Linkuri accesibilitate

O demisie aşteptată


Social-democratul Klaus Wowereit renunţă la funcţia de Primar guvernator al landului federal Berlin

Klaus Wowereit a fost unul dintre cei mai populari politicieni germani. O propoziţie rostită în 2001 l-a făcut celebru şi a contribuit la imaginea sa pozitivă, de personalitate sinceră şi bineintenţionată.

Pentru a dispersa speculaţii şi zvonuri răutăcioase, el a recunoscut atunci că este homosexual.

Marţi, social-democratul Wowereit s-a prezentat din nou în faţa presei, afirmînd că doreşte să disperseze speculaţiile legate de eventuala sa demisie, apărute în ultimul timp, confirmînd că pe data de 11 decembrie a.c. va renunţa la fncţia de primar guvernator al landului federal Berlin, funcţie echivalentă cu cea a unui prim ministru de land.

Social-Democratul Klaus Wowereit, născut în anul 1953 la Berlin, se află de 13 ani în fruntea guvernului local. În primul său mandat a condus o coaliţie social-democrat/ecologistă, apoi a încheiat o coaliţie cu post-comuniştii, iar din noiembrie 2011 se află în fruntea unei alianţe guvernamentale social-democrat/creştin-democrate. În primii ani de guvernare Wowereit s-a bucurat de o popularitate ieşită din comun. Steaua sa a început să apună odată cu scandalul enorm provocat de întîrzierea deschiderii noului aeroport al capitalei germane. Creşterea sistematică a costurilor, calcule greşite, ineficienţa firmelor implicate şi multe alte neajunsuri semnalate au transfomat proiectul aeroportului într-unul din cele mai mari dezastre financiare din istoria Germaniei. Ca membru şi ca preşedinte temporar al consiliului de administraţie, Wowereit a devenit ţinta principală a criticilor fiind considerat responsabil pentru dezastrul provocat. În declaraţia făcută marţi în faţa presei, cînd şi-a anunţat retragerea de pe scena politică, Wowereit a recunoscut că amînarea repetată a deschiderii aeroportului este un “eşec personal”.

Desigur au mai existat şi alte mici scandaluri care au umbrit cariera lui Klaus Wowereit, ultimul fiind cel legat de refuzul acordării scriitoarei Herta Müller titlului de cetăţean de onoare al Berlinului.

După anunţul oficial de retragere al lui Wowereit, partidul ecologist a cerut organizarea de alegeri anticipate pentru parlamentul berlinez.

În primele reacţii publicate în ediţiile online ale presei germane, se vorbeşte despre un gest binevenit care pune capăt unui lanţ de scandaluri. Chiar dacă politicianul a încercat să salveze aparenţele, afirmînd că decizia este una pur personală, probabil că i s-a pus în vedere că singura soluţie de a mai salva o brumă de încredere şi simpatie este demisia. Un pas pe care ar trebui să-l facă şi alţi politicieni în momentul cînd „au călcat pe bec”.

Ilustraţie:

Klaus Wowereit (Foto: klaus-wowereit.de)

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG