Linkuri accesibilitate

Unde s-au pierdut asigurările date după întâlnirea în formatul 5+2 de la Tiraspol din 19 august? (Jurnal de Chișinău)


Moldova - news-stand in Chisinau
Moldova - news-stand in Chisinau

Apropierea de UE se asociază cu pericolul războiului, conflictul economic cu Rusia (Serghei Tkaci/Moldavskie Vedomosti)

În condiţiile în care şcolile româneşti din regiunea transnistreană au primit deja tradiţionalele avertismente din partea miliţiei Tiraspolului cu interdicţia de a arbora tricolorul şi a cânta imnul de stat pe 1 septembrie, Svetlana Corobceanu „Jurnal de Chişinău” se întreabă unde s-au pierdut asigurările date după întâlnirea în formatul 5+2 de la Tiraspol din 19 august dintre vicepremierul Eugen Carpov şi aşa-numitul ministru de Externe, Nina Ştanski, că aceste instituţii îşi vor începe activitatea în regim normal. Potrivit autoarei, deşi atunci s-a afirmat că problema arendei încăperilor a fost soluţionată, plata arendei clădirilor trenează. Experţi din domeniul financiar de pe cele două maluri ale Nistrului se vor întruni totuşi încă o dată marţi, 26 august, pentru a soluţiona problema arendei şcolilor cu predare în limba română din Transnistria.

„Ne-a vizitat zilele acestea teroristul verbal Rogozin”, scrie Mircea V. Ciobanu într-un editorialul din acelaşi ziar. Nu ştiu cum se întâmplă, dar vizitele lui sunt previzibile, însă întotdeauna… inopinate. A fost o umilinţă. Încă una”, continuă el. Mircea V. Ciobanu consideră că pentru a nu perpetua umilinţa, prim-ministrul Filat şi speakerul Lupu ar fi trebuit să-l taxeze dur încă atunci când el ne viola public în PMAN, iar prim-ministrul Leancă şi speakerul Corman – atunci când Rogozin făcea declaraţii belicoase la Tiraspol şi la aeroport – după nereuşita evadare cu avionul personal. Pentru toate astea, el trebuia fie să fie declarat persona non grata ori să fie retras din comisia mixtă.

„Moldavskie Vedomosti” pretinde într-un editorial, sub semnătura lui Serghei Tkaci, că în mintea alegătorilor moldoveni „integrarea europeană în chip ucrainean” a cultivat un reflex ferm al nenorocirii care se apropie. Apropierea de UE se asociază cu pericolul războiului, conflictul economic cu Rusia, pericolul deconectării gazelor pentru Moldova (din cauza stopării tranzitului prin Ucraina, disfuncţionalităţi în livrările de curent electric/…/şi supremaţia oligarhilor care şi-au subordonat instituţiile statului în numele intereselor lor egoiste”. Potrivit autorului, „urmându-şi instinctul de autoconservare, alegătorii vor dori să îndepărteze de ei perspectivele unui război şi ale instabilităţii. Ceea ce înseamnă că ei vor refuza să mai acorde sprijinul său oligarhilor Plahotniuc şi Filat, precum şi partidelor acestora, PDM şi PLDM.

Ion Preaşcă de la „Adevărul” îşi împărtăşeşte observaţiile referitoare la un film documentar, „Drapelul roşu de asupra Chişinăului“, difuzat de postul de televiziune NTV din Rusia cu prilejul împlinirii a 70 de ani de la Operaţiunea Iaşi-Chişinău. Documentarul, cu o durată de 48 de minute, difuzat duminică de postul NTV, relatează în mod unilateral şi cu elemente de propagandă sovietică despre acţiunile militare din cadrul operaţiunii Iaşi-Chişinău, scrie autorul. De exemplu, una dintre ideile promovate e că populaţia din regiunea transnistreană şi de pe malul drept al Nistrului ura România şi pe români, pentru că, aşa cum afirmă în producţie unul dintre istoricii ruşi care au contribuit la turnarea filmului, citez: „în 1918, România, profitând de momentele de slăbiciune ale Rusiei, a anexat pământurile acestea ce aparţineau încă din secolul XVIII Rusiei“, am încheiat citatul. Postul NTV e controlat de gigantul Gazprom şi preluat de o mare parte din portalurile de limbă rusă din Moldova şi din regiunea separatistă, mai precizează Ion Preaşcă.

XS
SM
MD
LG