puși în situația să bată la ușa autorităților pentru a cere respectarea drepturilor, și anume, de a facilita obținerea unui permis de conducere și adaptarea locurilor de parcare în blocurile de locuit, dar și în spațiile publice. Problema e că majoritatea comisiilor medicale nu cunosc prevederile legislației și impun impedimente utilizatorilor de scaune rulante. Până a obține un permis de conducere, Ion Balan a făcut drumuri multe, când la Bălţi, când la Floreşti, când la Chişinău, pentru că responsabilii de la Comisia Medicală nu erau încrezuți că poate fi apt de a conduce mașina. Mai multe detalii despre istoria acestor oameni și cum au învățat să lupte cu propriile forțe pentru a urca la volan, accesați pagina DISCRIMINARE.MD

Tot pe pagina online DISCRIMINARE.MD accesați un articol despre istoria unei moldovence, Alexandra Ciugurean, care s-a convertit acum un an la Islam. Comunitatea Islamică din Moldova se vede îngrădită de regulile impuse de autoritățile noastre în ceea ce privește menținerea securității. Cea mai mare dificultate este pe umerii femeilor musulmane care deseori sunt refuzate să se fotografieze în actele de identitate cu vălul Islamic. Responsabilii de la Secția de evidență a populației din sectorul Botanica, Chișinău, motivează că așa prevede legislația în vigoare. După expirarea termenului de valabilitate a buletinului de identitate, Alexandra a mers să-și perfecteze noile acte. Ajunsă la secția de evidență și documentare a populației, autoritățile i-au cerut mai multe explicații despre religia pe care o practică. Este prima experiență a Alexandrei de a i se refuza acest serviciu după ce a fost convertită la Islam. Legea privind actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte a Republicii Moldova nu prevede expres fotografierea cu sau fără văl.

Un tânăr din Hâncești căruia i s-a refuzat accesul într-un local se întreabă dacă ar fi agenții economici mai responsabili dacă ar achita amenzi pentru îngrădirea drepturilor persoanelor cu dizabilități de a intra în unele instituții private, cum ar fi baruri, restaurante, cluburi de noapte. Marea majoritatea a administratorilor motivează că nu au cum să le asigure siguranța în local sau că clientela este dintr-o altă categorie. În Studioul Drepturilor Omului, cei mai activi utilizatori de scaune rulante au afirmat că cred într-o schimbare și au încercat să lupte cu ignoranța nu doar a autorităților, dar și a agenților economici. ”85% din deciziile Consiliului pentru prevenirea și asigurarea egalității sunt contestate de către autorități, agenți economici, ceea ce înseamnă că nu-și asumă responsabilitatea atunci când există temei de discriminare, crede Lucia Gavriliță, membră în cadrul Consiliului unde sunt depuse zilnic plângeri de le cetățeni.

Pe pagina online se arată că poliția de frontieră de la Aeroportul Internațional Chișinău este implicată într-un scandal de discriminare. Doi studenți de origine nigeriană, care își fac studiile la Academia de Studii Economice din Moldova, au fost intimidați de poliție, cu doar câteva ore înainte de zbor. Aceștia au fost reținuți în aeroport pentru că erau bănuiți că ar deține viza poloneză falsă. Potrivit lor, documentele au fost verificate la ghișeu de către angajații Austrian Airlines, iar după ce au primit permisele de îmbarcare și bagajele au fost înregistrate, au trecut în secția pentru controlul de securitate, acolo unde au început și toate problemele. După o săptămână, tinerii au decis să meargă totuși în Polonia, de această dată cu autobuzul. Culmea e că la frontieră nimeni nu le-a reproșat că vizele ar fi fost false, astfel, au trecut fără incidente.

Mai multe istorii despre drepturile îngrădite ale femeilor, persoanelor de alte etnii, celor în cărucior, vârstnicilor sau minorităților religioase din RM, aflați pe pagina electronică DISCRIMINARE.MD”

XS
SM
MD
LG